Annonce

17. juli 2013 - 13:37

TV-avisen gør honnør for militarisme

Hvorfor krig?

Det spørgsmål har menneskerne stillet sig selv i temmelig mange år

- Og vi må vist svare, at det gives der ikke et enkelt svar på....

Men for MF'erne Bjarne Laustsen og tv-avisens studievært, Kåre Quist er svaret tilsyneladende enkelt: vi fører krig for at vise respekt for de soldater, der har bragt ofre i krigen. Og hvis nogen understår sig i at stille spørgsmålet, må de mødes med VREDE.

 

Hvad?

 

Så lad os se tv-avisen i går, onsdag.

 

Kåre Quist's stemme fortæller at det radikale folketingsmedlem Zenia Stampes kritik af krigen mod Taleban i Afghanistan, har vakt ”vrede blandt krigsveteraner”.

Zenia Stampe havde forfægtet det synspunkt, at krigen mod Taleban ikke har været prisen værd, og hvis den var grebet anderledes an kunne menneskeliv være sparet.

 

Vi ser en krigsveteran, der lider at posttraumatisk stress, gå og passe blomster, og vi hører samme person udtale, at han mener at kampen mod al-Quada var en succes og prisen værd, trods smertelige personlige omkostninger.

 

Vi hører også formanden for konstabelforeningen udtale at ”det er ikke sjovt” at komme hjem til politikere, der udtaler tvivl om krigen.

 

I samme indslag får vi så Bjarne Laustsen, der lader til at være rigtig forarget. Han hævder at det er ”uhørt” og ”malplaceret” at stille spørgsmålstegn ved noget. ”De pårørende kan få det indtryk at deres søn har mistet livet forgæves.”

 

Studievært Kåre Quist holder pænt mikrofon til den alvorlige Bjarne Laustsen, mens Zenia Stampe får kritiske spørgsmål om, hvorfor hun har taget fejl i så mange år, hvordan det kan overraske hende at Taleban ikke lader sig bekæmpe og hvorfor hun først kritiserer i aviserne ”hvor det kan såre soldaterne”. Hun besvarer roligt og demonterer de insinuationer, der ligger i spørgsmålene. Da hun endelig får lov at tale lidt, viser det sig at hendes kritik er på ingen måde særlig dybtgående. Man skulle blot have ladet det afghanske myndigheder tage over tidligere, mener hun.

 

Bjarne Laustsen spares for kritiske spørgsmål, som han udtalelser ellers kunne trænge til. Han påstår med fast stemme at ”der er kun én ting og gøre” Men han fortæller ikke hvad. Han påstår at der er tale om ”et angreb på USA”. Men Taleban har mig bekendt aldrig angrebet USA... Han påstår at ”politik handler om at sende signaler”. Men hvilke?

 

Han bliver heller ikke spurgt, om han virkelig står inde for det bizarre synspunkt, at man blindt skal lade krigen gå sin gang af hensyn til soldaternes pårørende!

 

Kåre Quist stiller ikke dette spørgsmål, og det skyldes sandsynligvis at han deler det. Det er i i hvert fald den tankegang der ligger bag, når han spørger krigsveteranen med posttraumatisk stress. At blive offer for krig, psykisk eller fysisk, er smertefuldt. Men det kvalificerer ikke i sig selv nogen til at vurdere, hvordan en krig burde føres. Men det ligger implicit i selve det at spørge netop denne person. Hvis man mener at et offer for krigen, en såret eller psykisk traumatiseret har særlig stemme, når det gælder om at vurdere om en krig er meningfuld, må det være fordi man mener at man fører krig for ofrenes skyld.

 

Dermed kommer tv-avisen og Kåre Quist til at fortælle, er at man fører krig for at vise respekt for krigens ofre.

 

Selve Afghanistan har hele tiden – og også i dette indslag – i TV-avisens univers fremstået som et sted af uforklarlig ondskab.

Som journalistisk kvalitet er det aldeles ringe, at konstabelforeningens formands udtalelse om at ”det er ikke sjovt” at komme hjem til tvivlende politikere står alene. Hvad mener han nærmere med det? Har nogen fase i Afghanistankrigen været ”sjov”? Jeg tvivler.

 

Det bliver journalistik på floveste manipulations-niveau, når krigsveteranen i indslagets start udtaler sig. Han udtaler sig om krigen mod al-Quada. Men hvem fanger lige den detalje? Zenia Stampe udtaler sig om krigen kom Taleban.

 

Det er for ringe at tv-avisens medarbejdere ikke kan lade det fremstå at Taleban og al-Quada ikke er det samme.

 

Zenia Stampes kritik at krigen fortoner sig, som indslaget ruller sig ud. Den interesseret ikke Tv-avisen, der åbenbart abonnerer på den opfattelse at krigen i Afghanistan handler/handlede at vise soldaterne respekt. Indslaget er bygget over aksen respekt- ikke respekt .

 

 

Bjarne Laustsen og Kåre Quist gør honnør for militarisme.

TV-avisen har igen svigtet. Det kan ikke kaldes public service at gøre honnør.

 

Annonce