Annonce

Uddannelse
13. oktober 2016 - 10:10

Torsdag rammer SU-demoer landets største byer – elever nedlægger undervisningen

Vrede elever og studerende demonstrerer torsdag i landets fire største byer mod regeringens planlagte SU-nedskæringer. Elever har flere steder i landet allerede besluttet at nedlægge undervisningen i protest.

For at spare 3,3 milliarder kroner foreslår Venstre-regeringen at gøre SUen mindre, forhøje fribeløbet, så man man arbejde mere og stadig modtage SU og ikke mindst gøre det muligt at låne flere penge rentefrit.

Derudover vil du i fremtiden kun modtage SU i det antal år, dit studie er normeret til, hvis regeringens forslag til et nyt SU-system bliver til virkelighed i 2019, som det er planen.

Men de planer skal stoppes, hvis det står til organisationssammenslutningen Uddannelsesalliancen, som har indkaldt til demonstrationer torsdag den 13. oktober i Aalborg, Aarhus, Odense og København.

»Behov for at sige fra« 

- Det er vigtigt at få vist meget klart, at vi er rigtigt mange, der ikke synes, det er i orden, at man igen igen igen har tænkt sig at skære på uddannelserne og denne gang har tænkt sig at smide SU oven i hatten, siger Yasmin Davali, der er talsperson for Uddannelsesalliancen og formand for Danske Studerendes Fællesråd.

Hun håber, at demonstrationerne kan være med til at få regeringen til at tænke sig om en ekstra gang.

- Så længe der ikke er nogen, der siger fra, er det dejligt nemt for dem at køre det igennem. Så vi har behov for, at der bliver sagt ordentligt fra. 

Læs mere om regeringens forslag her: »Er du på studerende? Det vil regeringens foreslåede SU-ændringer betyde for dig«

Tror du, regeringen vil tage store demonstrationer alvorligt?

- Det er sket før på SU-området, at SU-reformer er blevet rullet tilbage, fordi man har haft store demonstrationer. Og med den politiske situation vi har nu, virker alt lidt kaotisk. Så jeg tror, der er mulighed for at rykke noget ved det nu, siger Yasmin Davali.


En gruppe, der kalder sig Vrede Studerende, var tidligere på måneden i aktion foran Finansministeriet.

Vil nedlægge undervisningen 

Udover demonstrationerne planlægger elever landet over lige nu at nedlægge undervisningen.

- Jeg kigger lige nu på en liste med næsten 100 uddannelsesinstitutioner, som allerede har besluttet eller overvejer at nedlægge undervisningen i dag eller senest beslutter det torsdag.

Onsdag havde to gymnasier besluttet at nedlægge undervisningen på stormøder. På andre 83 gymnasier holdes der ligeledes stormøder, hvor eleverne beslutter at nedlægge undervisningen eller ej torsdag.

Alle fire demonstrationer starter kl 16. Læs mere om demonstrationerne på Facebook:

København Demonstration: Stop milliardnedskæringer på uddannelse og SU!

Aarhus Demonstration: Stop milliardnedskæringer på uddannelse og SU!

Odense Demonstration: Stop milliardnedskæringer på uddannelse og SU!

Aalborg Demonstration: Stop milliardnedskæringer på uddannelse og SU!


Infografikken er udarbejdet af lånpengesmart.dk, og der henvises til et faktaarket »Udgifterne til bolig sluger SU'en« fra Djøf med tal fra 2013.

Redaktion: 

Tak fordi du bruger Modkraft.
Vi håber du har læst noget interessant eller oplysende.
Du kan støtte Modkraft via MobilePay: 50 37 84 96

Annonce