Annonce

Kommentar
23. juni 2016 - 14:15

Massakren i Orlando var en amerikansk forbrydelse

Efter drabet på 49 mennesker på LGBT-natklubben Pulse i Orlando i Florida har  præsidenter, præsidentkandidater og medier udlagt udåden som  international terrorisme.  Men ifølge nogle kommentatorer gør udlægningen et for stort nummer af gerningsmandens religion istedet for at pege på det udbredte had og intolerance overfor seksuelle minoriteter og paralellerne til masseskyderier, som ingenting har med Islam eller IS at gøre.

Efter at Omar Mateen myrdede løs  på en  LGBT-natklub  i Florida har forskellige aktører fra præsident Obama, kandidaterne Trump og Clinton til kommentatorer i det politiske mainstream og Islamisk Stat båret ved til fortællingen om forbrydelsens u-amerikanske karakter.

Det har fået kritikere, blandt andet fra LGBT-mijøet til at pege på, at forbrydelsens karakter og gerningsmandens biografi ikke kan tænkes udenom  den homofobi og vold mod kvinder, der er gængs i det amerikanske samfund og i den amerikanske politiske kultur.

Den usynlige homofobi

Efter mordene på 49 mennesker i Natklubben Pulse handler den dominerende offentlige fortælling om den 29-årige  gerningsmand Omar Mateens religion, hans afghanske oprindelse, hans erklæring af troskab til Islamisk Stat og hans fortid som genstand for opmærksomhed fra FBI.

Det har fået flere aktivister og kommentatorer i og udenfor LGBT-miljøet til  at afvise »islamiceringen« af den homofobi som motiverede gerningsmanden, og insistere på at homofobi og voldskultur ikke behøver islam eller islamister for at husere i det amerikanske og andre samfund.

På webmagasinet Salon.com skriver Nicola Lang om, hvordan kendskabet til drabsmandens etnicitet, reglion og erklærede islamistiske sympatier har trukket opmærksomheden fra den homofobi han deler med så mange  . Den side af sagen er, mener Nicola Lang, gjort sekundær  og tilfældig:

»Angriberens homofobiske intention er blevet begravet i reaktionen på begivenheden. Nyhedsorganisationer , politikere og  fremtrædende personer i offentligheden har nægtet at betegne mordene som en hadforbrydelse. I en erklæring fra Paul Ryan, den forhenværende kandidat til posten som vicepræsident og nuværende formand for kongressen bliver ordet ”gay”  ikke nævnt. I stedet sagde han at vi er ”en nation i krig med islamistiske terrorister” og at vi ”mens vi kommer os skal være klare på, hvem der gjorde det«.

Læs »Call the Orlando massacre a hate crime: This was an attack on the LGBT community—and that matters« hos Salon.com

Amerikanske værdier

På en pressekonference efter massakren i Orlando forsømte Barack Obama ikke at henvise til seksuelle minoriteter, og han brugte lejligheden til at gentage sin frustration over frekvensen af massemord med de skydevåben som der efter hans opfattelse er for mange af i USA.

»Mordene bør«, sagde Obama »få os til at huske på, at angreb på amerikanere, uanset deres race, etnicitet, religion eller seksuelle orientering er et angreb på os alle og på værdier som lighed og værdighed, der definerer os som land«.

Men han tematiserede ikke, at Omar Mateens homofobi er ganske almindelig i USA, og at der ikke mangler politikere, som nærer den med deres angreb på homoseksuelles rettigheder.

Trump: indrejseforbud mod muslimer

Mens Obama altså lagde vægt på, hvor let det er for amerikanere med ondt i sinde at skaffe sig våben at slå ihjel med, var både den demokratiske kandidat Hilary Clinton og republikanske Donald Trump hurtige til at stille Omar Mateens etniske og religiøse identitet forrest i deres forklaring på mordene.

Donald Trump roste sig selv for at have haft ret med hensyn til muslimer.

-Jeg vil ikke have lykønsninger, jeg vil have hårdhed og årvågenhed. Vi må  være smarte, skrev han på Twitter, og gav senere udtryk for, at det i hans bog betyder indrejseforbud mod muslimer.        

