Annonce

Kommentar
10. november 2016 - 11:37

Trump bliver amerikansk præsident: Ingen tid til selvmedlidenhed på venstrefløjen

KOMMENTAR: Valget af Trump som præsident i USA og den generelle fremgang for det radikale højre i hele Europa kalder på både analyse og handling.

Det bliver altså Donald Trump, der løber af med præsidentposten i USA. Der er kun én god ting at sige om det: Debatten om, hvorvidt Hillary Clinton er et uundgåeligt, mindre onde eller ej er slut. Den diskussion førte os alligevel aldrig videre.

Om apokalypsen er på vej, vil fremtiden vise. Internettet svømmer over af spekulationer og analyser omkring netop det. Derfor vil vi ikke komme med flere spekulationer, men pege på en række aspekter ved Trumps valgsejr, der kan have betydning for os både her og nu og i den nærmeste fremtid.

Højrefløjen triumferer i lyset af valgsejren. For dem ser alt ud til at være muligt, at de gennem hetz mod alt og alle kan tilkæmpe sig flertal. Dette bør være en tydelig advarsel til os.

Nationalister stormer frem

I 2017 afvikles der både tre delstatsvalg og et parlamentsvalg (fodnote: I 2017 skal der være valg i de tyske delstater Saarland, Schleswig-Holstein og Nordrhein-Westfalen samt til det tyske parlament, Bundestag/forbundsdagen.

I 2016 stormede AfD (Alternative für Deutschland) frem til fire delstatsvalg, og fik bl.a. 24.3 procent af stemmerne i Sachsen-Anhalt. I 2017 står AfD ifølge meningsmålinger til stor fremgang til forbundsdagsvalget.

En valgsejr til AfD er endnu ikke at frygte, men et tocifret resultat er dog mere end sandsynligt, hvilket vil give forskellige fraktioner, fra konservative til det national-folkelige højre (fodnote: oversat fra »völkisch« På tysk refererer det til en bestemt type nationalisme, der baserer sin politik på en nationalromantisk forestilling om »folket«) yderligere indflydelse, medieopmærksomhed og finansielle ressourcer.

På tide at forlade positionen som tilskuer

Blandt dem, der forstår sig selv om venstreorienterede, progressive eller blot åbne mod resten af verden, synes der at brede sig en følelse af modløshed.

Forhekset stirrer vi ind vores skærme og kan næsten ikke tro, hvad der foregår. Men det er på tide at forlade positionen om tilskuer. For at standse højrefløjen er der brug for mere end et par ironiske tweets om den formodede dumhed blandt de deklasserede, hvide mænd, som har stemt på Trump

Det virker som om, at alt for mange tror, at det er muligt at holde det hele ud, hvis blot man med let bøjet hoved og den rigtige indstilling holder sig inden for sin egen sociale bobles sikkerhed.

Sådan går det videre med uddannelse, uni og arbejde, som om intet var hændt og hvert andet år går vi til stemmeurnerne med en dårlig følelse i maven. Altid i håb om at Socialdemokraterne (SPD), de Grønne  eller Venstrepartiet (Linkspartei) måske engang vil ruske lidt op i det hele.

Vi må løsrive os fra denne illusion. Det er kun os selv, der kan stoppe højredrejningen. Det handler om at træde aktivt ind i kampen for et solidarisk samfund: fra hjælpe flygtninge, det antifascistiske arbejde, lokal- og bydelspolitik, til kampe mod stigende huslejer, for en anden klima-politik over internationale solidaritet og feministiske kampe, til modstand og protest mod G20 topmødet i juli 2017.

Læren fra Bernie Sanders

Der eksisterer allerede mange projekter, grupper og initiativer, som er i stand til at se ud over de bestyrtede og selvsikre venstrefløjsmiljøers snævre blik og blande sig i de større sociale konflikter i samfundet.

Og hvor der ikke findes sådanne projekter og grupper, kan de skabes. Der er selvfølgelig ingen garanti for success, men det er under alle omstændigheder bedre end alternativet.

Der er i hvert fald én lektion fra den amerikanske valgkamp, som vi bør tage med os: Bernie Sanders viste, hvordan en venstrefløj, der repræsenterer en virkelig venstreorienteret politik med klare positioner, som aktivt involverer sin egen basis, og som uden vaklen bekender sig til ordet »socialisme«, er i stand til at mobilisere og begejstre masserne.

Interventionistische Linke (interventionistisk venstre) er en politisk organisation på den tyske venstrefløj, som blev grundlagt i 2005, da en lang række venstreradikale og antikapitalistiske grupperinger slog sig sammen.

Organisationen, den største af sin slags på den tyske radikale venstrefløj, er lykkedes i at skabe en landsdækkende organisation, som hverken er et parti eller et rent interessenetværk og som forsøger at løsrive sig fra venstrefløjens ofte fastgroede sprogbrug og taktikker.

IL samarbejder bl.a. med lignende grupper såsom Allt åt alla i Sverige ogPlan C i England og har som dem formået at skabe en enorm succesfuld organisation med mange aktive medlemmer, der intervenerer på mange forskellige planer.

Artiklen Keine Zeit für linkes Selbstmitleid har tidligere været bragt hos Interventionistische Linke

Teksten er oversat af Esben Bøgh Sørensen og Nicklas Weis Damkjær

Redaktion: 

Tak fordi du bruger Modkraft.
Vi håber du har læst noget interessant eller oplysende.
Du kan støtte Modkraft via MobilePay: 50 37 84 96

Annonce