Annonce

Udland
13. november 2013 - 13:30

Racistisk udsmider fra Moldova genindtræder som Israels udenrigsminister

Efter at være blevet frikendt for korruption, genindtræder ultranationalisten Avigdor Lieberman som israelsk udenrigsminister i Binyamin Netanyahus højre-regering.

Mandag den 11. november 2013 bød den israelske premierminister Binyamin Netanyahu Avigdor Lieberman velkommen på posten som udenrigsminister. 

Lieberman har tidligere beklædt samme post, men trådte tilbage sidste år, da der blev rejst sigtelse mod ham for korruption. Han var anklaget for bestikkelse af forhenværende diplomat, der havde givet ham adgang til fortrolige oplysninger om politiundersøgelser af hans forretninger i Hviderusland.

Netanyahu bød Lieberman velkommen tilbage på posten, der har stået tom siden december sidste år, da den 48-årige emigrant fra Moldova blev sigtet.

– Jeg ønsker dig tillykke med den enstemmige frifindelse, og jeg er glad for, at du er vendt tilbage til den israelske regering, så vi sammen kan arbejde for det israelske folks bedste, sagde Netanyahu ifølge den britiske avis The Guardian.

Læs »Avigdor Lieberman to return to Israeli cabinet after corruption acquittal« i The Guardian

Læs »Avigdor Lieberman sworn back in as Israel’s foreign minister« hos Haaretz.com

Dørmand for dødsstraf

Lieberman kom til Israel som 20 årig fra Moldova, hvor han havde arbejdet som radiovært og udsmider på et diskotek.

I Israel dannede han det stærkt højreorienterede parti Yisrael Beitenu, der især appellerede til de mange russiske jøder, der er er emigreret til landet. 

Yisrael Beitenu er stærkt højreorienteret parti, og det er især kendt for sin hårde kurs over for de ca. 1.6 millioner palæstinensere, der er statsborgere i Israel. 

Blandt andet har Lieberman som leder af Yisrael Beitenu ønsket dødsstraf til israelere, der plejer kontakt med Hamas, og stillet forslag om, at alle israelere skal sværge loyalitet over for Israel som jødisk stat.

Det og andre lignende forslag er møntet på palæstinensisk-israelske politikere, der arbejder for at ligestille alle borgere i Israel. I Israel er det ikke statsborgerskab, der afgør, hvilke rettigheder man har, og en lang række love diskriminerer statsborgere, der ikke er jøder.

Lieberman har talt for etnisk udrensning gennem en ændring af Israels ydre grænser, således at områder inden for Israels grænser med overvægt af israelske palæstinensere kommer til at ligge udenfor.

Læs artiklen »Israel og Breivik: Samme kamp« på Modkraft

Læs artiklen »Israel: Arabisk politiker udelukket fra valg« på Modkraft

Internationale konsekvenser

Desuden kan Liebermans tilbagevenden til israelsk politik vise sig at få betydning for aktuelle forhandlinger mellem Israel og de palæstinensiske selvstyremyndigheder og for forhandlingerne om Irans atomprogram, som Israel hævder har til formål at atombevæbne ærkefjenden.

Avigdor Lieberman har markeret sig som hardliner over for Iran og som endnu stærkere modstander af en forhandlet løsning med palæstinenserne end Netanyahu. 

Og da Lieberman vurderes som rival til Netanyahus post, kan det tvinge Israels politik endnu mere til højre og vanskeliggøre forhandlingerne om Irans atomvåbenprogram og grænserne for en fremtidig palæstinensisk stat yderligere.

Læs også  »Will Avigdor Lieberman’s return as Israeli Foreign Minister scupper Talks?« hos Informed Comment

Se også »Max Blumenthal on 'Goliath: Life and Loathing in Greater Israel'« hos Democracy Now

Redaktion: 

Tak fordi du bruger Modkraft.
Vi håber du har læst noget interessant eller oplysende.
Du kan støtte Modkraft via MobilePay: 50 37 84 96

Annonce