Hillary Clinton har taget afstand fra Trumps angreb på muslimer og Islam og udlagde i stedet massakren som  et resultat af islamistisk ekstremisme, som en »virus«  der har smittet Omar Mateen.

-Det er en virus, der fortsat lever. Vi må angribe den med øjnene og åbne, hænderne rolige og  med uforfærdet beslutsomhed fortsætte med at være stolte over vort land og dets værdier, sagde hun ifølge National Public Radio ved et vælgermøde i Cleveland, Ohio.

Læs » Appreciate the congrats for being right on radical Islamic terrorism … « på Twitter

»Clinton Warns Against 'Inflammatory, Anti-Muslim Rhetoric« hos National Public Radio

Flere bomber i Mellemøsten

Men skønt der altså var forskel på Trumps og Clintons forståelse af Islams rolle  i Omar Mateens forbrydelse, var de begge enige om, at den var anledning til at optrappe USAs luftangreb mod Islamisk Stat i Syrien og Irak.

I programmet  Fox News and Friends  henviste Donald Trump til det, han ser som amerikansk tilbageholdenhed og til amerikanske »generaler, der mener at vi kan vinde det her hurtigt«.

-Men vi må være rasende I en kort periode, og det gør vi ikke, sagde Trump, som Fox-værten ikke gav anledning til at uddybe det strategiske eller militærfaglige grundlag for en yderligere eskalering af amerikanske luftangreb.

Rivalen fra det demokratiske parti Hilary Clinton stod ikke tilbage, når det gjaldt om at besvare angrebet i Orlando med bomber i Mellemøsten:

-Vi skal fastholde presset og optrappe luftangrebene, sagde hun.

Læs »Donald Trump and Hillary Clinton Call for Bombing ISIS After Orlando Shooting That ISIS Didn’t Direct« hos The Intercept

En sammensat morder

Forbindelsen til Islamisk Stat var ganske vist blevet etableret af Omar Mateen selv, der mellem mordene fandt lejlighed til at ringe til alarmcentralen og erklære sin troskab overfor organisationen, og sin protest mod amerikansk krigsførelse i Afghanistan.

Og Islamisk stat kvitterede ved at tage den tvivlsomme ære for angrebet. Mateen var, hed det i en udtalelse fra organisationen, »soldat for kalifatet i Amerika«.

Men det er ikke lykkedes FBI at finde noget, der beviser eller sandsynliggør at Mateen var andet end inspireret af IS, og efterhånden som offentligheden har fået yderligere indblik i massemorderens biografi er billedet af ham som islamistisk fanatiker blevet nuanceret.

Det har blandt andet vist sig, at Omar Mateen i de seneste år har gæstet Pulse flere gange, at han ved de lejligheder drak voldsomt, at han havde oprettet en profil på et dating-site for homoseksuelle, at han har slået og frihedsberøvet sin eks-kone, at han arbejdede for sikkerhedsfirmaet G4S, at han bliver vred over mænd der kysser, at han dyrkede bodybuilding, at han engang drømte om at blive betjent ved New Yorks politistyrke NYPD.     

Læs »What to Know About ISIS’s Role in the Orlando Shooting« hos Time.com

Læs »Orlando shooter Omar Mateen was body builder, guard; once wanted to be cop« hos Associated Press

I FBIs søgelys

Omar Mateens har tidligere været i søgelyset FBI har aflyttet hans telefon, skygget ham og haft til forhør ved flere lejligheder. Anledningen var blandt andet, at han overfor kolleger havde hævdet at være medlem af både  al-Quaida,  og af den libanesiske shiamuslimske milits Hizbollah.

Han havde også påstået at kende de to Tsarnaev brødre, der sprængte bomber ved Maratonløbet i Boston i april 2013 

FBI fandt ingen tegn på, at Omar Mateens mangfoldige terroristiske kontakter fandtes andre steder end i munden og hovedet på ham, og de afsluttede derfor overvågningen.  

