Aske Ravn har oplevet diskrimination og langsom sagsbehandling hos Sexologisk Klinik. I ny webdokumentar kan du høre om, hvordan han har taget sagen i egne hænder.
Transkønnede, der vil have behandling i Danmark, skal igennem et udredningsforløb hos Sexologisk Klinik. Sådan har det været, siden Sundhedsstyrelsen, den 19. december 2014, udgav en ny ’Vejledning om udredning og behandling af transkønnede’. Det har betydet en markant forværring af forholdene for alle, der ønsker behandling.
Aske Ravn er en af de personer, der ønsker hormonbehandling. Før de vejledende regler blev ændret, var han blevet godkendt til behandling hos CCC-klinikken i København. Men ændringen betød, at godkendelsen blev annulleret . Han måtte søge forfra hos Sexologisk Klinik, som i begyndelsen slet ikke ville starte hans udredningsforløb.
Efterfølgende trak sagen ud, før Aske til sidst truede sin egen læge med at selvmedicinere med ulovligt testosteron. Først da blev han taget seriøst og fik en akuthenvisning til Sexologisk Klinik. Nu er Aske i gang med et udredningsforløb, som dog stadig ikke giver udsigt til behandling.
Han oplever Sexologisk Kliniks sagsbehandlere som uinteresserede og i nogle tilfælde som decideret transfobiske. Aske mener også, at de har et meget binært syn på køn, som står i vejen for behandlingen af mange transkønnede.
Læs også: Feministisk kamp er også transkamp
Som led i udredningen skulle han vise billeder fra forskellige aldersfaser. Her slog sagsbehandleren hårdt ned på et billede af Aske fra 5. klasse, hvor han havde langt blond hår og en grå Nike hættetrøje på. På billedet mente sagsbehandleren, at Aske var meget feminin, og at det altså modbeviste Askes kønsidentitet som mand.
”Jeg kunne bare godt tænke mig, at de forstod, at man ikke behøver at være vildt feminin for at være kvinde, eller super maskulin med stort fuldskæg og skovmandsskjorte for at være mand,” forklarer han.
Læs også: Til kamp for informeret samtykke
Linda Thor Pedersen, der er transpolitisk talsperson for LGBT, er enig i kritikken, ”De krav, der stilles for at opnå behandling hos Sexologisk Klinik med f.eks. kvindeligt kønshormon, ville selv moderne cis-kvinder have svært ved at leve op til. Sexologisk Klinik sidder fast i en forældet kønsopfattelse .”
Hun forklarer, at internationale erfaringer viser, at skadevirkningerne ved et langt udredningsforløb er alvorlige, da de efterlader den transkønnede i en uafklaret situation. Det kan få alvorlige psykiske konsekvenser, som kan medføre depression og i sidste ende selvmord.
Læs også: Sundhedsminister ignorerer transpersoners kritik
”Vores holdning er, at informeret samtykke er nok. Der er ingen forskning, der understøtter et langt udredningsforløb,” udtaler Linda Thor Pedersen.
Sexologisk Klinik har ikke ønsket at stille op til interview.
”Transperson er en fællesbetegnelse for personer, der overtræder de sociale normer for køn og kønsidentitet. Fælles for transpersoner er, at ens kønsidentitet eller kønsudtryk ikke svarer til det køn, man blev tildelt ved fødslen.” Citat, http://www.transfaq.info
Tak fordi du bruger Modkraft.
Vi håber du har læst noget interessant eller oplysende.
Du kan støtte Modkraft via MobilePay: 50 37 84 96