Annonce

Udland
2. december 2013 - 16:35

Udogmatisk britisk venstrefløjsparti stiftet

400 briter stiftede lørdag den 30. november venstrefløjspartiet Left Unity på et feministisk, økologisk og anti-neoliberalt grundlag. Dansk observatør håber, partiet bliver en succes, men er ikke speciel forhåbningsfuld.

Knap 400 briter deltog lørdag den 30. november i en stiftende konference for et nyt britisk venstrefløjsparti, Left Unity, i Londons Royal National Hotel.

Det nye partis ambition er at udfordre det socialdemokratiske Labours dominans til venstre for midten af britisk politik.

Partiet har fra start godt 1.200 medlemmer og er dermed en af de største venstrefløjsorganisationer i Storbritannien. Partiet ventes at stille op til lokalvalg og EU-parlamentsvalg i løbet af foråret.

Besøg Left Unitys hjemmeside.

Ny venstrefløjskultur?

Det nye parti ønsker at ikke kun at udvikle et stærkt alternativ til Labour, men også en ny demokratisk og feministisk debatkultur på den britiske venstrefløj.

Om det lykkedes på stiftelseskongressen er mere tvivlsomt.

Den trotskistiske hjemmeside socialistresistance.org (4. Internationale) mener at et tegn på ny diskussionskultur viste sig ved en afvisning af et forslag fra den berømte britiske filminstruktør Ken Loach, der foreslog at kongressen ikke skulle stemme om politisk grundlag for partiet.

Forkastelsen skabte ikke dårlig stemning eller problemer – som det formentlig ville i tidligere enhedsprojekter søsat på den britiske venstrefløj.

Læs »Left Unity launched« hos socialistresistance.org

Den danske socialist og deltager i kongressen Yannick Harrison mener dog at tidspresset på kongressen var så stram, at det truede de demokratiske processer.

– Der blev slet ikke tid til at diskutere, hvordan Left Unity skal føre valgkamp og profilere sig fremover. Det nærmede sig antidemokratiske procedurer, siger han til Modkraft.

Partiet fik dog vedtaget at bygge med individuelt medlemskab i lokalgrupper og med en kønskvotering til ledelsen. Vedtagelsen skal ses som et modtræk mod tidligere topstyrede enhedsorganisationer i Storbritannien.

Vil udfordre Labours dominans

Op til kongressen var vokset flere »platforme« frem med hver sit forslag til politisk grundlag for partiet.

Læs Modkraft-artiklen »Left Unity dannes 30. November«

Kongressen vedtog et udkast til politisk grundlag fra den såkaldt Left Party Platform, der betoner nødvendigheden af et bredt parti med flere strømninger.

Bag platformen står flere af de drivende kræfter til dannelsen af Left Unity, der især har argumenteret for, at neoliberalismens dominans i Europa og Storbritannien åbner mulighed for en radikal venstredrejning med økologisk perspektiv.

Tendensen mener, at nye brede venstrepartier, der deltager i kampe imod nedskæringer, racisme, fattigdom og neoliberalisme, kan marginalisere socialdemokratiernes dominans inden for arbejderbevægelsen og bane vej for radikale samfundsforandringer.

Platformens grundlag blev vedtaget med 295 stemmer mod 101.

Den næststørste tendens på kongressen var den såkaldte Socialist Platform, der havde foreslået et politisk grundlag, der ikke kun var anti-neoliberalt, feministisk og økologisk, men også antikapitalistisk og rådsocialistisk. Platformen opnåede støtte fra 122 medlemmer – og fik 216 imod sig.

Læs baggrundsartiklen: »Storbritannien: Opbrud på venstrefløjen« i tidsskriftet Solidaritet

Platforme fortsætter

Vedtagelsen af Left Party Platforms grundlag skal dog ikke forstås som en endelig fastlåsning af partiets politiske grundlag, mener Yannick Harrison.

– Det politiske grundlag er ikke et betonfundament, men snarere en sigtelinje for partiets arbejde, siger Yannick Harrison.

– Platformene har også lov til at fortsætte som tendenser i partiet på deres eget grundlag, siger han.

Hvordan vurderer du mulighederne for at Left Unity kan udvikle sig til en succes?

– Jeg har håb om, at Left Unity kan samle den britiske venstrefløj på et udogmatisk grundlag, men jeg er ikke specielt forhåbningsfuld. Partiet indeholder alt for mange smågrupper, der lukker sig om sig selv på trotskistisk eller kommunistiske grundlag. Det kan meget nemt give sekterisk fnidder i partiet, siger han.

I marts 2014 vil Left Unity igen holde en kongres. Her vil der blive valgt en ny ledelse for organisationen – indtil da vil den midlertidig ledelse, som blev valgt på en forberedende konference i maj 2013, fortsat være valgt.

Redaktion: 

Tak fordi du bruger Modkraft.
Vi håber du har læst noget interessant eller oplysende.
Du kan støtte Modkraft via MobilePay: 50 37 84 96

Annonce