To brutale overfald på unge kvinder på Nørrebro motiveret af sexisme og homofobi har fået en gruppe kvinder i bydelen til at danne borgernetværket 2200Unite og indkalde til demonstration imod diskrimination og vold.
Mens resten af København fredag den 10. oktober omdannes til en festlig Kulturnat vil der på Blågårdsplads på Nørrebro blive afholdt en anderledes alvorlig demonstration.
Anledningen er to voldsomme gadeoverfald på i alt fem personer med forbindelse til den politiske venstrefløje, der er fundet sted med en uges mellemrum i bydelen i september.
De ukendte gerningsmænd – der efter alt at dømme ikke er de samme – gav i begge tilfælde meget eksplicit udtryk for kvindehad og foragt for homoseksuelle, da de først antastede og efterfølgende sparkede og slog de implicerede.
Fredagens arrangement starter klokken 19 og er indkaldt af borgernetværket 2200Unite, som er opstået som en direkte modreaktion på de ubehagelige episoder.
– Vi er en gruppe kvinder, der bor på Nørrebro, der synes, det er vigtigt, at vi sammen løser de problemer og udfordringer, vi har i bydelen. Det vil vi gerne gøre sammen med de mennesker, der bor her, og de lokale initiativer, der allerede eksisterer, fortæller en talsperson, som ønsker at være anonym, til Modkraft.
Af en artikel bragt på hjemmesiden ProjektAntifa.dk fremgår det, at den første voldsepisode fandt sted om aftenen den lørdag den 20. september, da tre kvinder befinder sig i området omkring Møllegade og Guldbergsgade.
»Kvinderne bliver passet op af en mand, som først agerede venligsindet, men bliver aggressiv i det øjeblik han antager dem for at være lesbiske. Først bliver kvinderne chikaneret og tilsvinet, de trues med voldtægt og da kvinderne siger fra, bliver de slået i jorden flere gange,« kan man læse i artiklen, der fortsætter:
»Kvinderne forsvarer sig og den tumult, som opstår, får en større gruppe forbipasserende til at ligge sig imellem og bidrager dermed med til, at overfaldet stoppes.«
Den anden episode finder sted en uge efter – tidligt om morgenen lørdag den 27. september ved Folkets Park i Griffenfeldsgade.
Her bliver to kvinder overfuset med grove, sexistiske tilråb fra to mænd, da de omkring klokken 04 forlader værtshuset Trabi Bar.
Da den ene af kvinderne beder mændene om at stoppe chikanen bliver hun sparket så hårdt i hovedet, at hun besvimer.
Da en af hendes mandlige venner, der også er tilstede, blander sig bliver han også overfaldet med slag og spark.
De to kvinder og deres ven søger tilflugt på Trabi Bar, hvorefter politiet ankommer til stedet kort efter.
Til kvindernes store overraskelse har voldsmændende tilsyneladende selv tilkaldt ordensmagten og fortalt, at de er overfaldet, og vil anmelde kvindernes ven for vold.
Selvom kvinderne gør opmærksom på, hvad der er sket, så vælger betjentene at anholde deres ven og tage ham med på politistationen, hvor han bliver sigtet for vold og herefter løsladt.
Modkraft har talt med to af de personer, som blev overfaldet, og de bekræfter forløbet.
Læs artiklen »Grove overfald på Nørrebro de sidste to weekender« hos ProjektAntifa.dk.
Kvinderne i 2200Unite-netværket har i ugens løb henvendt sig til flere foreninger, projekter og cafeer på Nørrebro for få opbakning til fredagens demonstration og en fremadrettet kampagne for at sætte spot på problemet.
Blandt støtterne er indtil videre Natteravnene Indre Nørrebro, Café Blågårds Apotek, Bydelsmødrenes Landsorganisation, Café Kimia og KaPow Collective.
– Vi håber, at alle der bor på Nørrebro vil støtte op, også butikker, barer og foreninger. Det her bliver forhåbentligt et bredt initiativ af Nørrebro ikke for Nørrebro, lyder det fra talspersonen.
Den lokale forankring er vigtig for netværket, da man gerne vil undgå, at udefrakommende slår politisk plat på situationen.
– Vi ønsker ikke, at en eller anden Rasmus Jarlov-type skal demonstrere eller tale på vores vegne. Vi ønsker, at demonstrationen bliver sammen med vores naboer, ikke imod dem, fortæller kvinden fra 2200Unite.
Læs artiklen »Nørrebros natteliv er ikke et fristed« hos Projekt Antifa.dk.
2200Unite mener grundlæggende, at det er et kollektivt ansvar, at alle der bor, arbejder og kommer i bydelen kan færdes trygt på Nørrebro.
Det fremgår af et politisk grundlag for netværket, der er blevet offentliggjort på 2200Unite’s facebook-side.
– Vi ønsker et Nørrebro uden undertrykkelse og diskrimination. Ligegyldig, hvilken minoritet der er tale om. Vi siger fra overfor chauvinisme. Vi siger sammen fra overfor vold og repression. Ligegyldigt om der er tale om vilkårlig vold på en bar eller på gaden efter en fest eller organiseret politivold, knippelsuppe og diskriminerende visitationszoner. Ligegyldigt hvad tid på døgnet det er, skriver netværket.
Og fortsætter:
– Vi skal sammen minde hinanden om, at et nej er et nej. Et nej er aldrig et måske. Et nej er aldrig en invitation. Ideen om at man er en tøsedreng eller en narrefisse, fordi man tillader sig at sige fra skal manes til jorden. Det er ikke kun et ’kvinde’ problem, det er ikke et ’hvidt’ eller ’brunt’ problem. Det er et fælles problem. Et problem, der kun kan løses, hvis vi tager et kollektivt ansvar.
Besøg initiativet 2200Unite på facebook og læse hele grundlaget her.
Tak fordi du bruger Modkraft.
Vi håber du har læst noget interessant eller oplysende.
Du kan støtte Modkraft via MobilePay: 50 37 84 96