Annonce

KontradoxaBaggrund, analyse og kronikker
Kommentar
14. november 2016 - 12:09

Queer-miljøet er utrygt, ekskluderende og elitært!

Det politiske LGBTQIA+ miljø bryster sig af at være inkluderende og omfavnende, men alle er bange for at sige noget, der ikke er velformuleret og politisk korrekt nok for den uddannede, akademiske queer elite.

Queer er, i stedet for at være en omfavnende betegnelse for dem, der ikke definerer sig som heteroseksuelle og ciskønnede, blevet en tøjstil, en kamp om hvem der er sejest, mest politisk korrekt og intellektuel. Men vi bliver nødt til at favne alle personer, der har lyst til at kæmpe for at nedbryde den cisheteronormative verdensorden.

Hvis målet er at udbrede queer-bevægelsen og dens tanker og idéer om køn* og seksualitet, skal vi lægge taktikken om! Queer bevægelsen kan ikke kun bestå af dem, der ser ’rigtige’ ud, læser kønsstudier på Lund og kender 10 forskellige betegnelser for nonbinær.

Alle er bange for at blive udstødt

Men det er svært at inkludere nye mennesker, når det er utrygt at dukke op til queer-events og debatter. Der er ingen, der tør stille spørgsmål, og det er kun de samme mennesker, man ser i debatpanelet gang på gang (og dem er der heller ingen, der sætter spørgsmålstegn ved).

Jeg er selv aktivist og næstforperson i LGBT+ Ungdom, og jeg hører fra mange frivillige i foreningen, at de synes, det er ubehageligt at interagere andre steder i miljøet. Især fordi der er en forventning til, hvordan man formulerer sig, og fordi man bliver mistænkeliggjort og får dømmende blikke, hvis man ser meget ciskønnet og binær ud.

Desuden er det mit indtryk, at ingen tør sige noget højt til queer arrangementer, fordi alle er bange for at blive udskældt og socialt udstødt, når man siger noget, der ikke er skarpt eller akademisk nok. Og når der så en sjælden gang er en, der stiller et kritisk spørgsmål eller måske bare ikke ’ved’ ligeså meget som »queer-eliten«, får vedkommende vrede blikke og et surt svar tilbage.

Vi skal nå en bredere målgruppe

Det er ærgerligt og meget ekskluderende, at miljøet kun skaber plads og centrerer sig om de elitære og velformulerede queers, som går rundt omkring på de akademiske uddannelser. Derudover kan man jo spørge sig selv, hvad det hjælper at holde oplæg om for eksempel feminisme, køn* og strukturel racisme til de mennesker, der allerede er enige, da det altid er det samme segment, der dukker op til debatterne.

Hvis vi virkelig gerne vil ændre undertrykkende strukturer og få mennesker til at sætte ting i perspektiv og tænke anderledes, skal vi være bedre til at nå en bredere målgruppe!

Kritikken rettes mod personer og ikke strukturer

Derudover er der en tendens til hele tiden at kritisere LGBTQIA+ personer og foreninger, der virkelig kæmper for at gøre en forskel og for at ændre verden.

Vi skal huske på, at størstedelen af vores aktivisme er frivilligdrevet, og man kan ikke forvente, at frivillige altid har alverdens tid til at sætte sig ind i alle perspektiver.  

Det er en selvfølgelighed for det frivillige arbejde, at det smutter en gang i mellem, og det skal der være plads til. Så længe organisationen, foreningen eller vedkommende tager imod den konstruktive kritik og tydeligt arbejder på det, kritikken var rettet imod.

Problemet er bare, at kritikken altid går på personen i stedet for, hvilke strukturer i samfundet, der er skyld i den problematiske udtalelse eller opførsel. Til gengæld skal vi som aktivister og foreninger naturligvis sørge for at oplyse og uddanne os selv hen af vejen, når der er tid, så vi er klædt på til at repræsentere bredt og have alle perspektiver med.

Mere kritik ansigt til ansigt

Samtidigt skal vi blive bedre til at rette kritik internt i stedet for at tilsvine hinanden offentligt. Skriv en mail eller tag den face to face, hvis du føler, at der har været noget problematisk ved et arrangement eller i en forening.

Det skader langt mere, end det gavner at tage den offentligt på Facebook eller på din blog. Konsekvensen er, at vi mister seje personer, der virkelig gør en forskel, fordi de ikke orker at blive mistænkeliggjort, ydmyget og konstant rettet på.

Vi ender med at blive ekskluderende, som netop er det, vi opponerer imod.

Så kære venner, bekendte og ligesindede: stram op og lad os sammen skabe et stærkere aktivistisk LGBTQIA+ miljø, som er trygt, inkluderende og mangfoldigt!

Maja Wolfgang, er næstforperson i LGBT+ Ungdom, men har udelukkende skrevet indlægget ud fra eget synspunkt og repræsenterer derfor ikke LGBT+ Ungdom. 

Redaktion: 
Emneord: 

Tak fordi du bruger Modkraft.
Vi håber du har læst noget interessant eller oplysende.
Du kan støtte Modkraft via MobilePay: 50 37 84 96

Annonce