Annonce

KontradoxaBaggrund, analyse og kronikker
Kommentar
7. juni 2016 - 10:00

»Vi må selv organisere os for at lave transpolitik, der giver mening«

Det er symbolpolitik og spin, der skal give Danmark et ry for god behandling mod transkønnede, når diagnosen ‘transsexualisme’ ændres og flyttes fra psykiatrien, men ikke fjernes helt. Konsekvenserne bliver en ensretning af folks kroppe, siger Laura Mølgaard Tams, der har meldt sig ud af LGBT Danmark, fordi de ikke varetager transkønnedes politiske interesser. 

Som transkønnet kan man ende op med samme sygdomme og skavanker som alle andre. Når en transperson har en brækket arm, er der ikke tale om en transkønnet brækket arm. Det er bare en brækket arm.

Og heldigvis var det ikke transstafylokokker jeg havde, sidste gang jeg besøgte skadestuen. Det var helt almindelige stafylokokker, der kunne afhjælpes med penicillin og ikke krævede en flerårig psykiatrisk udredning forinden.

Jeg ved også så meget om mig selv, at min krop ikke selv kan producere den østrogen, der skal til for, at jeg kan udvikle en feminin form og komme til at ligne de fleste andre kvinder.

Det kommer sandsynligvis af, at jeg ingen æggestokke har, hvilket der findes flere diagnosekoder for allerede - f.eks. »Q50.0 Agenesi af æggestokke«, men den diagnose har jeg ikke fået. I stedet bærer jeg på »transsexualisme - en diagnose, der allerede har skabt misforståelser i møder med sundhedsvæsenet, hvor det at jeg er transkønnet var irrelevant.

Og hvis jeg kender sundhedsstyrelsen ret, kommer jeg ikke til at slippe for det stempel. For man har besluttet sig for at flytte og ikke for at fjerne.

Diagnosticér mig som kvinde uden æggestokke

Var jeg ikke transkønnet, kunne jeg diagnosticeres for mit reelle problem - at jeg ikke producere nok oestrogen, hvilket nemt kan forklares ved mit fravaer af aeggestokke. Jeg kunne have fået konstateret androgen hårvækst og være i gang med samme offentligt sponsorerede fjernelse af skægvækst, som alle andre kvinder i den situation bliver tildelt uden tøven. 

Men fordi jeg er trans, skulle jeg først igennem en langt og umyndiggørende psykiatrisk udredning, førend jeg kunne begynde på samme rekonstruktive behandling, som dem uden transkønnet stigma får uden problemer.

Eksistensen af transseksualisme-diagnosen er skyld i, at jeg er blevet udredt for og stillet en diagnose i forhold til, at jeg er transkønnet i stedet for at blive udredt på lige fod med alle andre patienter. Den lægger op til særbehandling. Og nej tak til det. 

De hormoner jeg tager blev ikke udviklet udelukkende med henblik på transkønnede kvinder som jeg. De blev udviklet med henblik på kvinder, der ikke selv producerer østrogen - hvilket jeg også er.

Så jeg undres: hvorfor skal jeg fortsat diagnosticeres som transkønnet for at få hormonerne, når jeg ligeså godt kunne diagnosticeres som kvinde uden æggestokke?

Transkønnet Brækket Arm-Syndromet

Men kan man nu også regne med, at en brækket arm aldrig opfattes som en transkønnet brækket arm?

Jeg har oplevet at sidde på psykiatrisk skadestue og blive udspurgt om, hvad det vil sige at være transkønnet og få at vide, jeg bare havde brug for at komme mig over dét, selvom jeg var der af helt andre årsager. 

Jeg har også en ven, der fik at vide, hans hænder rystede pga. »de hormoner du tager«, for senere at finde ud af i samråd med en anden ven, at det var i mangel på B12-vitamin.

Dette faenomen hvor laeger tilskriver alverdens skavanker til det at deres patienter er transkoennede er saa udbredt at det har faaet et navn - Transgender Broken Arm Syndrome - som diskuteres meget mere i dybden i Dailydot’s artikel »Trans Broken Arm Syndrome' and the way our healthcare system fails trans people«

Så hvad fanden skulle det hjælpe at flytte diagnosen? Den er unødvendig, og dens forårsager fejlbehandling. Det grundlæggende problem her er naturligvis, at læger er uvidende om eller decideret fjendtlige overfor transpersoner. 

Diagnosegymnastikken er ren symbolpolitik og ikke mindst politisk spin, der har den effekt, at Danmark får et ry for at være god mod transkønnede, selvom det stik-modsatte er tilfældet

Man kunne have sendt sundhedsvæsenet et stærkt signal om, at det at være transkønnet ikke må opfattes som en abnormalitet ved at kræve diagnosen fjernet helt i stedet for flyttet. 

Som det ser ud nu kommer diagnosen til at hedde ‘kønsinkrongruens’ i stedet for ‘transsexualisme’, og kommer til at have status som somatisk frem for psykiatrisk diagnose.

