Weekendens skudattentater i København fordømmes af den danske venstrefløj, som betegner hændelserne som et ekstremistisk terrorangreb på demokratiet, men samtidig sætter hændelsen i forbindelse med Danmarks udenrigspolitik.
Samtlige partier i Københavns Borgerrepræsentation står bag en mindehøjtidelighed ved kulturhuset Krudttønden i København mandag aften, der forventes at tiltrække tusindvis af mennesker, og hvor statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) og formanden for Dansk Politiforbund, Claus Oxfeldt, blandt andre skal holde tale.
Den tværpolitiske manifestation er en reaktion på terrorangrebet på et debatmøde om ytringsfrihed i kulturhuset, der fandt sted lørdag eftermiddag, hvor én person blev dræbt og tre politifolk såret, da en mand affyrede adskillige skud mod stedet med et maskingevær.
Gerningsmanden, der menes at være en 22-årig mand med palæstinensiske rødder og forbindelser til bande-miljøet på Nørrebro, angreb lørdag aften også den jødiske synagoge i Krystalgade i det indre København, hvor en jødisk vagt blev dræbt og to politifolk såret.
– Vi mødes foran krudttønden til en stille mindehøjtidelighed, for ofrene og de sårede, for de forfærdlige attentater på hhv Krudttønden og synagogen. Vi står sammen på tværs af politiske skel for at værne om ytringsfriheden, demokratiet, og det frie ord, skriver initiativtager til mindehøjtideligheden, Lars Aslan Rasmussen (S), på facebook.
Læs om begivenheden »Mindehøjtidelighed« på facebook her.
Den formodede gerningsmand til weekendens to skudangreb blev søndag morgen dræbt af politiet på åben gade i Københavns nordvest-kvarter og det er endnu uklart om han handlede på egen hånd eller er en del af en gruppe.
Angrebet på Krudttønden var efter alt at dømme rettet mod et debat-arrangement, hvor den svenske 'muhammed-tegner' Lars Viks og Frankrigs ambassadør deltog, mens angrebet mod synagogen fandt sted samtidig med en familiefest, hvor 80 mennesker var samlet.
Søndag blev flere personer anholdt i relation til sagen og mandag er to personer sigtet for medvirken til drab, da de er mistænkt for at have hjulpet den formodede gerningsmand.
Imens politiets efterforskning fortsætter, så er solidariteten med de efterladte, sårede og dræbte strømmet ind på både de sociale medier og i form af blomster og lys foran gerningsstederne.
På venstrefløjen har flere organisationer og partier reageret med fordømmelse af angrebet, der betegnes som et ekstremistisk terrorangreb på demokratiet.
Hos Enhedslisten opfordrer man til sammenhold efter angrebet.
– Jeg tror, vi alle er dybt påvirkede og chokerede over det, der netop er sket på Østerbro. Alt tyder på, at der er tale om et terrorangreb på et fredeligt debatarrangement. Det kan man ikke fordømme nok. Det er fuldstændigt uforståeligt og forrykt, at nogen tilsyneladende er parat til at angribe andre mennesker på grund af tegninger eller holdninger, de er uenige i. Jeg håber, at politiet hurtigt får pågrebet de eller den, der står bag, udtaler Enhedslistens politiske ordfører Johanne Schmidt-Nielsen i en pressemeddelelse udsendt lørdag.
– Det stærkeste svar på sådanne vanvittige angreb er at vise, at vi ikke lader os kue. Vi skal fortsætte med at mene, skrive og tegne præcis det, vi vil. Og vi skal stå sammen og vise, at terrorister og ekstremister ikke vil lykkes med at så splid og had i vores samfund, mener hun.
Medlem af kulturudvalget i Københavns Borgerrepræsentation for Enhedslisten, Allan Ahmed, minder om, at lørdagens angreb var rettet mod et arrangement i et kulturhus.
– De københavnske kulturhuse er en hjørnesten i demokratiet. Det er her at københavnere igennem årtier har kunnet mødes og diskutere samfundforhold. Kulturhusene er rammen for fri debat og fællesskab i København. Angrebet på Krudttønden er derfor også et angreb på det københavnske demokrati og vores sameksistens.
Fra SF lyder der et lignende budskab.
– Jeg er dybt forfærdet over det, der er sket i København. Det er det voldsomste og mest barbariske terrorangreb, vi har oplevet på dansk jord i nyere tid. Jeg bakker fuldt op om statsministerens opfordring til at stå sammen – og til samtidig slå ned på blodig ekstremisme. Det her er et politisk motiveret angreb. Et angreb på uskyldige mennesker. Og et angreb på os alle sammen, siger SF’s formand Pia Olsen Dyhr i en meddelelse.
