Annonce

24. marts 2011 - 23:11

Kurderne varsler civil ulydighed

Efter en succesfuld fejring af og massiv deltagelse i nytårsfesten NEWROZ i både Kurdistan Tyrkiet og resten af verden omkring 20. marts 2011, med kun få sammenstød mellem politi og festdeltagere, varsler det prokurdiske Freds- og Demokrati Parti (BDP) og organisationen Demokratisk Samfunds Kongres (DTK) en række aktioner af ”civil ulydighed”.

Første aktion er en sit-downstrejke, som går i gang 24. marts klokken 12 i Diyarbakir, Sydøsttyrkiet.

JPEG - 107.7 kb
24. marts klokken 12 er der varslet "sitdowm-strejke" i Diyarbakir, Sydøsttyrkiet som led i en række civile ulydigheds aktioner. foto: lilsim

Ligesom Newroz-festen i Diyarbakir var et mønstereksempel på den demokratiske ret til at ytre sig med slogans og krav, vil kurderne bruge deres ret til demokratisk modstand og bryde loven ved at udtale sig offentligt på det kurdiske sprog omkring kurdiske spørgsmål.

Det er jo ellers netop det mest forbudte for kurdere i Tyrkiet. Når kurdere bruger retten til at tale frit og på deres kurdiske modersmål, er det årsagen til, at mange kurdere bliver fængslet, forfulgt og dræbt.

Planen med aktionerne er at vise vej til fred mellem den tyrkiske stat og kurderne.

Vejen er demokratisk, målet er lighed for alle mennesker i Tyrkiet.

” Hvis de kører over os med militærkøretøjer, bliver vi liggende”

Fra og med 24. marts vil en række planlagte aktioner, sætte fokus på de spørgsmål, der forhindrer lighed for kurderne.

Kravene er i al sin enkelthed:

  • alle militære og politiske operationer mod kurdere skal stoppes
  • modersmålsundervisning og forfatningsmæssig garantier til at bruge modersmål offentligt
  • fjernelse af 10%’s spærregrænsen af politiske partier
  • frigivelse af alle politiske fanger
JPEG - 37.1 kb
Ahmet Türk, tidligere talsmand for det nu forbudte politiske parti DTP og nu talsmand for organisationen Demokratiske Samfunds Kongres (DTK) er med i en række planlagte "civil ulydigheds aktioner" i Diyarbakir. foto: lilsim

Om den første aktion, sit-down-strejken, der går i gang 24. marts kl. 12 i Diyarbakir, udtalte Ahmet Türk, talsmand for Demokratisk Samfunds Kongres (DTK) på TV i aftes:

-  Hvis de kører over os med militærkøretøjer, bliver vi liggende.

Fredsmødre åbner fredstelte i 24 timer

Allerede to dage før Newroz-arrangmenterne gik i gang i sidste uge, åbnede organisationen ”Fredsmødre” såkaldte Fredstelte i alle større byer i Kurdistan.

I 24 timer var der fri adgang til Fredsteltet i byerne til at få svar på spørgsmål om kurdisk kultur og vilkår. Opleve den kurdiske kultur gennem billeder og få fakta-oplysninger og ikke mindst få forslag til løsning af ”det kurdiske spørgsmål” som siden 1984 (etablering af Kurdistans Arbejderparti (PKK)) har været og er stadig er kilden til ufred mellem kurdere og den tyrkiske stat.

Fredsteltet var blandt andet udsmykket med billeder af Abdullah Öcalan (PKK) og fakta-plancher om, hvor mange politiske fanger, der sidder i fængsel, fordi de har udtalt et af de forbudte ord, eller fx har befundet sig i nærheden af nogen, som har gjort noget, den tyrkiske stat ikke tolererer.

JPEG - 107.2 kb
Billeder af Abdullah Öcalan er kurdernes svar på det tyrkiske flag. Symbol mod symbol. foto: lilsim

Demokratisk retorik og handling

Kurderne demonstrerede deres krav for frihed, demokrati og fred ved at møde massivt op til Newroz-festerne landet over. De har vist, at de ikke vil slås med politiet. De vil hellere i dialog med magthaverne om uligheder. Sådan lyder retorikken fra de prokurdiske partier og i nyhedsstrømmen fra kurdiske nyhedsbureauer.

Desværre angreb statens sikkerhedsstyrker de festdeltagere, der fortsatte Newroz-festen omkring Fredstelteltene. Sikkerhedsstyrkerne satte ind med tåre- og pebergas mod festende familier, voksne som børn, politikere og borgere.

JPEG - 68.2 kb
Festklædte børn og deres mødre på vej til Newroz-fest i Diyarbakir. foto:lilsim

Det demokratiske opgør er en realitet

I starten af denne blog (16. marts "Kurdisk Nytår 2011: Frihed eller frihed) citerede jeg den fængslede PKK-leder Abdullah Öcalan for at svare, ”Vi vil vente indtil Newroz”, som en spændingsfyldt kommentar til den sisyfos lignende sag om 2000 kurdiske politikere, forkæmpere for menneskerettigheder og andre aktivister, der på 12. måned er varetægtsfængslet og anklaget for terror.

Öcalans hemmelighedsfulde varsling er nu en realitet:

Det demokratiske opgør er gået i gang.

Den fredelige Newroz-fest med massiv deltagelse og sloganet ”Frihed eller Frihed” ("An azadi”). Etablering af de mange Fredstelte og i dag klokken 12 starten på aktion ”civil ulydighed" i form af sitdown strejken.

Det er kurdernes svar på mange års forfølgelse.

De vil ikke vente længere på at få et værdigt liv med demokratiske rettigheder.

Nu tager de dem selv – om det så koster dem livet.

Annonce