Annonce

Demonstration
27. september 2015 - 9:30

Tiden er kurdernes

Tiden er kurdernes. Det fremgik tydeligt på folkemødet på Christiansborg Slotsplads fredag eftermiddag. Da den populære formand for det venstreorienterede og prokurdiske parti HDP - Selahattin Demirtas - kom på besøg i København, mødtes han både med danske kurdere og deres politiske venner og med folketingets udenrigsudvalg.

Nøglen til forhandling af fred i både Tyrkiet og i Syrien ligger måske i hænderne på det lille og vigtige parti HDP, som kan spille en afgørende rolle for Tyrkiets fremtidige udenrigspolitik. Hvis de ellers bliver genvagt ved nyvalget 1. november.

- Bijii HDP, Bijii HDP, BiJii HDP, lyder taktfaste folkeråb, gentagne gange ud over Christiansborg Slotplads fredag eftermiddag.

Fra Absalonstatuen op mod Christiansborg Slotskirke står mennesker tæt pakket; de råber, klapper, smiler, jodler og hilser på hinanden. Længe leve HDP, råber de. Der er nok flest kurdere fra Danmark, Tyrkiet og Sverige. I vinden vejrer og dirrer vimpler med teksten ”HDP”.

Solen ligger som en let og varm kåbe henover menneskene og oplyser den træscene alles blikke forventningsfuldt er rettet imod.

Der er masser af sikkerhedsfolk omkring scenen. Og unge mænd og kvinder iført selvlysende gule veste. Oppe på scenen går sortklædte mænd og retter på mikrofoner og højttalere. HDP-logoet og en leende Abdullah Öcalan i storformat danner baggrund for scenariet.

Slotspladsen lige udenfor vinduerne til Folketingssalen er i dag omdannet til ”Kurdisk Plads” for et par timer. For formanden for det tyrkiske politiske venstrefløjsparti HDP - Selahattin Demirtaş - er på besøg. Snart kommer den populære politiker på scenen og bliver helt sikkert modtaget af en ellevild folkemængde, der kappes om at komme tættest på.


Foto: Ole Garde

HDP kan vende situationen omkring flygtningestrømmen til Europa

Selahattin Demirtaş er manden både kurdere og tyrkere tror på. Han har nøglen til at løse den interne konflikt, der raser i Tyrkiet, og også den danske udenrigsminister - Kristian Jensen - tror så meget på Selahattin Demirtaş, at han mødes med partiformanden. For mens pladsen syder af forventning, sidder formanden for Folkets Demokratiske Parti (HDP) i møde med udenrigsministeren og resten af udenrigsudvalget.

Tyrkiet ses af de fleste som det land, der kan være med til at vende situationen omkring flygtningestrømmen til Europa. Men lige nu er der borgerkrigslignende tilstande i Tyrkiet.

Den tyrkiske stat bekæmper både kurderne og Det Kurdiske Arbejderparti, mens de med den anden hånd - og for let, siges det - er gået med i kampen med kollisionen mod ISIS i Syrien.

Alle vil møde giraffen

Ude på Christiansborg Slotsplads er stadig flere mennesker kommet til.

Der bliver vugget og sunget med på slagsange og spist sirupsmættede kringler. Mange har taget rød/gule/grønne tørklæder på i dagens anledning - de kurdiske farver - viklet om halsen, om hovedet eller som en varmende rygstola. Enkelte flag med Abdullah Öcalan vejrer på lange stænger over folket Det gør også de kurdiske flag i grønt og gult og med en rød stjerne i midten.

- Det er fredag i dag, så I kan nok blive lidt længere, også efter Demirtaş har været her, siger konferencieren fra scenen.

Selvom dagens folkemøde, har titlen ”Stop Undertrykkelsen i Tyrkiet - for et frit og fair valg”, fornemmes det helt klart, at de fleste er kommet for at se giraffen.

