I bunden af et butikscenter bygget af beton og med en facade tilsyneladende flækket sammen af tilfældigt opsatte farvestrålende billboards og butiksskilte bor den lokale tv- og radio-station Gün.
Gün er en privatejet og reklamefinansieret medie-station, der har eksisteret i 10 år. De sender dagligt 22 timers lokale nyheder og kultur til en befolkning på omkring 2 millioner i Tyrkiets niende største by - også kendt som den kurdiske hovedstad, Diyarbakir - og i regionen af samme navn.
25 medarbejdere formidler information ud af kælderlokalerne, der til sammenligning med fx den lokale danske tv-station Lorry, hverken har kantine, reception, bløde sofaer eller for den sags skyld en stationsleder.
Han er nemlig i fængsel, på 23. måned, stadig uden at have været for en dommer.
14. april 2009 blev Ahmed Birsin, chefredaktør for Gün, hentet af politiet, ligesom 37 politikere fra det nu forbudte pro-kurdiske parti Kurdisk Demokrati Parti (DTP) og 60 andre mennesker, heraf flere universitets rektorer og professorer, ledere af menneskerettigheds-organisationer, der blev varetægtsfængslet i samme bølge.
Samtidigt med de mange arrestationer blev tv-stationen Gün ransaget, som bare én blandt mange forskellige institutioner i byerne Diyarbakir, Ankara, Batman, Tunceli og Mardin.
Politiet begrundede arrestations- og ransagningsbølgen som et led i den store konspirations-sag Ergenekon, men kurderne var ikke i tvivl. Operationen var kun en undskyldning for at genere folk i den kurdiske region efter DTP’s store sejr ved valget 29. marts.
Læs om den kurdiske lokale radio- og tv-station Gün og anholdelserne:
“The story of the Diyarbakir television channel and radio “ på nyhedssitet Firat News
“Diyarbakir’s Gün TV Punished with Programme Ban”, på nyhedsssitet Bianet.
Endnu en gang blev Gün tv-station stoppet i sin formidling, som så mange gange tidligere.
Senest 14 dage før, under valgkampen i 2009, hvor valgbestyrelsen i området anklagede Ahmed Birsin og tv-stationen for at have favoriseret det dengang lovlige Kurdisk Demokrati Parti (DTP) (forbudt i dec. 2009).
Denne gang var straffen var et øjeblikkeligt seks-dages forbud mod at sende hoved-nyheds-programmet klokken 7.30.
Ni dage før valgdagen 29. marts 2009, hvor DTP vandt stor fremgang i forhold til regeringspartiet, Retfærdighed og Udviklingsparti (AKP).
Tidligere er stationen blevet stoppet og har fået bøder for fx at have ”offentligt tilskyndet til had, fjendtlighed eller nedvurdering af den tyrkiske stat”.
Af samme grund som så mange andre medier og kunstnere i Tyrkiet kontinuerligt bliver stoppet, får bøder og bliver chikaneret, hvis de citerer, refererer eller lader til at have kontakt til fx det forbudte Kurdistans Arbejderparti (PKK) eller organisationen Kurdistans Demokratiske Konføderation(KCK).
Ifølge tyrkisk straffelov, artikel 220/6 og anti-terrorloven, artikel 7/2 er det forbudt at udtale de for den tyrkiske stat ”forbudte ord”. Hvis man offentligt siger, fx: Abdullah Öcalan, guerilla, PKK, KCK, så risikerer man anklager, sagsanlæg, fængselsdomme og chikane i årevis.
Læs om et udpluk af igangværende sager:
“Journalists not free to express themselves in Turkey, says poll”, i den tyrkiske avis Hurriyet
“Kurdish Musician Tunç Tried for Saying "Guerrilla"”, på nyhedssitet Bianet
“Kurdish writers to establish PEN in Diyarbakir”, på nyhedssitet Firat News
“Freedom of Expression”, på nyhedssitet Firat News
“Journalist and Human Rights Defender Convicted”, på nyhedssitet Bianet
14. april 2009 fik Gün TV besøg af politiet, som lavede ransagning af lokalerne, fjernede og ødelagde udstyr, som fx tv-biblioteker, harddiske, laptops, telefoner, kamaraer, bånd og cd’ere.
Og med sig tog de også Ahmed Birsin, chefredaktør for Gün TV.
Siden den dag har han været varetægtsfængslet.
- Men han har det godt, forsikrer programkoordinator Günay Aksoy, da hun tager imod den danske delegation på 12 mennesker en mild lørdag eftermiddag 19. marts 2011. Delegationen er i Diyarbakir for at opleve den kurdiske nytårsfest NEWROZ – se eventuelt tidligere blogindlæg.
Selvom fængselsforholdene er dårlige, så har han mange til at støtte sig, og han tror på sin sag, beroliger hun os.
