Annonce

10. april 2015 - 17:28

Frihedsberøvelse i Hellerup

Det kan godt betale sig at gå søgende rundt ved den Israelske ambassade efter store palæstinademoer. Det gjorde jeg i sommers. Jeg havde fået en løbeseddel om at der skulle være en spontan demonstration. Den var dog ikke til at finde. Til gengæld var der masser af politi.

De reagerede ved at samle alle 22 demonstrant-lignende typer i området og frihedsberøve dem hvorefter vi blev sat på et fortov i et stykke tid og efterfølgende eskorteret til Nørrebro Station i en afspærret togkupé.

Jeg tænkte ved mig selv at det virkede lidt mystisk fordi jeg følte mig ret meget som en anholdt men politiet blev ved med at sige at det var vi ikke.

Fra masseanholdelser til massehvad?

Siden foråret 2014 har politiet brugt lignende midlertidige kollektive "flytten rundt" på folk som alternativ til masseanholdelser der siden klimatopmødet 2009 allesammen er blevet kendt ulovlige.

Med moderne teknologi kan politiet få det samme ud af en midlertidig frihedsberøvelse som en rigtig anholdelse. De kan fotografere og identificere os, tage tage vores bevægelsesfrihed fra fra os samt give os det psykiske nederlag der kommer af at være magtesløs overfor fremmede mennesker der absolut ikke vil os det bedste. Den eneste forskel på en anholdelse og politiets nye alternativ er at man ikke er forbi en politistation.

De kan altså gøre noget ved os der føles rigtig meget som en anholdelse men som de kan påstå overfor omverdenen er noget helt andet. Det smarte er at når de bare "flytter rundt" eller tilbageholder os har vi en anholdts rettighedder til advokatbistand, telefonopkald, toiletbesøg eller mad ligesom man ikke kan få erstatning for uberettiget anholdelse hvis man ikke er anholdt.

Retsligt efterspil

Fordi det føltes så forkert i situationen sørgede jeg for at samle alle tilbageholdtes kontaktoplysninger sammen. Derefter kontaktede retshjælpen RUSK. De sagde at det lød rigtig problematisk og lovede at tage sagen op. Så indsamlede beretninger fra os og sendte dem videre til en dommer.

I dag var det så sidste frist for politiet til at komme med deres version af sagsforløbet. De kunne dog ikke finde en passende undskyldning eller forklaring, så i stedet har de valgt at give op og lade os vinde sagen på forhånd. Hvis alt går som det skal får vi endda erstatning for uberettiget frihedsberøvelse.

Det kan altid betale sig at kæmpe

Der kører tre lignende sager imod politiet hvor de har ikke-anholdt større forsamlinger. Om alt går vel får de også erstatninger. Så vil politiet have mistet endnu et juridisk våben imod forsamlingsfriheden.

Dette er ikke et forsvar for retssystemet. Hvis det virkede ville vi ikke have et politi der altid prøver på alle måder at give utilfredse folkemængder følelsen af fysisk og psykisk underlegenhed. Politiet vil nok altid være en en institution der selvstændigt trækker forsøger at trække samfundet i en mindre demokratisk retning.

Men det kan altid betale sig at kæmpe. Både på gaden, i retsystemet og i medierne!

Annonce