Nyvalget i Tyrkiet 1. november, hvor HDP håber på genvalg, betyder alt for at få landet tilbage på demokratiets vej, mener kurderne og deres mange støtter i Danmark og resten af verden. For uden alternativ til Erdogans parti AKP, frygter mange, at Tyrkiet forvandles til et sultanrige, hvor kun ét parti har magten.

Det planlagte program byder på musik og adskillige talere med Pia Olsen Dyhr, formand for SF, Nikolaj Villumsen MF for Enhedslisten og ikke mindst Senam Mohamad, medformand for Den Kurdiske Bevægelse - For Et Demokratisk Samfund (TEV - DEM) - i Rojava.

Alle venter på HDP’s formand Selahattin Demirtaş.

Foran bagindgangen til Folketinget står et stort opbud af pressefolk, flest tyrkiske og kurdiske, men også et par danske fotografer vifter med pressekort for at komme bag linjen af sikkerhedsfolk. Mange deltagere i folkefesten står klar med smartphonen løftet, for at fange et evigt minde, om den dag Demirtas kom til København. På netop det tidspunkt, hvor vestens allierede og koalitionen regner kurderne for den vigtigste militære spiller mod IS’s fremmarch.

Tyrkiet skal tilbage på demokratisporet

- Det er helt afgørende, at fredsprocessen kommer tilbage på sporet, og at der bliver fundet en varig løsning på undertrykkelsen af det kurdiske folk i Tyrkiet, lyder det fra scenen. Det er Pia Olsen Dyhr - formanden for SF - der har fået mikrofonen før Demirtas.


Pia Olsen Dyhr - formanden for SF. Foto: Ole Garde

- Jeg bifalder kurdernes og HDP’s ihærdige kamp for at insistere på fred og demokrati, hvor de bliver mødt med hård hånd fra den tyrkiske regering. Det er meget værdifuldt at søge den fredelige demokratiske løsning, og derfor er det osse særligt glædeligt, at det lykkedes kurderne at komme over spærregrænsen på de 10% ved valget i juni. Det var godt gået.

Klapsalverne lyder taktfast over hele pladsen. SF-formanden kalder Tyrkiets høje spærregrænse for udemokratisk og joker med, at hvis Danmark havde samme valgsystem som i Tyrkiet, ville der kun sidde tre partier i Folketinget.

Udover at ønske kurderne og HDP et godt valg, afslutter Olsen Dyhr med en varm tak til kurderne, for deres vigtige kamp mod Islamisk Stats terrorister i Irak og Syrien.

Hele pladsen går amok med piften og klappen i adskillige minutter.

- I har mange kurdiske brødre, der dør hver eneste dag, fortsætter hun og afslutter.

- Det giver virkelig mening at bakke op om kurdernes kamp på landjorden med luftstøtte. Held og lykke venner, med det forestående valg 1. november, vi regner med jer. Det er vigtigt for jer kurdere, med det er også vigtig for os danskere. Tyrkiet skal komme tilbage på demokratisporet, og her er kurderne helt afgørende. Godt valg til november, venner!

Selahattin Demirtaş ankommer, taler og bliver hyldet som en popstjerne

På én gang mærker man opmærksomheden ændre sig i den ventende flok foran bagdøren til Folketinget, hvor Demirtas forventes at komme fra. Men Demirtas har valgt at gå gennem folkemængden tværs over Slotspladsen. Selvfølgelig. Sådan gør en rigtig stjerne.  Deltagerne går amok og slås helt korporligt, bare for at komme tæt på og måske røre eller få et foto med politikeren. Folkemængden bevæger sig masende og bølgende frem mod en flok sikkerhedsmænd, der danner ring om politikeren og hans følge. Jo tættere på scenen de kommer, desto mere maser og skubber menneskemængden.


Selahattin Demirtaş ankommer, taler og bliver hyldet. Foto: Ole Garde

Frem på scenen træder så endelig Selahattin Demirtaş, medformand for HDP, i ulasteligt marineblåt jakkesæt med hvid skjorte og rødt slips, sort, glat og nyklippet hår og et venligt, skarpt blik fra et solbrændt ansigt. Han fanger sit publikum uden yderligere introduktion og holder en tale på tyrkisk på omkring otte minutter. Folket jubler og lytter opmærksomt.

