Annonce

3. januar 2016 - 0:43

2016 - Nu skal vi i offensiven

Et af mine vigtigste nytårsønsker for 2016 er at venstrefløjen kommer i en skarp offensiv med vores idéer og visioner.

Vi bruger megen energi på at forsvare velfærden og kæmpe imod de mange angreb på lønmodtagerne, og på mennesker ramt af arbejdsløshed og sygdom. Og det er uden tvivl en vigtig og helt nødvendig opgave. For hvis ikke vi skal stå vagt om solidariteten og rimeligheden – hvem skal så?

Men der er i den grad også behov for at fortælle, hvad vi mere vil. Hvordan vi ønsker at udvikle samfundet, til fordel for flertallet. Hvordan vi vil skabe større frihed, større tryghed og sikre mere demokratisk indflydelse til hver enkelt af os.

Der blæser progressive vinde over verden lige nu. I USA ligger en selv-erkæret socialist forrest i primærvalgets meningsmålinger. I England har Labour-medlemmerne valgt en formand, der vil renationalisere kerne-virksomheder inden for transport og energi. I Spanien blev det radikal-demokratiske og antinyliberale parti PODEMOS Spaniens tredje største.

Og selvom vi måske nogle gange glemmer det – så ser vi faktisk en lignende udvikling i Danmark. Enhedslisten har på få år mere en tredoblet sin opbakning. Og sammen med SF og Alternativet kan vi nu samle tæt på 20% i de seneste meningsmålinger. Det er tæt på hver femte dansker, der stemmer på partier, som vil noget helt andet end en fortsat udvikling hen imod en nyliberalistisk konkurrencestat.

Den udvikling - såvel som den åbenlyse idé- og visionskrise, som de gamle regeringsbærende partier befinder sig i - kalder i den grad på at vi kommer i offensiven med vores idéer.

At vi fortæller hvad det er vi vil sætte i stedet for nyliberalismen, den blinde vækst og konkurrencestaten?

Hvordan vil vi knække ulighedskurven, så en lille overklasse ikke fortsat løber med den velstand som vi alle er med til at skabe. Hvordan kan vi fordele magten nedad og udad, så en snæver magt-elite i toppen ikke har uforholdsmæssig indflydelse. 
Hvordan vil vi skabe et arbejdsliv, som ikke nedslider mennesker, og som giver os muligheder for at have gode (familie)liv ved siden af arbejdet? Hvordan vi omstiller til en bæredygtigt og cirkulær økonomi, som ikke underminerer natur og ressourcergrundlaget?

Historien er ikke forudbestemt. Nyliberalismen, vækst-samfundet og konkurrencestaten er ingen natur-lov. Vi kan ændre retningen. Vi kan udvikle vores samfund, så hver enkelt får bedre muligheder for at leve et godt, kærligt og lykkeligt liv med tryghed, frihed og indflydelse.

Byggestenene til en ny udvikling findes allerede. I de socialistiske og demokratiske idéer som er udviklet og stadig udvikles. I den solidaritet mellem os, som er grundlaget for vores velfærdssamfund. I de fællesskaber som vi alle indgår i – på vores arbejdsplads, i vores (fag)foreninger og vores nære omgivelser. 
I den hjælpsomhed og empati, som vi opdrager vores børn til at udvise. I den idérigdom som hver dag udfoldes af almindelige mennesker overalt i samfundet. I den frihed som vi har vundet til at mene og sige hvad vi vil.  Og i vores mulighed for at udskifte regeringer og partier, som er kørt fast og har mistet såvel mod som visioner.

Mit nytårsfortsæt for 2016 er at forsøge at bidrage til sådan en offensiv.

Annonce