Annonce

1. juli 2016 - 12:29

”For flere risikozoner, utæmmelige projekter og et solidarisk kvarter!!!”

Gæsteblog af Lene Tymoshenko.

Dag 4

Brev fra det belejrede Rigaer Strasse 94.
Skrevet af Rigaer94 den 26-06-2016 kl. 05:30

Det der er sket indtil videre:

I onsdags den 22-06-2016 blev Kadterschmiede og den dertilhørende have, stueetagen i baghuset og hele loftet over baghus, sidehus og forhus ryddet. Ved 7.30-tiden stormede SEK (Spezialeinsatzkommando; politiets specialenhed), private securityfolk og byggearbejdere baghuset, mens panserne ”sikrede” de efterfølgende foranstaltninger.

Vi har endnu ikke set et eneste tegn på, at de ryddede lokaler er ved at blive indrettet til boliger.
Dog hersker her en permanent undtagelsestilstand. Vores opgangsdøre er fjernet fuldstændig, pansere og security patruljerer på trappeopgangene, fortovet foran Rigaer Strasse 94-96 er fuldstændig afspærret.

I de sidste dage er der blevet indsat nye sikkerhedsdøre i stuetagen til Kadterschmiede, værkstedet og loftet. Også indgangen til haven er blevet spærret.

Siden i går aftes låser en security sig ind bag hver af sikkerhedsdørene, for at holde vagt over rummene. Resten af security er for det meste forsamlet i porten til forhuset og venter på, at der skal ske noget. Det meste af tiden står de der lige så rastløst som dumt og ved ikke rigtig, hvad de skal give sig til. Ellers får de ordrer fra panserne. Især vores ikke-mandlige beboere bliver chikanerede af securityfolkene og panserne. Det ytrer sig i konstant verbaliseret seksuel vold, og i går kulminerede det i en fysisk grænseoverskridelse.
Desuden var der i går gentagne tilfælde af fysiske trusler fra seks securityfolk overfor en person, der bor her.

Derefter jagede vi securityfolkene ud af huset.
De kunne kun komme tilbage ved hjælp fra panserne. Desuden er der konstant tilfældige politianmeldelser af enkelte beboere og besøgende.

Det er blevet meget svært for alle beboerne at få adgang til deres hjem, og det er ofte kun muligt efter lange diskussioner.
Gæster bliver blandt andet kropsvisiteret af panserne og får tjekket deres id.
Nogle gange bliver gæster derefter henvist til security med den besked, at det er dem, der bestemmer, om gæsten kan komme ind, hvorefter security siger, at det aner de ikke noget om. Andre gange lader panserne simpelthen ikke folk komme ind til dem, de vil besøge.

I en bolig med gyldig lejekontrakt blev strømmen lukket og måleren plomberet.
Der er åbenbart ingen grænser for håndlangernes opførsel her i huset.

Men sammen kan vi tage vinden ud af deres sejl! Det her er vores hus, og vi lader ikke vores fælles liv ødelægges af statens håndlangere og John Dewhursts (husets ejer) lænkehunde!
Ikke så længe jeres mange kærlige, brændende og søde solidariske hilsener smelter i munden på os og varmer hjertet selv i disse så kolde omgivelser!

Jeres Rigaer94 

Dag 5

Brev fra det belejrede Rigaer Strasse 94.
Skrevet af Rigaer94 den 27-06-2016 kl. 07:29. Sket søndag den 26. juni 2016

I dag var den første stille morgen, hvor vi ikke blev vækket af skærelyde eller byggelarm. Dog tog det ikke lang tid, før de securityfolk, der stod og hang på hver af opgangens etager og overbegloede os, mindede os om tingenes tilstand. 

Derefter steg presset imod os endnu mere. Først blev vores bevægelsesfrihed indskrænket, så vi ikke kunne gå frit ind og ud af huset. Mange gæster blev nægtet adgang til huset. Nogle få fik efter at have vist deres id og fået det tjekket af panserne lov til at komme ind.

En niårig pige, der ville besøge sin veninde i forhuset, fik først adgang, efter at hendes lommer og taske var blevet grundigt undersøgt. 

Vi forsøgte at få så mange gæster som muligt over afspærringsgitteret, uden at de blev kontrolleret, men folk blev gentagne gange fysisk forhindret i at få adgang til vores hus.
Da panserne ikke havde flere argumenter, fordi deres fremgangsmåde er ulovlig, begyndte de at blive så voldelige, at en af dem endda med hånden på sit skydevåben truede med at eskalere situationen. Efterfølgende udskiftede han sit tjenestenummer (siden 2011 har Berlins politi haft pligt til at bære et synligt tjenestenummer, og det er selvfølgelig ikke meningen, at de skal kunne udskifte det). 