Selahattin Demirtaş tale

- Vi gik til valg på lige vilkår, og det stod mellem at få en sultan, eller et multietnisk og multireligiøst samfund.

- Vi er ikke kun én, vi er mange etniciteter, religioner og mange folkeslag, som har boet hånd om hånd og skulder ved skulder i århundreder. Tusinder af etniciteter har boet i denne region, tyrkere, kurdere, las, armenere og andre.

- Folk, der er blevet tortureret, folk, hvis landsbyer er blevet brændt, men osse folk, der er gået til valg den 7. juni, hvor de sagde, det her, det er vores land, vi vil ikke dele det med diktaturen. Vi gik til valg og sagde, at vi ikke ville tillade diktaturen at komme til magten. Vores budskab den 7. juni er, at det er Jer, der er ved at splitte landet, og vi vil ikke tillade jeres fascisme at splitte det her land. Men det er et faktum, at landet blev splittet i to den dag; de der stemte på AKP og de, der ikke gjorde. Det blev sagt, at de, som stemte på AKP, var indehavere af dette land, og de som ikke gjorde, var forrædere. Det var mentaliteten.

- I HDP - Folket Demokratiske Parti - vil vi styrke retssamfundet og en repræsentativ grundlov. Vi ser på fx Europa og Danmark, hvordan det kan lade sig gøre at have et demokrati.

- Det her står i direkte modsætning til det monarki, som de forsøger at få stablet på benene i Tyrkiet. Man kunne tro, at de er blevet inspireret af kongehuset og ønsker at gå tilbage til Middelalderen.

- Alternativet er et lokalt styre, lokale byforsamlinger, der ledes af folkevalgte. Men det står i kontrast til diktaturet, der gerne vil fjerne folkevalgte borgmestre fra magten og udstationere statslige embedsmænd i stedet for. Der er en stor kløft mellem os og AKP. Vi vil ikke have krig, våbnene skal være tavse.

- Tyrkiets præsident - Erdogan - går ud og siger, at våbnene ikke skal være tavse. Der kaldes til våben.

- HDP er et venstreorienteret parti. Vi vidste den 7. juni, at vi ikke accepterer det her tankesæt og gik derfor til valg.

- Når vi går til valg igen den 1. november skal alle undertrykte forenes én gang til. Folkenes demokrati skal vinde. Hvis I er klar, er vi osse. I Danmark skal målsætningen være at fordoble det stemmetal, vi fik den 7. juni.

- Jeg beklager, at mødet blev så kort, jeg takker og lykønsker jer!


Selahattin Demirtaş. Foto: Ole Garde

Erdogan bliver aldrig sultan

Og selvom en af arrangørerne - Ibrahim Benli - fra scenen opfordrer folket til at blive og høre taler af både Nikolaj Villumsen og ikke mindst Sinna Mohammed, der er kommet rejsende fra Rojava, siver folk væk, så flokken på slotspladsen er mere end halveret. Men det slår ingen dansk eller kurdisk politiker af hesten. Begge leverer åbenbart velvalgte ord for den tilbageblevne masse af folk, hilser dem med ”Bijii Nikolaj, og Bijii Sinna og Bijii Rojava ……

Som samarbejdspartner til flere kurdiske partier i både Tyrkiet og i det nordøstlige Syrien i Rojava, revser Enhedslistens Nikolaj Villumsen, Erdogan for hans udemokratiske adfærd efter juni-valget med bombardementer af civile, lukning af medier, fængsling af journalister, angreb på HDP-kontorer og fængsling af HDP borgmestre.

Han kalder de danske regeringspartier for hyklere, fordi de ikke ville være med til at støtte genopbygningen i Kobane, så flygtninge kunne vende tilbage til deres hjemland, og nu undrer de sig over flygtningestrømmene. Det er hykleri, siger Nikolaj Villumsen.


