Annonce

19. september 2014 - 19:14

Reaktionen marcherer

”Det er svært at iværksætte en dybtgående læsning af et fænomen, der befinder sig helt oppe i overfladen”. Noget langt mere velformuleret sagde Mons Bissenbakker engang om racisme i det danske skolesystem, og sådan har jeg det også med nyheden om, at gynækologisk speciallæge Peter Bagger ikke mere behandler transkønnede. Mandag d. 15. september smækkede porten i, og det er nu umuligt at søge hormonterapi hinsides Sexologisk Klinik på Rigshospitalet, medmindre man tør sætte sin lid til præparaterne på internettet og/eller det sorte marked. Dét er og bliver så himmelråbende transfobisk, at der ikke rigtig er noget at analysere, hvilket dog på ingen måde skal få mig til at strække våben. 

Big Brother is watching you
At Sexologisk Klinik nu har behandlingsmonopol* på transområdet i Danmark er et resultat af Sundhedsstyrelsens retningslinjer fra juni i år, som ikke engang en høring med feedback fra bl.a. Amnesty og LGBT Danmark formåede at ændre på. Lad os kigge lidt på argumenterne. Er der overhovedet nogen? Mig bekendt har Sundhedsstyrelsen holdt kortene forbløffende tæt til kroppen desangående, men man må antage, at tiltaget skal beskytte bl.a. transkønnede mod onde kvaksalvere. Den pressemeddelelse, Styrelsen udsendte samme dag, som monopolet trådte i kraft, nævner dog ikke transkønnede med et ord. Det, der netop er blevet implementeret, må vi forstå, er ”kortere kommandoveje”, som skal ”sikre en høj patientsikkerhed” – newspeak for centralisering og umyndiggørelse. 

Han er vred
Da jeg skrev mine første to blogindlæg, var jeg mig uhyre bevidst om risikoen for at lægge mig ud med mine politiske kammerater – hvoraf flere også er mine personlige venner – i København. Med feministisk glædesdrab som udtalt ambition er det selvsagt umuligt at gøre alle glade, og jeg skal da også love for, at jeg fik et par borgerlige ord med på vejen i kommentarsporet. ”Gale katte får revet skind”, som man siger: Så har mine indspark da ikke været helt ligegyldige. Befriende anderledes forholder det sig med nærværende skriv, hvor jeg ikke engang vil forsøge at indtage et kontroversielt standpunkt for at få folk til at tænke ud af boksen. Jeg er godt gammeldags rasende, og indtil jeg forhåbentlig genvinder min evne til kritisk nuancering er Sundhedsstyrelsen – med Sexologisk Klinik som ivrig håndlanger – simpelthen Fjenden! Den nye handlingsplan er biomagtudøvelse med hån på; et udtryk for respektløst formynderi. 

Noget for noget?
Det er tankevækkende, at nettet strammes, endnu før jubelråbene over den nye lov om lettere adgang til juridisk kønsskifte (mere herom andetsteds) er forstummet. Er det en politisk studehandel, vi her er vidner til? Skylder Justitsministeriet en omgang ovre i Sundhedsministeriet, siden der lempes med den ene hånd, mens der strammes med den anden? Den stærke Stat giver, og den stærke Stat tager? Dén der sejr for den personlige frihed”, som Manu Sareen besang i februar, er i hvert fald til at overse! Vi må vel konkludere, at ”retten til at bestemme over eget liv og egen krop” så alligevel ikke er at regne som ”en del af vores danske værdier og frisind” (surprise surprise!) Med det opdaterede bureaukrati og et (endnu) mere restriktivt sundhedsvæsen er transkønnede alt andet lige blevet lettere at regere. Burde vi have set det komme?

* Ifølge David Zennaro er det endnu uklart, hvilke konsekvenser Sundhedsstyrelsens nye retningslinjer vil have for personer, som måtte ønske at påbegynde hormonbehandling. Sandsynligvis bliver det op til den enkelte læges skøn, hvorledes vedkommende vil fortolke kravene oppefra.

Annonce