Massive folkelige demonstrationer, blokader og strejker lammer den kinesiske halvø Hong Kong: Befolkningen kræver regeringsleders afgang og frie valg.
En pro-demokratisk masse-bevægelse ved navn #OccupyCentral skyller i disse dage indover Hong Kong.
I weekenden blokerede titusindevis af mennesker trafikken i og omkring byens centrum, og tirsdag og onsdag har protesterne spredt sig til resten af byen.
Demonstrationerne truer med at besætte landets regeringsbygninger, hvis ikke regeringslederen Leung Chun-ying trækker sig
Læs artiklen »Hong Kong packed with National Day protesters« hos Al Jazeera.
Se video om protesterne her (engelsk).
Vreden i befokningen har kogt siden halvøens 'moderland' Kina i august bekendtgjorde, at man alene skal kunne stemme på tre kandidater – udvalgt af regimet i Beijing – når der skal vælges en ny regeringsleder i Hong Kong ved et direkte valg i 2017.
Det reducerer ifølge mange det kommende valg til en ren farce og siden har bølger af folkelige protester ramt den lille finansmetropol, der har syv millioner indbyggere.
Demonstranterne består først og fremmest unge studerende og skoleelever, og de fleste skoler i byen har været lukket siden starten af ugen ligesom mange af byens universiteter og skoler har været besat af strejkende studenter i snart to uger.
Siden har protesterne fået opbakning fra folk i alle aldre og i weekenden deltog titusinder af borgere i blokader af en række forretningskvarterer, deriblandt regerings- og finanskvarteret i bydelen ’Central’.
Se video fra protesterne her.
Søndag blev demonstranterne mødt af en større politistyrke, deriblandt kampklædte enheder, der med peberspray og tåregas forgæves forsøgte at opløse blokaderne af finanskvarteret.
De ikke-voldelige demonstranter forsvarede sig med paraplyer – hvilket har givet protesterne i Hong Kong tilnavnet »Paraply-revolutionen«, ligesom de protesterende bruger en gul sløjfe som deres symbol.
Efter søndagens konfrontationer har politiet trukket sig tilbage, og har i stedet samlet sig foran Hong Kongs regeringsbygning, hvor Leung Chun-ying har forskanset sig.
Ved en pressekonference tirsdag tordnede den upopulære regeringsleder mod demonstranterne og krævede uden held »øjeblikkelig afslutning« af protesterne, og opfordrede flere gange i sin tale til at respektere Beijing-regeringen.
I en artikel i dagbladet ”Global Times”, der udkommer i Beijing, betegnes demonstrationerne i Hong Kong som »illegale forsamlinger«, der underminerer retsstaten og 'den sociale fred', og som bringer hele landets 'harmoni og stabilitet' i fare.
Intet tyder dog på at protesterne vil stoppe.
Onsdag den 1. oktober fejrer Kina 65-årsdagen for dannelsen af Folkerepublikken og demonstranterne i Hong Kong har benyttet lejligheden til at blande sig i de planlagte festligheder med krav om demokrati og ytringsfrihed.
Protesterne i Hong Kong er den mest alvorlige udfordring for Kinas stats – og partibureaukrati siden opstanden på Tianamen-pladsen ( ”Porten til den himmelske fred”) for 25 år siden. Hvordan Beijings magthavere vil reagere på oprøret i byen, er uvist.
På den ene side har de ingen interesse i at skade deres omdømme og globale relationer. På den anden side frygter de, at demokratibevægelsen i Hong Kong vil sprede sig til selve kernelandet. For eksempel til de undertrykte uygurere og turkmenere i provinsen Xinjiang.
Tak fordi du bruger Modkraft.
Vi håber du har læst noget interessant eller oplysende.
Du kan støtte Modkraft via MobilePay: 50 37 84 96