Også den antiracistiske forening Demos og Kommunistisk Parti har reageret på weekendens begivenheder.
Hos Demos maner man til eftertænksomhed, og sætter terrorangrebet i en interational sammenhæng.
»Vi vil i disse dage insistere på at spørge, hvor kommer de forfærdelige handlinger fra? Det er vi nødt til at spørge om, ellers finder vi aldrig et svar, der kan standse vold og drab og terror. Der er behov for at finde en alternativ løsning på den eksisterende Verdensorden – som udelukker store dele af verdens befolkninger fra indflydelse og ytringsfrihed. Og der skal ses nøje på Danmarks og Vestens politik i Mellemøsten og spørge, om en anden indsats kunne være med til at nedtrappe de ekstreme voldshandlinger. Der er brug for en eftertænksomhed og en indsats, der skaber færre terrorister, ikke flere,« skriver foreningen i en udtalelse på deres hjemmeside.
Det internationale perspektiv deles af Kommunistisk Partis formand, Jørgen Andersen.
– Skal vi dæmme op for frustrationer, afmagt og religiøs og politisk fanatisme og vold, er der brug for et politisk kursskifte i Danmark, som forhindrer social udstødning. Der er brug for et opgør med den voksende antimuslimske bølge, som lægger hele befolkningsgrupper for had. Og der er brug for et opgør med den såkaldt aktivistiske danske udenrigspolitik, som engagerer Danmark i imperialistiske røverkrige og statsterrorisme, ikke mindst i Mellemøsten, udtaler formanden for Kommunistisk Parti i en pressemeddelelse.
Læs udtalelsen »Terror må fordømmes« fra Kommunistisk Parti.
På Modkraft er debatten om weekendens hændelser allerede i gang.
Udgangspunktet er to blogs, vor angrebet blandt andet kobles til Danmarks og Vestens udenrigspolitik.
»Terror er et produkt af konflikt, krig og social hjælpeløshed. At bruge terror som undskyldning for at skabe mere af det er ikke bare dumt og ufornuftigt. Det er at hjælpe terroristernes sag. Lad fornuften sejre. Hold hovedet koldt. Lad os ikke gentage historiens fejl!,« skriver Erik Storrud.
Læs bloggen »Det obligatoriske terrorindlæg« og deltag i debatten hos Modkraft.
Erik Storruds indlæg har udløst stærke reaktioner og kritik, og en anden Modkraft-blogger, Lasse Skou Lindstad, mener at det alt for tidligt, at komme med stråsikre konklussioner.
»Reelle bekymringer om alt fra arbejdsløshed til vestlig imperialisme kan altså være med til at forklare den radikalisering, som bygger fundamentet for fascistiske og islamistiske massebevægelser. Men terror kræver ikke massebevægelser – det kræver bare et enkelt individ. Og enkelte individers handlinger skyldes ikke nødvendigvis store samfundsmæssige problemer (...) Så selvom at terror godt kan være forårsaget af ”krig, konflikt og social hjælpeløshed”, så kunne det i lige så høj grad være en enkelt mands gale forestillinger, som er årsagen. Vi ved det ikke endnu,« lyder det fra Lasse Skou Lindstad.
Læs bloggen »Islamistisk terror og vestlig imperialisme« og deltag i debatten hos Modkraft.
Læs også artiklen »Forfatter: Han truede mig med tæsk« hos BT.
Mandag den 16. februar er der også demonstration i København mod racisme og for mangfoldighed.
Det drejer sig om netværket »København for Mangfoldigheds« ugentlige mandags-demonstration, der er konkret er vendt imod dne anti-muslimske gruppe Pegida, men i denne uge også har særligt fokus på terrorangrebet i København.
Den starter kl 17. på sankt Hans Torv på Nørrebro, hvor der til blive afholdt et minuts stilhed for ofrene for angrebet, ligesom der under arrangementet vil være taler af Christian Juhl, MF, Enhedslisten og Omar Shargawi, filminstruktør samt formanden for Jøder Mod Folkemord, Yonatan Ungermann Goldshtein.
Læs om begivenheden »København for Mangfoldghed« på facebook.
Tak fordi du bruger Modkraft.
Vi håber du har læst noget interessant eller oplysende.
Du kan støtte Modkraft via MobilePay: 50 37 84 96