Annonce

Venstrefløj
27. august 2015 - 13:04

Syriza-ledelse rammes af udmeldelser

En fjerdedel af medlemmerne af det græske venstrefløjsparti Syrizas ledelse er trådt ud. De forventes at tilslutte sig det nydannede parti Laïkí Enótita, Folkelig Enhed.

53 medlemmer af Syrizas 200 personer store centralkomité har onsdag den 26. august trukket sig ud af ledelsen. Et af dem, Nikos Chountis, er desuden medlem af EU-parlamentet.

De 53 medlemmer har udsendt en erklæring, hvor de kritiserer, at Syrizas formand og landets premierminister Alexis Tsipras har besluttet at lade den Syriza-dominerede regering træde tilbage og dermed udløse nyvalg til det græske parlament uden at ledelsen har været konsulteret. Valgudskrivelsen anses da også af observatører, som en undvigelse af et internt partiopgør på en medlemskongres i Syriza.

Selve valgudskrivelsen er endnu ikke sket, da græsk lovgivning siger, at parlamentets næststørste og tredjestørste parti skal have mulighed for skaffe parlamentarisk grundlag for en regeringsdannelse med det nuværende parlament.

De 53 medlemmer af Syriza-ledelsen kritiserer i udtalelsen, at den nuværende regering i juli indgik en aftale med EU-institutionerne, der accepterer omfattende privatiseringer af offentlig ejendom, tilbagerulning af lovgivning i foråret og begrænsninger af de græske fagforeningers forhandlingsret.

»Som medlemmer af centralkomitéen kan vi ikke acceptere et nyt memoranda [aftalen med EU, red.] ... der beskæfter det endelige slag mod et allerede ødelagt folk," skriver de.

I udtalelsen kalder de aftalen for en historisk udvikling, hvor venstrefløjen vil blive beskrevet »i dystre farver.«

Det forventes at de 53 ledelsesmedlemmer vil tilslutte sig  det nydannede venstrefløjsparti Laïkí Enótita, Folkelig Enhed, der efter et brud i Syriza nu rummer 25 parlamentsmedlemmer, herunder den tidligere energiminister Panayiotis Lafazanis.

Læs mere i artiklen »Massive defection from Syriza central committee« hos den engelsksprogede græske avis Ekathimerine.com 

Læs også Modkraft-artiklen »Syriza er splittet – partiets venstrefløj danner partiet Folkelig Enhed«

Redaktion: 

Tak fordi du bruger Modkraft.
Vi håber du har læst noget interessant eller oplysende.
Du kan støtte Modkraft via MobilePay: 50 37 84 96

Annonce