Annonce

North Dakota
5. december 2016 - 17:10

Oprindelige amerikanere fortsætter kamp mod olierørledning i North Dakota trods foreløbig sejr

Glæde blandt oprindelige amerikanere og miljø-aktivister i North Dakota, efter at den amerikanske føderale regering har sagt nej til at lade olierørledning gå under Oahe-søen, som blandt andet ligger i Standing Rock Sioux-området ved Missourifloden.

Den føderale amerikanske regering besluttede søndag ikke at tillade, at der bores under Oahe-søen i North Dakota efter langvarige protester fra oprindelige amerikanere og miljøaktivister i Standing Rock-lejrene.

Beslutningen har skabt stor glæde blandt Standing Rock Sioux-befolkningen og de tusindvis af aktivister og støtter, der har været i området siden april i år, men den føderale regering har dog ikke sagt nej til at lade røret gå under Missourifloden som sådan. Derfor vil rørledningen efter al sandsynlighed gå under et andet langs dens løb.

Aktivisterne protesterer, fordi de mener, at olierørledningen vil ødelægge deres vandressource, krænker hellige steder og ikke respekterer den samtykkeret oprindelige amerikanere ifølge konstitutionen har, når det gælder oprindelige amerikaneres landområder.

Indenrigsminister Sally Jewell udtaler til Washington Post, at det er nødvendigt med en tilbundsgående undersøgelse af en alternativ rørledningsføring, og hun understreger samtidig, at det er essentielt at oprindelige amerikanere konsulteres i en fremtidig vurdering af de miljømæssige konsekvenser.

Ifølge den amerikanske konstitution har oprindelige amerikanere en samtykkeret i deres landområder når det for eksempel drejer sig om anlægsprojekter som dette.

De styrende selskaber bag projektet Energy Transfer Partners og Sunoco Logistics Partners protesterer i en pressemeddelelse over beslutningen og kalder den politisk. De mener, at de har fulgt lovgivningen hele vejen.

De forventer at fuldføre byggeriet i området uden brug af en alternativ rørføring, uanset hvad regeringen har sagt.

Læs artikel »I North Dakota kæmper de om rent vand« på Modkraft

Kampen fortsætter

Den kommende præsident Donald Trump bakker op om olierørsprojekter som dette og det frygtes, at han derfor vil omstøde beslutningen efter tiltrædelsen den 20. januar 2017.

Kelcy Warren, administrerende direktør for Energy Transfer Partners, har desuden været en større bidragsyder til Det republikanske Parti og Donald TRrumps præsidentkampagne.

Trump selv har ejet aktier i Energy Transfer Partners til en værdi af mellem en halv og en hel miliion dollars. Han ejer stadig mellem 100.000 og 250.000 dollars aktier i firmaet Phillips 66, som har en 25 procent stor andel i olierørledningsbyggeriet.

#NoDAPL på Twitter er fuld at skiftevis glæde og jubel og advarsler om at det hele endnu ikke er slut:

På hjemmesiden Sacred Stone Camp opfordrer man til, at blive ved at afholde protester december måned ud, som tidligere varslet, og udtaler samtidig, at protestlejren vil blive på stedet i North Dakota.

Læs artikel »Nettet strammes i North Dakota: December er aktionsmåned mod olierørledning« på Modkraft

Aktioner verden over

I følge organisationen er over et hundrede solidaritetsaktioner over hele verden blevet annonceret i de kommende uger.

I København er der »Native American resistance against the Dakota Pipeline« den 15. december i Folkets Hus.

Olierørledningens 1.800 kilometer skal erstatte transporten af olie via tog og lastbiler. Den føres gennem fire stater og ender i Illinois. Der kan transporteres omkring 500.000 tønder olie om dagen.

Der mangler kun at blive anlagt omtrent halvanden kilometer af røret i North Dakota, førend det er fuldført i staten.

Følg udviklingen på Facebook »We Stand with Standing Rock«

Redaktion: 

Tak fordi du bruger Modkraft.
Vi håber du har læst noget interessant eller oplysende.
Du kan støtte Modkraft via MobilePay: 50 37 84 96

Annonce