Dagen var gennemgående præget af denne stemning. Der var hele tiden folk, der filmede politiets ulovlige handlinger, og det førte til, at en delingsfører om aftenen så det som grund til at starte et voldsorgie. Flere betjente overfaldt en familiefar fra huset og bankede ham for øjnene af hans kone og tre børn og slæbte derefter afsted med ham. Også moderen fik kvæstelser på hånden under angrebet, det drejer sig om den familie, der ved razziaen i januar var ude for, at SEK truede børnene med trukne våben.
Heldigvis kunne husfællesskabet omgående tage sig af børnene. 

Eskalationen medførte i sidste ende, at politiet afspærrede et større område, nemlig hele Rigaer Strasse mellem Liebigstrasse og Zellestrasse, da antallet at solidariske personer hele tiden voksede. Panserne blev hele tiden mere nervøse, og det førte til mindst to anholdelser på Dorfplatz (pladsen foran XB-Liebig, Liebig Strasse 34 på hjørnet af Liebig Strasse og Rigaer Strasse).
På det tidspunkt var der flere hundertschaften (hundertschaften er delinger med mellem 80 og 100 pansere fordelt ti af gangen i skovvogne) i Rigaer Strasse og de omkringliggende gader.
Da vores advokat ankom, meddelte panserne ham, at vi selvfølgelig havde lov til at få besøg, og at de udelukkende gennemførte normale Gefahrengebiet-kontroller (farligt/kriminalitetsbelastet område; visitationszone).

Deres aktion viser med alt tydelighed, hvordan de forsøger at knække os og få situationen til at eskalere for at kunne legitimere en rydning af hele huset. Men vi lader os ikke narre af deres usle tricks!

Det kan godt være, at deres eskalation finder sted på vores trappeopgange, men med jeres hjælp finder vores eskalation sted på deres gader.

Jeres solidariske flammer varmer vores hjerter!
Jeres Rigaer94

Bemærkning til pressemeddelelserne af Lene Tymoshenko, Berlin. 

Med undtagelse af de ryddede lokaler i stueetagen har alle de andre etager i husprojektet legale huslejekontrakter.
Forhuset er ikke en del af husprojektet. Der bor helt almindelige legale lejere, der er udsat for den samme repression og chikane som husprojektets beboere.

Pressemeddelelserne er skrevet af husprojektets beboere.

Den kvinde, der bor med mand og tre børn i stueetagen i forhuset, Rigaer Strasse 94, skriver søndag den 26-6 om aftenen på sin Twitter-profil: ”Far ville beskytte vores børn ved at lukke vinduerne, men han nåede det ikke og blev anholdt”.

Efter at flere pansere bankede ham, anholdt de ham. Da de tvang ham ind i skovvognen, bankede de hans hoved ind i vogndøren. De løslod ham først syv timer senere.

På et andet tidspunkt begik panserne et brutalt overgreb imod den 11-årige pige. Hun stod inde i lejligheden ved det åbne vindue, og panserne greb fat i hende og forsøgte at hive hende ud gennem vinduet.

Mandag den 27-6 skriver hun: ”Far er tilbage igen, men børnene kunne næsten ikke kende ham. Han har sår i ansigtet, på ryggen og på armen og et blodigt øje”.

Mandag den 27-6 blev der om aftenen afholdt en pressekonference på Dorfplatz, hvor folk fra rigaer94, forskellige af kvarterets beboere og de børn, der blev øjenvidne til pansernes brutale overfald på deres far, kom med forskellige statements. Der var forskellige journalister til stede og omkring 300 solidariske mennesker. 

Det lokale bageri, der ligger på hjørnet af Rigaer Strasse og Liebigstrasse skråt overfor husprojektet XB-Liebig, Liebigstrasse 34, bliver brugt af panserne, der belejrer området, til at gå på toilettet og købe kaffe og mad. Flere folk udenfor, og inde i bageriet bliver kontrolleret af panserne.
Det fik det kurdisk ejede bageri til den 27-6-2016 til at hænge en plakat op i vinduet, hvor der står:

”Hermed giver Bäckerei 2000 indtil videre karantæne til Berlins politi.
Dette gælder både for toiletbesøg og indkøb”.
Og så en henvisning til §123, afsnit 1, hvori der står, at den, der betræder andres bolig eller forretning, der er beregnet til offentlig tjeneste, og opholder sig der uden tilladelse eller ikke fjerner sig efter at være blevet opfordret til det, bliver straffet med op til et års fængsel eller en bøde.

Den grønne politiker Canan Bayram skriver på sin Twitter-profil: ”Tja, det er måske fordi politiet chikanerer beoerne”. 

Innensenatoren Frank Henkel reagerer ved at skrive på sin Facebook-profil: ”Et bageri i Rigaer Strasse giver politiet karantæne. Vores betjente må hverken købe ind eller gå på toilettet, og Berlins grønne ? politikere retfærdiggør det på Twitter med. at ’politiet chikanerer beboerne’. Det skriver Canan Bayram. For denne ækle ytring bør de grønne partispidser omgående sige undskyld til vores berlinske politi”.

