Annonce

Finanslov 2013
11. november 2012 - 14:06

Rød finanslov skuffer

Enhedslisten og fagbevægelsen savner reelle løsninger for de arbejdsløse i den nye finanslov. Det udenomsparlamentariske pres på regeringen må intensiveres, lyder opråbet.  

Finansloven for 2013 redder ikke de tusinder af arbejdsløse, der risikerer at miste deres forsørgelsesgrundlag, når de ryger ud af dagpengesystemet fra nytår, men der er alligevel gode elementer i aftalen, som blev indgået mellem Socialdemokraterne, De Radikale, SF og Enhedslisten søndag.

Det mener Enhedslistens politiske ordfører, Johanne Schmidt-Nielsen, og får opbakning fra fagbevægelsen.

I finansloven har Enhedslisten blandt andet fået gennemtrumfet et halvt års forsørgelse fra staten svarende til kontanthjælp til de ledige, der mister dagpengene efter nytår.

Den ledige skal til gengæld sige ja til et uddannelsesforløb.

– Denne her finanslov løser ikke dagpengeproblemet. Men vi er kommet et lille stykke ad vejen. Det er en aftale, som indeholder nogle gode elementer, lød det fra Johanne Schmidt-Nielsen på partiets pressemøde.

Læs pressemeddelelsen »Enhedslisten har indgået finanslovsaftale med regeringen« hos Enhedslisten.

Læs artiklen »Enhedslisten stemmer ja, men »det er ikke godt nok«« hos Politiken.

Protester vil fortsætte

Ifølge Enhedslisten har det ikke været muligt at presse regeringen til flere indrømmelser, da Socialdemokraterne grundlæggende har et borgerligt syn på, hvordan man afhjælper arbejdsløshed i samfundet.

– Regeringen deler grundlæggende højrefløjens syn på de mennesker i vores samfund, der er ledige, og den deler grundlæggende ideen om, at jo mere surt, det er at være arbejdsløs i Danmark, jo flere arbejdspladser skal der nok opstå, siger Johanne Schmidt-Nielsen.

På Enhedslisten hjemmeside kan man læse, at partiet nu vil forsøge at presse regeringen igennem alliancer med fagbevægelsen.

»At det lykkedes at tage dette lille skridt skyldes ene og alene det pres, der har været på regeringen. Fra fagforeninger, organisationer og borgere, der har sendt mails og breve til politikerne. Fra ledige, der har stået frem og fortalt om ansøgninger, afslag og frygten for at gå fra hus og hjem,« lyder analysen, som fortsætter:

»Hvis vi skal undgå, at tusindvis af mennesker falder ud af dagpengesystemet, når den midlertidige ordning udløber, så skal det pres vokse. Det vil Enhedslisten arbejde for – sammen med fagforeninger og alle andre, der er enige i, at arbejdsløse ikke skal straffes for den økonomiske krise, og at Danmark skal have et sikkerhedsnet, der griber os alle.«

Læs artiklen »Enhedslisten: Vi har fejllæst den parlamentariske situation« hos Politiken.

Fagbevægelsen er kritisk

Hos fagforeningen FOA glæder man sig også over små skridt i den rigtige retning, men understreger, at der er tale om midlertidige løsninger.

– Vi skal gerne anerkende, at den nye aftale er bedre end ingen aftale. At der gøres noget på uddannelsesfronten er også positivt. Men de nye kontanthjælpslignende ydelser på 60 og 80 procent af dagpengene bør aldrig blive en blivende løsning for de tusinder, der hellere vil starte på arbejdsmarkedet i dag frem for i morgen, siger forbundsformand Dennis Kristensen fra FOA i en pressemeddelelse.

Læs artiklen »Finansloven hjælper - de lediges problemer består« hos FOA.

Hos Dansk Metal har man tillid til, at den nye aftale, sammen med indsatsen for at skabe såkaldt »akutjob« til de langtidsledige, gør en reel forskel.

– Akutpakken og de 12.500 akutjob er rigtig gode værktøjer til at hjælpe dem, der nu er i risiko for at falde ud af dagpengesystemet. Dertil kommer så nu Finanslovsaftalens nye uddannelsesmuligheder. Det vil uden tvivl afbøde de mest uheldige virkninger af VK’s dagpengereform, siger Claus Jensen, formand for Dansk Metal.

Læs artiklen »Regeringens akutpakke møder kritik« hos Modkraft.

Dansk Metal efterlyser dog ligesom FOA permanente løsninger.

– Arbejdsmarkedspolitikken skal ikke bare lukke huller og behandle akutproblemer, men skal derimod forebygge, at der opstår langtidsarbejdsløshed blandt andet gennem uddannelse. Det er en dagsorden, vi nu skal tage fat på. Vi bliver nødt til at få skabt et dagpengesystem, der er tilstrækkeligt attraktivt og fleksibelt. Her kommer vi ikke uden om at se på en forkortelse af genoptjeningskravet, ligesom uddannelse skal i fokus, fastslår Claus Jensen.

Læs pressemeddelelsen »Finanslov med flere gode tiltag« hos Dansk Metal.

Flere grønne– og fleksjob

Udover det meget omdiskuterede dagpenge-spørgsmål, så rummer den nye finanslovsaftale også en lang række andre elementer og mindre forbedringer for eksempelvis flygtninge, miljø og praktikpladser.

Der er således blevet afsat 1,7 milliard kroner til grøn omstilling og grønne arbejdspladser, der oprettes 13.500 nye fleksjob frem mod 2016, ligesom det prioriteres, at flygtninge oplever en kortere ventetid og får ret til børnechek.

Læs finansloven på Enhedslistens hjemmeside.

Redaktion: 

Tak fordi du bruger Modkraft.
Vi håber du har læst noget interessant eller oplysende.
Du kan støtte Modkraft via MobilePay: 50 37 84 96

Annonce