Annonce

KontradoxaBaggrund, analyse og kronikker
Kommentar
7. november 2013 - 10:32

Støt opbygning af civilsamfund i Syrien

Trods krig og fundamentalistiske trusler arbejder syriske netværk for genopbygning af civilsamfund, nødhjælpsarbejde og fordeling af vand og el lokalt. Dansk solidaritetsinitiativ støtter etablering af kommunikationskanaler mellem nødhjælpsorganisationer og civilsamfund.

Det er nu to og et halvt år siden, at den syriske opstand startede op, tilsyneladende som et lyn fra en klar himmel. Men aldrig har behovet for netværk mellem syriske og europæiske aktivister været større end nu.

Mediebilledet har siden 2012 næsten udelukkende formidlet konflikten i Syrien militært og storpolitisk. Takket være den journalistiske dækning, eksilpolitiske interesser og stormagternes geostrategi har både det militære og nødhjælpsarbejdets fokus forvandlet syrere til tal og opstanden til statistik.

Trods krigstilstand og en altomfattende militariseret, konservativ og kaotisk udvikling, fortsættes opstanden i Syrien af folk, der stadig har et nuanceret syn på, hvordan et fremtidigt Syrien skal se ud – et Syrien,  der hverken er underlagt et totalitært eller sekterisk orienteret styre.

Witness Syria

I slutningen af 2012 startede et nyt aktivistisk initiativ, Witness Syria, der er engageret i praktisk solidaritet og indsamling til civilsamfundsprojekter i Syrien. Vi forsøger at formidle et andet syn på udviklingen i Syrien end den afmagt og offermentalitet, der omkranser konflikten i dag.

Vi har mobiliseret blandt aktivister med tilknytning til Syrien og dets nabolande. Det har i det sidste år resulteret i etableringen af et praktisk solidaritetsnetværk mellem syriske og europæiske aktivister. Netværket har sendt nogle få delegationer af europæiske studerende, fagforeningsfolk, landmænd og medieaktivister ud for at besøge syriske byer og civilsamfund, hovedsageligt i det nordvestlige Syrien, dvs. Idlib-provinsen og Aleppo.

Formålet er tosidet: Dels at få et indblik i syrernes hverdag og civilsamfundenes behov, dels at kunne bære vidnesbyrd og give stemme til alternative historier om modstand, værdighed og en syrisk revolution, som sjældent bliver hørt.  

Formålet er også at fortælle om almindelige syrere og deres civilsamfund, at vise at der er støtte at hente udefra, en støtte der ikke dikteres af hverken økonomiske eller politiske interesser.

Støt genopbygning af civilsamfund i Ma'arrat al-Numan

Byen Ma'arra, der ligger i Idlib-provinsen, havde tidligere et indbyggertal på op mod 125.000 indbyggere. Nu beboes Ma'arra af omtrent 40.000 mennesker. De øvrige indbyggere er internt fordrevne, hvoraf mange har søgt nordpå mod den tyrkiske grænse.

Omtrent en procent af byens befolkning er blevet dræbt siden byens befrielse fra regeringstropperne  for et år siden. Der skydes dagligt artilleri ind over byen fra frontlinjerne få kilometer mod syd. Det har forvandlet Ma'arra og dets infrastruktur til ruiner.

Kun takket være Ma'arra's dedikerede aktivister holdes nogle få butikker, frivillige skoler og frivillige hospitaler stadigt åbent.

Uden nogen fungerende statslig autoritet har almindelige borgere taget fat og iværksat genopbygning af civilsamfund, nødhjælpsarbejde og fordeling af vand og el.

En af de første ting, der skal genetableres i Ma'arra, er infrastruktur for kommunikation. Byen har hverken telefonnet, mobilnet eller internet, men på initiativ fra byens nyopstartede civilsamfundsgrupper er en indsamling nu påbegyndt.

Planen er, at Basmet Amal, en lokal nødhjælpsorganisation, skal montere en satellitsender, der kan facilitere kommunikation mellem nødhjælpsorganisationer og civilsamfund, mellem Ma'arra og omverden.

Hvis initiativet bliver en succes, er planen at opsætte lignende projekter i andre syriske lokalsamfund.

Witness Syria støtter op om, at give Basmet Amal og Ma'arra mulighed for at skabe et velfungerende civilsamfund.

Kampagnen slutter den 17. november og vi har brug for alt den hjælp vi kan få. Selv små beløb 50kr. - 100kr. er særdeles brugbart. Doneres et beløb på over 25 euro, får man et tilsendt et lille magasin om Ma'arrat al-Numan.

Læs mere på hjemmesiden www.indiegogo.com

Se Youtube-videoen »Support Ma'arrat al Numan«:

Redaktion: 

Tak fordi du bruger Modkraft.
Vi håber du har læst noget interessant eller oplysende.
Du kan støtte Modkraft via MobilePay: 50 37 84 96

Annonce