Annonce

30. november 2016 - 10:15

Markedets magt på norsk

For et stykke tid siden havde jeg er indlæg her på bloggen om den særlige type magt, der knytter sig til markedet. Jeg mener det er helt afgørende af forstå, hvordan kapitalismen historisk set adskiller sig fra andre samfund i den type klasseforhold og udbytning, der finder sted. En udbytning der i modsætning til alle andre historiske samfund er gennemsyret af markedets imperativer og jagten på profit, dvs. dets særlige type upersonlige og abstrakte magt.

Jeg vil derfor bruge bloggen her til at henvise til en længere artikel om netop det emne, jeg i dag har i det norske Manifest Tidsskrift. I artiklen tager jeg fat på, hvad markedet historisk set er for en størrelse, og hvorfor det er så vigtigt at forstå den særlige type magt, der knytter sig til markedet for rigtigt at kunne forstå og dermed kritisere kapitalismen. Uden sådan en forståelse ender man nemt i det man kan kalde en ”begrænset” kapitalismekritik.

Samtidig åbner et bedre begreb om markedet og dets magt også op for en bedre forståelse af klasseforhold og forholdet mellem økonomi, politik og stat i kapitalismen, samt af forholdet mellem demokrati og kapitalisme. Som jeg også viser, har det alt sammen politiske konsekvenser.

”En radikal kapitalismekritikk må derfor rette seg både mot den politiske og den økonomiske siden av kapitalismen – både mot staten og markedet.”

Der er også en række gode henvisninger til videre læsning til sidst.

Artiklen kan læses her: http://www.manifesttidsskrift.no/markedets-makt/

Annonce