På trods af de meget ydmyge og sparsomt indrettede kælderlokaler med slidte mure og mylder af vandrør i loftet, emmer studierne for Gün radio- og tv-station af imødekommenhed, energi og ikke mindst nærhed af både Günay Aksoy, programkoordinator og af Nuri Firat, overordnet koordinator, der i dagens anledning af vores besøg har iklædt sig den traditionelle kurdiske mandsdragt.
Vi bliver ledt ind i ”kulturstudiet” og bænket i de smukke og farverige vævede tæpper og puder. Her fra sender stationen ugentligt ”Nalina Dengbêjan”, et program hvor mænd og kvinder via en særlig tradition ”dengbêjan” i timevis synger sange, der viderefortæller historier.
- Gün TV er en oppositionel tv-kanal, som ikke følger regeringens linje, oversætter Serdal Benli, folketingskandidat for SF og blogger på Modkraft, der som en af flere fra delegationen taler tyrkisk, og fortsætter:
- Der er stadig sange, du ikke vil kunne synge på kurdisk uden at blive anholdt, fx Siwan Perwers Halabja (om gas-kemi-angrebet mod den kurdiske landsby Halabja i Irak, 1988).
Men det helt særlige ved denne lokale tv-station er, at de faktisk har sendetilladelse til at transmittere deres nyheder og kulturprogrammer på både det kurdiske og tyrkiske sprog.
Dog med visse restriktioner, som fx at have tyrkiske undertekster.
Med en sendetilladelse fra den øverste tv-myndighed (RTÜK), svarende til det danske RADIO TV NÆVN, medfølger der ingen for-censur. Den kommer bagefter i form af bøder, fortæller de ansatte og nævner, at det fungerer anderledes for de tv-stationer, der modtager statsstøtte.
Nuri Firat forklarer, at hvis fx en studiegæst i et statsstøttet tv-program nævner ”Hr. Ocalan” ved navn, så er det ok. Men hvis en gæst i et af Gün TV’s programmer gør det samme, så får tv-kanalen et sagsanlæg på nakken.
- Det er meget svært for os at lave live-tv, for folk er meget følelsesladede. De kan finde på at råbe alle mulige ting, som fx ”Længe leve Öcalan”, og så falder der domme. Vi må derfor rense udsendelsen for forbudte ord, før vi udsender det.
- Kan I risikere lukning, spørger Villo Sigurdsson, tidligere borgmester i syv år for Venstre Socialisterne i København Kommune og eks-forretningsfører for den lokale og aktivistiske, nu lukkede tv-station, TV STOP, og tilføjer: - Og hvad skal det til?
- I princippet kan de lukke os med det samme, men det vil de ikke turde umiddelbart, svarer Günay Aksoy.
- De giver os bøder, for det ene og det andet, men de tager ikke skridtet til at lukke os helt.
Staten har mulighed for at lukke tv-stationen. Men de gør det bare ikke. De er bange for folks vrede, lyder de ansattes forklaring.
Og netop folkets stemme spiller en stor rolle i løbet af vores samtale om stationens virke. For eksempel, da en anden fra delegationen bemærker, at der ingen overvågning eller bevogtning er ved indgang til studiernes lokaler i kælderen.
- Det her er Diyarbakir!
Siger de begge med et stort smil og breder armene ud. Alle ler og gentager svaret indforstået: ”Det er jo Diyarbakir”, efterfulgt at store klapsalver.
- Vi er ikke bange. Det er dem (politiet), der er bange for at være i Diyarbakir. Folket støtter det her og står bag ved, siger Günay Aksoy.
Günay Aksoy fortæller, at da ransagningen skete i april 2009, blev de ikke efterladt alene med en tom tv-station efter at politiet havde konfiskeret udstyr og andet.
- Det er jo lige som med ROJ TV, eksemplificerer Ahmed, fra den danske gruppe på dansk. - Dér mødte folk også op og støttede.
Den dansk/kurdiske tv-station ROJ TV’s studier i Bruxelles i Belgien blev 5. marts 2010 ransaget af et anti-terror-korps, up-linken (teknik, der gør at man kan sende tv) blev smadret, udstyr blevet konfiskeret og otte ansatte blev anholdt. Straks og i mange dage efter ankom kurdere fra nær og fjern og tog opstilling udenfor bygningerne for at vise deres støtte til deres kulturelle og eneste globalt sendende tv-station.
Læs om razzia på ROJ TV og dansk tiltale mod ROJ TV:
”Raid on Kurdish Roj TV in Belgium”- på nyhedssitet Bianet
»Et anslag mod kurdernes ytringsfrihed«- på Modkraft
Nürat Firat siger:
- Folket giver deres ofre i Diyarbakir, men de er her og støtter utroligt meget op omkring stationen og viser deres vrede og protester. De er godt orienteret i Diyarbakir.