Annonce

24. februar 2016 - 12:06

I Storbritannien stemmer de progressive også nej

Hvordan skal man dog orientere sig i den britiske debat om EU-medlemskabet?

På mange måder kan man godt få indtryk af, at debatten alene foregår imellem forskellige temmeligt højreorienterede grupper, der alle virker noget forskrækkede over andre mennesker. Jeg er allerede stødt på flere, som synes det er svært at heppe på/støtte/bakke op eller i det hele taget at dele holdninger med den britiske nej-side. Heldigvis er den lige så bred og sammensat, som vi kender det fra EU-afstemninger i Danmark.

Vi skal turde sige højt, at briterne trygt kan stemme nej og at vi bakker dem op.

Faktisk er billedet temmelig rodet i Storbritannien; der er adskillige “leave”-bevægelser og selv for briter kan det være vanskeligt at finde ud af, hvem der egentlig står bag nogle af de forskellige bevægelser. Men jeg har forsøgt at danne et overblik, som jeg gerne vil dele med jer:

Lad mig lige starte med at slå fast, at det gælder for Storbritannien - ligesom for Danmark - at ja-siden også er bredt sammensat. Der er både progressive, fornuftige og meget mindre fornuftige mennesker, som er styret af alle mulige bevæggrunde (ideologiske, politiske såvel som økonomiske).

På nej-siden, altså dem, der ønsker at forlade EU, finder vi ganske rigtigt højrenationale kræfter som UKIP, som jeg deler meget lidt med politisk. Men selv om pressen i store dele af Europa forsøger at gøre UKIP til de eneste nej-sigere, finder vi heldigvis også langt mere progressive kræfter.

Vision om et andet Europa

I The Guardian var der for eksempel sidste uge et rigtig godt og interessant indlæg, skrevet af en lang liste af fagforeningsfolk og aktive i fredsbevægelser og på venstrefløjen. Det gælder blandt andet generalsekretæren for transportarbejderne og den kendte forfatter Tariq Ali. De argumenterer i indlægget imod EU med henvisning til fort Europa, som lukker folk ude og lader dem drukne i Middelhavet, ligesom de angriber EU for at skade velfærden og skabe mere privatisering.

Afslutningen taler vel for sig sig;

“We stand for a positive vision of a future Europe based on democracy, social justice and ecological sustainability, not the profit-making interest of a tiny elite. For these reasons we are committed to pressing for a vote to leave the EU in the forthcoming referendum on UK membership.”

Det er i hvert fald noget, som jeg kan skrive under på og støtte op om! Det er jo lige præcis dét, som mange af os på EU-modstanderlinjen ønsker; et Europa baseret på demokrati frem for profit.

Et progressivt nej

Skal vi for et kort øjeblik vende næsen tilbage til Danmark, så kan det være værd at bemærke, at Dansk Folkeparti faktisk hepper på ja-siden. De anbefaler altså, at Storbritannien bliver i EU.

Egentlig ikke så overraskende - nu er de jo heller ikke EU-modstandere.

Vi skal naturligvis ikke blande os i briternes afstemning, men vi skal ønske dem tillykke med, at de bliver spurgt. Og vi skal turde sige højt, at de trygt kan stemme nej og at vi bakker dem op.

Den bevægelse, som ønsker et nej på et progressivt og demokratisk grundlag, skal vide, at de ikke står alene.

Annonce