Annonce

Kultur
5. juni 2016 - 22:12

Sexpositiv raprevolution kommer til Danmark

Den feministiske rapgruppe, Reykjavíkurdætur har lavet feministisk raprevolution og gjort slut walk og sexpositiv feminisme populært i Island. De spiller på dette års Roskilde Festival med deres sange om analsex og empowerment.

Der florer mange myter om Island på den globale venstrefløj såsom, at det er et grønt foregangsland, revolution i 2008, og at Island er et ligestillings-drømmeland.
Men når det kommer til feminisme og rap, så fortjener virkeligheden mere mystik, for Reykjavik har en overraskende livlig feministisk rapscene med attitude.

Rapgruppen Reykjavíkurdætur (Dansk: Reykjaviksdøtre), som består af ca. 20 kvinder er en del af den feministiske hip hop-bølge.

De startede som et netværk, der lavede kvinde-rap-aftener sammen, udviklede sig til et rap crew og nu til være blevet en fast gruppe, der skal på europaturńe sammen, hvor de blandt andet gæster dette års Roskilde Festival.

Læs artiklen »Reykjavíkurdætur Are a 15-Strong Rap Crew from the Volcanic Climes of Iceland, and They Are on Fire« hos Vice

Læs interviewet » 17 Women, 17 Voices: An Interview with Reykjavíkurdætur«

Startede med aftener med rap workshops

I 2012 begyndt en gruppe kvinder at arrangere kvinde-rap-aftener I Reykjavik. Det var klassisk DIY stil – masser af gåpåmod, stil og skills, man lærte i processen

Det var kvinder, der stod for alt det praktiske, men også for at spytte rim fra scenen.  På scenen fik kvinder rum til at prøve at rappe live for første gang, samtidig med at de få kvindelige rappere, der kom før dem, fik ærespladser i programmet.

Straight out of 90'erne kom Beta Rock og spillede hendes hit “Vaknað í Brussel”  og den kvindelige raplegende Cell7(”Islands rapmor”) fra islands først HipHop-gruppe, Subterranean, spillede en formpremiere på hendes nye soloalbum.

I anledningen af en kvinde-rap-aften i december 2013 gik folkene bag aftenen sammen og lavede deres første musikvideo Reykjavíkurdætur:

»Reykjaviksdøtre/i mørke nætter/Vi ejer denne by/Hør løvinderne brøler«

Islands sprogområde er med 350.000 indbyggere, men de har produceret utallige videoer, der har flere end 100.000 views . Se f.eks. HÆPIÐ, Cyber , Ógeðsleg og Tíminn Tapar Takti(Engelske undertekster).

At få den i røven

Det fremgår tydeligt af musikvideoerne, at det handler om empowerment, men feminisme bliver også tit direkte omtalt og generelt ligger mange af teksterne sig op af den sex positive feministiske tradition. Hvilket flere gange har forarget både snævert og bredt.

Et tidligt eksempel var, da »Hljómsveit« en rap/indierock/dansktop gruppe, hvis to medlemmer også er med i Reykjavíkurdætur, til kvinde-rap-aftenen i slut 2014, spillede nummeret Næs í rassinn (Dejligt i røven), som handler om hvor dejligt analsex er.

Hele salen var fuld af feminister, og da de spillede de første linjer af sangen blev der pinlig tavshed - »At få den i røven« er ikke ligefrem en klassisk feministisk kamp. Men i løbet af sangen blev salen overbevist og sangen sluttede  med, at alle sang i kor synger: »Det er så dejligt at få den i røven, yeahhhh«

Se det 43.30 minutte inde i videoen her eller den engelske liveudgave fra 2016 her

Et nyere eksempel var i februar, hvor Reykjavíkurdætur spillede live i slutningen af et talk show fredag aften på Islands svar på DR1.

De spillede deres sang »Ógeðsleg«, som på mange måder er en klassisk rapsang om, hvor seje de og med et udadvendt sexdrive. Det blev for meget for en af gæsterne i talk showet som udvandrede. Det skabte nationale overskrifter, hvor der bl.a. Blev diskuteret, om man måtte vise kvinder med strap-ons på nationalt tv. 

Reykjavíkurdættur  har også taget mere direkte politiske standpunkter. I 2014 lavede de f.eks. en temasang til Reykjaviks Slut Walk:

 

De spillede sangen live til demonstrationen med mange tusinde deltagere, hvis man sammenligner det med indbyggertallet i Island, vil det svare til, at der gik omkring 20.000-30.000 i en Slut Walk


Billede fra Slut Walken i Reykjavik 2015

Reykjavíkurdætur har tidligere spillet på den internationalt kendte festival Icelandic Airwaves, i London og i år skal de spille på Roskilde Festival.

Se Reykjaviks døtre på Facebook

Sigurd Jakobsen er studerende og aktivist og har boet på Island. 
 

Redaktion: 

Tak fordi du bruger Modkraft.
Vi håber du har læst noget interessant eller oplysende.
Du kan støtte Modkraft via MobilePay: 50 37 84 96

Annonce