Annonce

Charlie Hebdo
7. januar 2015 - 20:47

Sådan reagerer venstrefløjen på terrorangreb i Frankrig

Manifestation foran den franske ambassade i København og opfordringer til at forsvarer de demokratiske rettigheder efter nedskydning af 12 mennesker på det venstreorienterede franske satiremagasin Charlie Hebdo i Paris onsdag.

Tre maskerede mænd har onsdag skudt og dræbt 12 mennesker på redaktionen hos det venstreorienterede satiremagasin Charlie Hebdo i Frankrigs hovedstad Paris.

To af de dræbte er politibetjente, mens resten er redaktionelle medarbejdere, heriblandt magasinets redaktør Stéphane Charbonier og flere tegnere.

12 meldes onsdag aften såret, heraf fire alvorligt.

Følg live-opdatering hos DR her.

Læs artiklen »OVERBLIK Det ved vi om terrorangrebet i Paris« hos DR.

Hævn for islamkritik

Gerningsmændene råbte ifølge franske medier ’Allah er stor’ i forbindelse med attentatet og flygtede efterfølgende i bil.

Ingen har endnu taget ansvaret for angrebet, men det tolkes som en hævn for, at magasinet de seneste år flere gange har offentliggjort satiretegninger vendt mod muslimske fundamentalister.

Magasinet har blandt andet bragt Jyllands-Postens tegninger af profeten Muhammed og har tidligere været udsat for brandattentater, kritik og trusler på grund af deres islamkritiske karikaturer.

Kritikken af magasinet fik i 2006 redaktionen til at udsende en erklæring, hvor de tog afstand fra den »totalitære trussel« fra islamisme.

Læs manifestet »Full text: Writers' statement on cartoons« hos BBC.

Læs mere om Charlie Hebdo på Wikipedia her.

Se Charlie Hebdos omdiskuterede tegninger her (med engelsk oversættelse).

 

Enhedslisten: Et angreb på demokratiet

Både i Frankrig, Danmark og flere andre steder i Europa har der onsdag aften været manifestationer i solidaritet med de dræbte og de pårørende, samt til forsvar for ytringsfriheden.

Få overblik: »Vigils held across Europe in support of Charlie Hebdo, press freedom (PHOTOS)« hos RT.

Læs artiklen »Muslims Around The World Condemn Charlie Hebdo Attack« hos Huffington Post.

I København deltog Enhedslisten i en stille manifestation foran Frankrigs ambassade, hvor der blev lagt blomster og tændt lys. 

I en pressemeddelelse fordømmer partiet angrebet, som de betegner som et angreb på demokratiet. 

– Det er forfærdeligt for ofrene og for deres pårørende. Men det er også et angreb på det grundstof, som vores samfund er gjort af. Nemlig retten til at tænke og tale frit, siger Johanne Schmidt-Nielsen.

– Så nu og her viser vi bedst solidaritet med ofrene ved at love hinanden, at vi aldrig nogensinde vil underlægge os truslerne fra usle ekstremister, siger Enhedslistens politiske ordfører.

Læs pressemeddelelsen »Det er et angreb på vores demokrati« hos Enhedslisten.

Arbejderen: Pas på mørke kræfter

Terrorangrebet i Frankrig mødes også med opfodringer til at være opmærksom på, hvordan den yderste højrefløj i den kommende tid vil forsøge at udnytte situationen til at begrænse borger- og frihedsrettigheder for muslimer og befolkningen generelt.

– Forfærdeligt hvad der er sket i Paris. Jeg håber at Frankrig vil vise sig lige så stærkt som Norge efter Anders Breiviks terrorangreb og holder fast i demokrati, tolerance og åbenhed. Fanatiske ekstremister skal mødes med en styrkelse af den ytringsfrihed og det demokrati, som de forsøger at bekæmpe, skriver Enhedslistens folketingsmedlem, Line Barfod, onsdag aften på sin facebook-profil.

Hos Dagbladet Arbejderen er man enig.

»Reaktionære kræfter står på spring for at styrke deres dagsorden i skyggen af den brutale forbrydelse,« skriver avisens nyhedsredaktør, Freja Wedenborg, i et blogindlæg på avisens hjemmeside.

»Derfor er det rigtige svar på angrebet ikke mere had, ikke flere forhånelser, men at forsvare vores demokratiske rettigheder. Vold avler vold, had avler had. I den spiral er det magthaverne, der vinder, og demokratiet, der taber. Lad ikke mørkets kræfter slippe af sted med det,« lyder det fra redaktøren.

Læs bloggen »Mørkets kræfter« hos Arbejderen.

Satiretegnere i kreativ protest

Politiske ledere og mediefolk i hele verden har dagen igennem ligeledes fordømt angrebet i Paris.

Adskillige satiretegnere har udtrykt deres protest tegninger. 

Se satiretegnernes reaktion på terrorangrebet hos Al Jazeera.

Se også »15 Powerful Cartoons From Artists Taking a Stand Against the 'Charlie Hebdo' Attack« hos MIC.

 

Dansk redaktør: Vi er ikke soldater

Dansk Journalistforbunds formand Mogens Blicher Bjerregård betegner drabene i Paris som et »blodigt anslag mod presse- og ytringsfriheden«.

– Det er et helt forfærdeligt og rædselsfuldt angreb på Charlie Hebdo, vi er vidne til i dag. Men det er ikke blot et angreb på Charlie Hebdo. Det er et angreb på den frie presse alle steder i verden, og det er begået af personer, der foragter demokrati og pressens helt nødvendige rolle i et frit samfund, udtaler Mogens Blicher Bjerregård, formand for Dansk Journalistforbund.

Læs pressemeddelelsen »Rædselsfuldt attentat mod pressefrihed i Paris« hos Dansk Journalistforbund.

Der er i kølvandet på onsdagens angreb startet en debat om, hvorvidt de danske medier bør genoptrykke Jyllands-Posten kontroversielle tegninger af profeten Muhammed i solidaritet med deres franske kollegaer.

Øjvind Hesselager, ansvarshavende redaktør på Fagbladet Journalisten, opfordrer til eftertanke og skriver i en kommentar, at journalister »ikke skal være soldater«.

»Jeg tror først, jeg skal blive journalistisk soldat, i det øjeblik jeg anerkender, at mit samfund reelt er truet fundamentalt – som under den tyske besættelse af Danmark. Den situation er vi ikke i,« skriver Øjvind Hesselager i en kommentar på fagbladets hjemmeside.

Læs kommentaren »Journalist, ikke soldat« hos Fagbladet Journalisten.

Læs også Dagbladet Informations leder: »Vi er alle Charlie Hebdo« her.

Se også Modkraft Bibliotekets linksamling »Religionssatire« (inklusiv debatten om den danske tegningekrise).

Se også links om angrebet på Charlie Hebdo på Modkraft Bibliotekets Tidslinje 7. januar 2015.

Redaktion: 

Tak fordi du bruger Modkraft.
Vi håber du har læst noget interessant eller oplysende.
Du kan støtte Modkraft via MobilePay: 50 37 84 96

Annonce