Men problemet ved diagnosen forbliver det samme. Dens eksistens sender et budskab om, at der er noget galt med at være transkønnet, og mere bekymrende: at transkønnedes individuelle og forskelligartede medicinske behov kan reduceres til éen ting.

Heteronormativ ensretning

Det system vi har nu har allerede et problem med ensretning, hvor alle transkønnede forventes at ville have samme behandling: Kirurgi på kønsorganerne, og derfor bliver bl.a. transkønnede, der blot ønsker en hormonbehandling, som er et betydeligt mindre invasivt indgreb end genitalrekonstruktiv kirurgi sat i en alt for grundig og i øvrigt absurd psykiatrisk udredning.

Jeg har hørt om få tilfælde, hvor personer slet og ret har fortrudt kirurgiske indgreb eller har været meget tæt på at få et, de ikke ønskede, fordi systemet presser på for, at hvis man vil have hormoner, skal man også have kirurgi. 

Dette frygter jeg vil blive et endnu større problem, når diagnosen får somatisk status. Som det er nu insinuerer den psykiatriske diagnose, at man skal prøve at kurere folk fra at være transkønnede - at man skal ensrette folks psyke efter et ciskønnet ideal, og det er uhyggeligt nok i sig selv.

Når diagnosen får somatisk status, vil dens eksistens i stedet insinuere, at man skal ensrette folks kroppe efter et ciskønnet ideal. Det er en særdeles dårlig idé, og slet ikke en forbedring, når flytningen ikke følges op af klar besked om, at transkønnede skal tages ud af obligatorisk psykiatrisk udredning hos en klinik der allerede promoverer ideen om, at alle transkønnede bør ønske den samme behandling.

Ciskønnede har overtaget dansk transpolitik

Diagnosen stod ellers til at skulle fjernes helt og aldeles i de første udgaver af det nyligt vedtagne beslutningsforslag. Æren for dette kan tilskrives LGBT Danmark og dennes tidligere transpolitiske talsperson Vibe Grevsen. 

Men pludseligt vendte foreningen 180 grader og begyndte at arbejde for, at diagnosen skulle bevares. Det var svært at finde flertal for en totalfjernelse, og foreningen var presset på medlemstallene. Måske blev det vigtigere at kunne vise vilkårlige resultater end gode resultater.

Det så dog stadig lovende ud, i udkastet til Folketingets beretning om, at diagnosen skulle flyttes, da der også stod, at »man ikke som transkønnet i Danmark skal gennemgå et nedværdigende psykiatrisk udredningsforløb«, men den del blev også taget ud i 11 time.

Og her ligger måske kernen i transkønnedes problemer på et politisk plan: Der findes fortsat ikke flertal for at sikre transkønnede forbedringer eller ligestilling i sundhedssystemet, men alle vil gerne virke som nogen, der gør noget godt for de stakkels transkønnede.

Dette advarede flere transpersoner og personer tæt knyttet til transpersoner om tilbage i marts på killjoy.dk’s portal for sygtsystem kampagnen. Flere sagde fra over for overdreven fokus på diagnoser, og repræsentanter fra Transpolitisk Forum nærmest forudså denne situation, vi nu står i med deres tekst: Det her handler ikke om[1]  transpersoner.

Læs artiklen »LGBT Danmark fører en bekymrende og usolidarisk transpolitik hos Modkraft«

Organiser dig, transperson!

Jeg har sidenhen meldt mig ud af LGBT Danmark og er blevet medlem af Transpolitisk Forum.

Læs artiklen »Transkønnede i oprør over LGBT Danmark« hos Killjoy 

Det er jeg blevet, fordi jeg tror på, at det som transkønnede har allermest behov for her og nu er et opgør med det formynderi, vi bliver udsat for.

Sexologisk Klinik ved vi godt, den er gal med. De vil monopolisere udredning og forskning i transpersoner. Men vi har også andre modstandere, som vi bliver nødt til at gøre op med og en af de mest påtrængende lige nu er LGBT Danmark, som søger at monopolisere transkønnedes politiske indflydelse, og det har de til dels haft succes med.

Vi kan som transkønnede lige så lidt forvente, at en forening styret af ciskønnede vil varetage vores interesser før deres egne som vi kan forvente, at en klinik styret af ciskønnede vil det.

Vi bliver som transkønnede nødt til at tage os sammen og opbygge vores egne interesseorganisationer. Men inden det kan lade sig gøre, er der brug for et opgør med de elementer i LGBT Danmark, som ønsker at forhindre sådanne projekter, og det opgør kommer nu 

Først må vi organisere os, for hvis der er noget det sidste års proces har vist mig, så er det, at alle andre har for travlt med at pleje eget omdømme til at lave politik, der faktisk gavner transpersoner.

Jeg er Laura, 24 år, kvinde født uden æggestokke.

Og I kan fandme selv have kønsinkongruens.

Redaktion: 

Tak fordi du bruger Modkraft.
Vi håber du har læst noget interessant eller oplysende.
Du kan støtte Modkraft via MobilePay: 50 37 84 96

Annonce