Annonce

2. august 2016 - 12:06

Enhedslisten og civil ulydighed

Om Enhedslisten og fokus på parlamentarisme versus aktivisme

Jeg synes jeg hører meget snak i krogene om at Enhedslisten er ved at sælge ud, blive mindre revolutionære, mindre aktivistiske, at man prioriterer pressestrategier og Christiansborg over rent faktisk at støtte folk i selv at udøve en indflydelse på samfundet og bekæmpe de undertrykkende institutioner og strukturer.

Jeg har altid haft svært ved at tage den snak alvorligt, fordi jeg altid har haft positive oplevelser når jeg spørger om hjælp til konstruktive aktivistiske projekter. Så længe jeg har en god sag og en gennemtænkt strategi er der som regel hjælp og støtte at hente hos Enhedslisten. Så er det ligemeget om det er lokalgrupper jeg spørger eller folkevalgte. Og det er også ligegyldigt om det er fængselspolitik eller Palæstina det handler om.

Men jeg kan alligevel ikke helt lade være med at sidde med en fornæmmelse af at der er sket en forandring. At kritikerne er ved at få lidt ret. Det er bare uendelig svært at pege konkret på hvor konkret forandringen er sket.

Dog har jeg fundet et ret godt eksempel på noget offentlig enhedsliste-kommunikation der meget godt viser hvordan aktivisme og kamp mod uretfærdighed prioriteres ned til fordel for mere vag selvpromovering og parlamentarisme. Se deres opslag fra i går om udvisningen af den lesbiske kvinde til Uganda.

Det der slår mig ved Enhedslistens opslag er at de ikke nævner aktivismen imod udvisningen overhovedet. På det tidspunkt opslaget blev skrevet havde artikler med billeder af lufthavnsblokaden fyldt forsiden af stort set samtlige danske medier i et par timer.

Welcome to Denmark der stod bag gårsdagens protest bruger efter min bedste vurdering kun midler Enhedslisten anbefaler at bruge når systemet begår overgreb og de demokratiske kanaler er udtømt. Der er i praksis ingen forskel på blokaden i check-in skranken i går og forsøget på at stoppe udvisning af irakerne i Brorsons Kirken i 2009 hvilket enhedslisten billigede.

Jeg forstår ikke hvordan aktivisterne kan blive overset af dem der håndtere Enhedslisten sociale medier. Dansk Kvindesamfund og Copenhagen Pride anbefalede at deltage i aktionen op til dens afvikling. Der var altså tale om en aktion der var støttet bredt i samfundet.

Hvis man bladrer ned af Enhedslisten væg findes der tre opslag om de udvisningstruede lesbiske. Alle disse fremhæver udelukkende hvad Enhedslisten mener om sagen. Kun det seneste opslag (det afbilledet ovenfor) opfordrer til handling og det kun gennem donationer til LGBT Asylum. Det er selvfølgelig også virkelig vigtigt at støtte den gruppe økonomisk, men det er ikke den eneste mulighed for at gøre en forskel.

Udvisningen i går blev bremset på grund af pres fra alle kanter. Både parlamentarisk, fra civilsamfundet og fra en bred blanding af aktivister der var klar på at risikere bøder, politi og security i lufthavnen for at gøre en umenneskelig udvisning så svær, dyr og politisk problematisk som mulig.

 

Hvorfor ikke også anbefale pengesvage enhedsliste-støtter at gøre en forskel gennem civil ulydighed? Give dem mulighed for handle mod uretfærdigheden tage del i den fantastiske oplevelse alle i lufthavnen delte i går. Nemlig oplevelsen af at det nytter at kæmpe! En oplevelse der formentlig kommer til at engagere og inspirere de deltagende til at gøre en forskel på mange måder i mange år fremover.

At være en del af Enhedslisten bør altid være mere end en tilskuersport. I har lige så meget brug for os som vi har brug for jer!

Annonce