Annonce

11. november 2013 - 13:52

For ung til demokratiet?

D. 19. november er der, som vi alle ved, valg til byråd og regionsråd over hele landet.

Mange, men ikke alle, har mulighed for at tage stilling til, hvilke politikere, der skal repræsentere dem i disse råd.

Som 17-årig mangler jeg et enkelt år på bagen, før jeg kan få lov til at sætte mit kryds, hvilket gør mig enormt frustreret.

Kan det det virkelig være rigtigt at min alder skal begrænse min deltagelse i demokratiet?

Og kan det virkelig være rigtigt, at jeg skal overholde den lovgivning som jeg ikke har indflydelse på?

Tirsdag d. 5 november meldte de københavnske medlemmer af borgerrepræsentation i Enhedslisten, SF, Socialdemokratiet og De Radikale ud, at de ønskede at de 16- og 17-årige får mulighed for at stemme til kommunalvalget om fire år.

Set ud fra min frustration omkring det, at jeg ikke kan få lov til at sætte et kryds ved dette kommunalvalg, blev jeg selvfølgelig fantastisk glad da jeg hørte, at dette vil kunne lade sig gøre for de kommende 16- og 17-årige i København.

Men hvad så nu?

Før Borgerrepræsentationen kan iværksætte det netop skitserede forsøg, så er det næste trin at et flertal af Folketinget bakker op.

Enhedslisten bakker op, også i folketinget. Det samme gør SF.

Margrethe Vestager siger at hun ”meget gerne tager diskussionen med Københavns Kommune”[1], hvad det så end skal betyde… og Socialdemokraterne er positive overfor at drøfte muligheden for at indføre 16-års valgret, sekundært 17-års valgret ved alle offentlige valg[2], hvortil man endnu engang kunne spørge hvad en ”positiv drøftelse” betyder…

Jeg synes ærlig talt, at de Radikale og specielt Socialdemokratiet i København får lidt for meget af æren i forbindelse med forsøget på at indføre 16-års valgret i Københavns kommune. For at de kan blive taget seriøst, bliver de nød til at få deres partifæller inde på Christiansborg til at bakke op om forslaget, således at det kan blive en realitet.

Enhver idiot kan jo bakke op om en god sag, så længe de ved, at de kan hænge nogle andre ud for, at det ikke kan lade sig gøre.

I Fremtidens Stemmer kæmper vi fortsat videre for et udvidet demokrati, og vi håber på, at den del af Borgerrepræsentationen, der bakker op, er villige til at tilslutte sig den aktive kamp for 16-års valgret.

Vil I det, eller vil I bare ”drøfte muligheden på en positiv måde”?

 

Annonce