Læs »Omar Mateen may not have understood the difference between ISIS, al-Qaeda and Hezbollah« hos Washington Post.

Ville slå ihjel

Andre kommentatorer har peget på, at den ensidige opmærksomhed mod islamistisk radikalisering har fået myndighederne til at se bort fra indikatorer, som langt mere end Omar Mateens terrorsnak burde have tændt advarselslamper hos myndighederne og hos hans arbejdsgiver.

Kolleger i G4S, hvor Omar Mateen var ansat som vagtmand havde ved flere lejligheder gjort deres chefer opmærksom på, at Omar Mateen havde talt om at slå ihjel. En kollega i sikkerhedsfirmaet sagde ifølge webmagasinet The Intercept, at han »havde set det komme«, at Omar Mateen hele »tiden talte om at slå ihjel«, og at han ikke kunne lide sorte, kvinder, lesbiske og jøder.

I en erklæring, som G4S udsendte efter massakren på Pulse skrev firmaet, at Omar Mateen var sikkerhedsgodkendt af politiet, og at de selv havde havde gennemført Screeninger i 2007 og 2013 uden at finde anledning til at gøre yderligere.

Læs »Orlando Shooter Wasn’t the First Murderer Employed By Global Mercenary Firm« hos The Intercept

Læs »G4S plc - Statement on attack in Orlando, Florida« hos G4S

Vold i hjemmet

Efter mordene har Omar Mateens eks-kone Sitora Yusifiy kastet endnu mere lys over Omar Mateens liv forud for mordene på de 49 mennesker på Pulse. De to blev skift efter fire måneders ægteskab, og Sitora Yusifiys familie måtte fysisk trække hende ud af armene på den voldelige mand, som hun hidtil uden held havde forsøgt at flytte fra.

-Der var ting, som ville gøre ham rasende. Det var altid kvinder, racew og religion. Det var det, der trykkede på hans knapper, sagde Sitora Yusifiy ifølge Rolling Stone Magazines Soraya Chemaly.

Soraya Chemaly peger på undersøgelser, der viser at kvinder er voldsomt overrepræsenteret blandt ofrene for massedrab (drab med flere end 4 dødsofre), og at 57 procent af masseskyderierne  fra 2009 til 2014 har partnere eller nær familie til gerningsmanden blandt ofrene.

Læs » In Orlando, as Usual, Domestic Violence Was Ignored Red Flag« hos Rolling Stone

En amerikansk forbrydelse

Der er rigelig anledning til at supplere fortællingen om den erklærede IS-kriger Omar Mateen. Han er, eller var, ikke en anomali, og fortællingen om ham  og den »virus« der har smittet ham, handler også om det amerikanske samfund, og et udbredt had mod og intolerance overfor seksuelle minoriteter, og om måder at tænke på, der er ubredt i det amerikanske samfunds top og bund.

Det mener  Andrew O’Hehir, der kalder Omar Mateens massemord for en »amerikansk forbrydelse.« Han foreslår, at Omar Mateens loyalitetserklæring overfor Islamisk Stat snarere end at udtrykke dens motiv er en slags undskyldning. Han skriver:

Lad ikke hadets købmænd og frygtens evangelister narre dig. Det det skete i Orlando, og som kastede en dyster skygge af sorg og lidelse, var en amerikansk forbrydelse. Det var en perfect  storm af dårlige ting i en alt for velkendt kombination: Let adgang til skydevåben, ubehandlede psykiske lidelser og en privat og giftig cocktail af bitterhed og raseri. Det har langt mere til fælles med hændelserne i Charleston, Sandy Hook,  San Bernardino og de dusinvis af andre massemord i de seneste årtier  end det har med de organiserede IS-angreb i Paris sidste år.

Læs »American crime: Maybe Omar Mateen used “radical Islam” as an excuse, but his heinous actions are all too familiar« hos Salon.com

Redaktion: 

Tak fordi du bruger Modkraft.
Vi håber du har læst noget interessant eller oplysende.
Du kan støtte Modkraft via MobilePay: 50 37 84 96

Annonce