Annonce

30. maj 2015 - 21:09

Grækenland: Heftig debat i Syrizas centralkomite

Grækenland: Heftig debat i Syrizas centralkomite.

Et stort mindretal kræver stop for betaling af gælden.

23-24. maj var der centralkomite møde i Syriza med indledning af statsminister Alexis Tsipras og formanden for det græske parlament Zoe Kostantopoulu.  På mødet var der en heftig diskussion. Partiets venstrefløj – organiseret i Venstreplatformen - stillede et forslag, som samlede et meget stort mindretal – 44% af centralkomiteen, eller 75 stemmer mod 95.  Forslaget krævede øjeblikkeligt suspension af betaling af gælden til IM, nationalisering af bankerne og forberedelse af det græske folk på et sammenbrud i forhandlingerne med EU. Et lille flertal vil imidlertid stadig stræbe efter et ”acceptabelt kompromis” med EU.

Forslaget blev stemt ned – og i stedet blev vedtaget 4 punkter baseret på Alexis Tsipras tale. I den tekst, som blev vedtaget af flertallet i Centralkomiteen var der fire betingelser for et ”acceptabelt kompromis”:

# Et lavt primært budgetoverskud (dvs. lavt budgetoverskud før betaling af gæld og renter o.a).

# Ingen yderligere beskæringer i lønninger og pensioner.

# Rekonstruktion af gælden.

# En signifikant pakke til offentlige investering specielt i infrastruktur og nye teknologier.

Til dette tilføjer vedtagelsen den ”nødvendige geninstallering af kollektive konventioner og den gradvise stigning af minstelønnen til 751 Euro” (dens 2009 niveau) og at ”enhver ændring i finanspolitikken skal fremme social retfærdighed og lindre byrden for dem, som er økonomisk dårligt stillede og tvinge de velstående og skattesnydere til endeligt at betale.”

I sin indledende  rapport havde Alexis Tsipras en skarp tone, men undgik enhver præcis reference til den øjeblikkelige situation i forhandlingerne og hvad der var grundlag for diskussionerne om en mulig aftale. Han referede kun til de fire betingelser, som er nævnt ovenfor, som ikke klargør de fleste af de punkter, der er uenighed om.

Mødet blev også påvirket af deltagelsen fra formanden for parlamentet, Zoe Kostantopoulou som åbent støttede en et års suspension i betalingen af gælden, på basis af de første konklusioner fra ”Komiteen for Revision af Gælden”, som forventes at blive offentliggjort indenfor de næste få dage.

Hun afviste også den meget kontroversielle udnævnelse af Lambis Tagmatrachis som den nye direktør for den genskabte offentlige TV-selskab ERT. Tagmatarchis  er tæt forbundet med medie etablissementet. Han var allerede leder af ERT under PASOK regering under George Papandreou.

Forslaget fra Venstreplatformen i sin helhed:

” Det er nu klart ”institutionerne” ikke stræber efter hvad nogen kalder et ”hæderligt kompromis”.  Et hæderligt kompromis kan under ingen omstændigheder eksistere gennem privatiseringer og nye byrder for de folkelige klasser, og det kan absolut ikke eksistere uden et reelt stop for krisepolitikken, uden en rekonstruktion af (den største del) af gælden og uden tilstrækkelig forsyning af likviditet for en revitalisering af økonomien.

De herskende cirkler i EU, Den Europæiske Centralbank og den Internationale Valutafond stræber hensynsløst og konsekvent efter at kvæle økonomien og at malke selv den sidste Euro ud af landets reserver. De vil og skubbe en ”ubeskyttet” regering ud i fuld underkastelse og eksemplarisk ydmygelse.

Denne taktik fra EU partnerne var også tydelig på Riga topmødet.

Regeringen har intet andet valg, end at gå til et modangreb med en alternativ plan, som baserer sig på Syriza’s valgløfter og regeringens programmatiske erklæringer.

Følgende skridt må tages øjeblikkelig:

# Øjeblikkelig nationalisering af bankerne med alle tilhørende nødvendige foranstaltninger for at sikre deres funktion efter åbne, produktive, udviklende og sociale kriterier.

# Etableringen af demokratisk legalitet og åbenhed omkring de dominerende medier, sideløbende med en substantiel kontrol af deres låneforpligtelser.

# Det øjeblikkelige stop for ethvert netværk der beskytter landets skandaleombruste oligarker.

# Suspension af privligeringer, priviligerede tilpasninger og immunitet for store økonomiske interesser.

# Substantiel beskatning af rigdom og store ejendomme, såvel som beskatning af de de største indkomster og høje corporative profitter.

# Den øjeblikkelige og fulde genindførelse, såvel som sikring og praktisk gennemførelse af arbejderlovgivningen og rettigheder til fagforeningsorganisering.

# Regeringen må beslutsomt modvirke propagandaen fra de herskende cirkler som terroriserer folket med et scenarium af fuld katastrofe, som vil følge suspension af at servicere gælden og eventuelt at forlade Euroen, som angiveligt vil ramme landet.

# Den største katastrofe som landet står overfor er at blive påtvunget et nyt memorandum under en form eller en anden og forlængelsen af gennemførelse af tidligere memoranda.

# Denne udvikling må undgås med alle midler og alle de ofre, som er nødvendige.

# Enhver alternativ løsning for en progressiv politik imod Memoranda kræver først og fremmest suspensionen af at betale gælden. Uanset de vanskeligheder det rummer, er det langt at foretrække fra andre muligheder, fordi de tilbyder landet håb og perspektiver.

# Hvis “institutionerne” fortsætter med deres afpresningspolitik I de kommende dage, har regering en pligt til alt at slå fast, fra dette øjeblik, at det ikke vil plyndre det græske folk, ved at frarøve dem deres opsparinger, at det ikke vil fortsætte til den næste IMF betaling og at det planlægger at fremlægge alternative løsninger for landets kurs, som på økonomisk, socialt, politisk og strategisk niveau vil sikre gennemførelsen af dens program. ”

Artiklen bygger på en note som Stathis Kouvelakis skrev i Athen nogen få timer efter mødet. Stathis Kouvelakis underviser i filosofi på Kings College I London. Han er medlem af Centralkomiteen i Syriza. Den kan læses på engelsk i International Viewpoint.

Annonce