På det berlinske politis fagforbunds Facebook-side kan man læse følgende:
”Blev opmærksom på dette opslag. Hvad er det dog, der foregår i visse politikeres hoveder. Det er en utrolig frækhed at påstå, at politiet chikanerer folk! De problemer, der udgår fra huset Rigaer Strasse/Liebigstrasse, som kollegerne i denne afdeling er dagligt konfronteret med, er slemme nok!
Stenkast, fornærmelser, chikaner, fysiske angreb osv.
Prøv bare at tænke på den kollega, der blev angrebet, da han ville skrive en parkeringsbøde!!

Men det er selvfølgelig aldrig sket, for det har beboerne jo ikke fortalt fru Bayram eller omvendt!!

Hvis fru Bayram en dag skulle have brug for politiet, håber vi, at politiet trods alt er venlige mod hende, også efter at de har genkendt hende!”

Bageriet fjernede plakaten senere samme aften, fordi panserne truede med repressalier. De ville pudse myndighederne på dem.
Ved en juridisk efterprøvning har det dog vist sig, at bageriet er fuldt berettiget til at give Berlins politi karantæne.

Dag 6

Brev fra det belejrede Rigaer Strasse 94.
Skrevet af Rigaer94 onsdag 29-06-2016 kl. 0:25. Sket tirsdag 28. juni.

Her hersker en permanent undtagelsestilstand. Vores indgangsdøre er fjernet fuldstændig, samtidig med at pansere og securityfolk kontrollerer på trappeopgangene. Fortovet foran husene 94-96 er fuldstændig afspærret.

Byggeriet fortsætter. I dag fjernede byggearbejderne de sofaer, stole og stålbjælker, der stod i haven og i Kadterschmiede, og skrottede dem. Vi kunne redde nogle få ting og fik desuden af vide, at vi, efter at tingene var blevet gjort til skrot, kunne opfordre husforvaltningen til at betale os skrotprisen på vores indbo – en husforvaltning, der kun eksisterer i form af et postkassefirma!!

Vi forsøgte spontant at bygge en barrikade i gården i Rigaer94, men efter at panserne havde set til i et godt stykke tid, stoppede de det. Det har dog betydet, at byggearbejderne har måttet klatre en smule.

Fra klokken16 var der ”Bigger than Hip-Hop” på Dorfplatz, hvor der også blev oplæst presseerklæringer. Udover den sidste presseerklæring fra Riga94 var der et brev fra en beboer i forhuset til baghuset og en erklæring fra Berliner Mietergemeinschaft (en berlinsk lejerorganisation).

Så var der ellers koncert med blandt andet Filou, Alice Dee und Pyro One. Vi takker alle kunstnere af hele hjertet for deres solidaritet.
Klokken 21 fik beboerne luft for deres vrede over panserbelejringen: en beboer havde på gårdsdagens pressekonference opfordret til solidarisk klapren og slåen på gryde ud af vinduerne og på gaden [se video længere nede på siden]. Opfordringen blev fulgt at mange beboere og viste med al tydelighed, at panserne overhovedet intet har at gøre i vores kvarter.

(Der stod naboer i vinduer og på altaner i mange lejligheder i de nærliggende huse og på gaden og slog på gryder i en hel time tirsdag aften. Der var alt i alt omkring 200 medvirkende i grydekoncerten. Planen er, at denne aktion skal gennemføres hver aften klokken 21, til panserne endelig forsvinder. Kommentar, Lene).

Panserne ville så igen forhindre børn, der bor i gaden, i at komme igennem afspærringen, hvilket de mennesker, der besøgte koncerten, ikke ville finde sig i. Efter lidt skubben fløj der flere flasker imod panserne. Panserne filmede konstant arrangementet.

Da koncerten var forbi, blev folk siddende på Dorfplatz, men panserne ryddede dem. Alle de mennesker, der havde vist deres solidaritet med Rigaer94, blev skubbet op af Liebigstrasse, kastet om på jorden, hånet og filmet. Det gjaldt også beboere, der blev forhindret i at komme ind i deres egne huse.

Hvad angår pansernes og securityfolkenes kontrol foran vores hus, er der intet, der har ændret sig.
Vi er uendeligt taknemlige for jeres solidaritet, for de aktioner vi dagligt læser om, og som når os alle vegne fra. De gør, at vi lidt bedre kan udholde hele situationen.

Vi lader os ikke knække.
For flere risikozoner, utæmmelige projekter og et solidarisk kvarter!!!

Rigaer94 bliver!
---
Der er demo imod gentrificering og i solidaritet med Rigaer94 i Friedrichshain lørdag d. 9-7 klokken 20:30.

Har man lyst til at deltage, men mangler et sted at sove, kan man kontakte Rigaer Schlafplatzbörse.

Oversat fra tysk af Lene Tymoshenko, Berlin

Læs også de tidligere pressemeddelelser her og her.

Annonce