Annonce

Europa i krise
15. august 2012 - 18:12

Spansk borgmester på tag-selv aktion

Landarbejderes fagforening stjæler fødevarer i supermarkedet og deler dem ud til fattige. I front for de ulovlige aktioner er en kommunistisk borgmester, der håber at starte et folkeligt oprør.

Omsiggribende arbejdsløshed, dramatiske nedskæringer i den offentlige sektor samt en krise på boligmarkedet, der har sat titusindvis på gaden, får nu faglige og politiske aktivister i det sydlige Spanien til at tage utraditionelle metoder i brug for at skaffe landets fattige mad på bordet.

Flere hundrede medlemmer af landarbejdernes fagforening SAT gennemførte i sidste uge under stor mediebevågenhed to »tag-selv«-aktioner i Andalusien, hvor de tømte supermarkeder for basisvarer.

De stjålne fødevarer blev efterfølgende i bedste Robin Hood-stil delt ud til familier, der er ramt af den økonomiske krise.

Læs artiklen »Spanish workers expropriate food from supermarkets« hos Roar Magasin.

Se optagelser af tag-selv-aktionen her.

 

Borgmester med på rov

De ulydige landarbejdere får opbakning fra borgmesteren i byen Marinaleda, den 60-årige Juan Manuel Sánchez Gordillo fra partiet Det Forenede Venstre (IU).

Han har siddet på borgmester-posten i 30 år og igennem årene forsøgt at omdanne byen til en »kommunistisk« landsby med kollektivt landbrug og afskaffelse af politi.

Læs mere om Marinaleda på Wikipedia.

Borgmesteren deltog selv i aktionerne i supermarkederne og forsvarer dem som en legitim protest imod centralregeringens krise-politik.

Læs artiklen »Bykonge stjæler til de fattige« hos RadioSolymar.

– Der er mennesker i dette land, som ikke får nok at spise. Vi lever i det 21. århundrede, og det er en absolut skændsel, siger Juan Manuel Sánchez Gordillo til nyhedsbureauet Reuters.

Syv personer er blevet anholdt for at deltage i happeningen, men det har ikke fået den rebelske borgmester til at dæmpe retorikken.

Tværtimod.

Marcherer imod krisen

Juan Manuel Sánchez Gordillo er i denne uge begyndt en protestmarch igennem Sevilla regionen, hvor hver tredje står uden job. 

Han håber at få overbevist sine borgmester-kollegaer om at modsætte sig regeringens nedskæringskrav og samtidig stoppe afskedigelser og udsættelser af familier, der ikke kan betale husleje.

Læs artiklen »Juan Manuel Sanchez Gordillo, Spain's 'Robin Hood' Mayor, Robs Supermarkets, Gives Groceries To Poor « hos Huffington Post.

Den rebelske borgmester afviser, at hans opfordring til ulydighed overfor landets konservative regering vil forværre den økonomiske krise og forholdet til udlandet.

– De siger, at jeg er farlig. Hvad så med bankerne, der slipper af sted med svindel? Er det ikke farligt? De banker, som fik lån fra Den Europæiske Central bank til én procent og videresendte deres gæld til almindelige spaniere for seks procent – er de ikke farlige? spørger Juan Manuel Sánchez Gordillo.

Læs artiklen »Robin Hood går i supermarked« hos Arbejderen.

Læs artiklen »'Robin Hood' activist collective evicted from Spanish farm« hos Hurriyet Daily News.

Redaktion: 

Tak fordi du bruger Modkraft.
Vi håber du har læst noget interessant eller oplysende.
Du kan støtte Modkraft via MobilePay: 50 37 84 96

Annonce