Enhedslistens Nikolaj Villumsen. Foto: Ole Garde

Enhedslisten går ind for at hjælpe i nærområderne for flygtningene ved at lægge pres på Tyrkiet og på Erdogan, så Tyrkiet kan blive frit og mangfoldigt og en demokratisk partner for kollisionen.

- Erdogan tror, han kan true kurderne, men Erdogan tager fejl, råber Nikolaj ud over de tilbageblevne kurdiske og danske hoveder.

- Erdogan bliver aldrig sultan, for det giver kurderne ham ikke lov til. Og heller ikke alevierne, armenerne, ezidierne, araberne og tyrkerne og hele befolkningen. Det giver de demokratiske,  progressive og mangfoldige kræfter i Tyrkiet ham heller ikke lov til.

Lad os sammen i dag kræve, at valget bliver frit og fair, at undertrykkelsen af kurderne stopper.

”Bijii HDP”, afslutter han. Og folket replicerer i kor: ”Bijii Nikolaj!”


Foto: Ole Garde

Kristian Jensen kan gøre noget

Kan en dansk udenrigsminister overhovedet gøre noget i tyrkisk sammenhæng? spørger Modkraft Serdal Benli - medlem af SF. Serdal Benli  der sad med bag lukkede døre ved bordet i udenrigsudvalget, hvor Selahattin Demirtaş var gæst, og hvor samtalen blandt andet drejede sig om flygtningesituationen i Europa.

- Tyrkiet skal skabe en relation til både kurderne i Syrien, Nordirak og i Tyrkiet. På den måde styrkes kampen mod ISIS, havde Sellatin sagt til mødet i udenrigsudvalget og understreget det vigtige i, at HDP igen kommer ind i parlamentet (88 mandater ved valget i sommer) den 1. november, for så kan de få indflydelse til at få ændret tyrkisk udenrigspolitik.

- Og udenrigsministeren kan nævne dette forhold i relevante fora i Europa. For de er osse godt klar over, at de forskellige ambassadører også er godt trætte af Tyrkiet, og den måde de agerer på, så jeg tror, at EU er klar over, hvad det er, Erdogan har gang i, siger Serdal Benli.

Han mener, at kurderne står i en meget favorabel situation lige nu. Og at vesten er nødt til at alliere sig med kurderne, da de er den eneste nogenlunde fungerende bevægelse, der er der nu. Amerikanerne opfatter ikke PYD og YPG som terrorister, for de er jo deres allierede på landjorden mod ISIS.

”Tiden er vores, kammerater, tiden er kurdernes”

Solen ligger stadig som et varmt beskyttende lag ud over pladsen, da mødets sidste taler - Senam Mohamed, medformand for Rojavas selvstyre (TEV - DEM) - går på scenen. Der sender store varme hilsener fra YPG, YPJ, Kobane og Rojava, og fra Syrien til Danmark.


Senam Mohamed, medformand for Rojavas selvstyre. Foto: Ole Garde

Hun hylder sejren for Rojava, byens indbyggere og den genopbygning, som er i gang med værdier som rettigheder, frihed og demokrati.

Og siger, at ingen, hverken IS eller Erdogan kan knække kurdernes vilje, hverken i Kobane eller i Tyrkiet. For ”tiden er vores, kammerater. Tiden er kurdernes”, siger hun og afslutter folkemødet med ordene:

- Det 21. århundrede tilhører folkenes broderskab, og I skal vide, at alle kammerater, som netop Nikolaj (Villumsen), alle som værner om menneskerettigheder, er kurdernes venner. Sejren er vores i Ahmed (Tyrkiet), Mehabad (Iran), Hewler (Irak) og i Qamislo (Syrien). Tak!

Se Modkrafts billedserie fra festdagen


Dagen slutter med musik og dans på slotspladsen. Foto: Ole Garde

Redaktion: 

Tak fordi du bruger Modkraft.
Vi håber du har læst noget interessant eller oplysende.
Du kan støtte Modkraft via MobilePay: 50 37 84 96

Annonce