Annonce

Sport og politik
1. september 2016 - 14:07

»Jeg rejser mig ikke for flaget i et land, der undertrykker sorte«

Den amerikanske Football-spiller Colin Kaepernick blev angrebet fra alle sider, efter han tavst blev siddende, mens tilskuere og holdkammerater sang USAs nationalsang. Siden har han modtaget støtte fra andre idræts-udøvere, og fra kommentatorer som påpeger at »The Star Spangled Banner« faktisk lovpriser drab på amerikanske slaver.

Ved amerikanske sportsarrangementer er det skik, at tilskuere og sportsfolk synger nationalhymnen »The Star Spangled Banner«, og står op for flaget imens. Men Colin Kaepernick fra San Fransisco 49ers hverken sang eller stod, da hans hold mødte Green Bay på Levi’s Stadium i San Fransisco fredag den 26. August.

Var nogen i tvivl om om Kaepernicks budskab, fejede han al den tvivl til side, da han forklarede sig efter kampen:

-Jeg vil ikke stå op for at vise mig stolt af flaget i et land, som undertrykker sorte og farvede mennesker. For mig er dette vigtigere end football, og det ville være selvisk af mig at lade som ingenting. Der er lig i gaderne, og (politi-, red.) folk får fri med løn, og slipper derfor godt fra mord, udtalte Colin Kaepernick til National Football Leagues (NFL) hjemmeside.

Læs »Colin Kaepernick explains why he sat during national anthem« hos National Football League

Angrebet af højrefløjen

De sociale medier flød over med mere og mindre voldsomme angreb på Kaepernick. En enkelt gik så vidt som til at poste en video på twitter, hvor han sætter ild til en spillertrøje med Kaepernicks navn.

Flere højreorienterede hjemmesider videreformidlede, ifølge hjemmesiden snopes.com, der tjekker fakta, den usande historie om, at den 28-årige Quarterback forud for kampen på Levi’s Stadion havde konverteret til Islam.

Historien var til overflod illustreret med photoshoppede billeder. Det ene af Colin Kaepernick i en T-shirt med arabisk skrift. På det andet ser man ham smilende iført langt skæg og turban. Det er et billede af Osama Bin Laden foran en bogreol, med Kaepernicks ansigt sat ind i stedet for den døde al Qaeda-leders.

Læs »Kaepernick« hos Twitter

Læs »Colin Praypernick« hos Snopes.com

Hillary burde fængsles

Donald Trump fandt Kaepernicks tavse og siddende aktion »forfærdelig«, og i et interview med radiokanalen KIRO i Seattle foreslog han Colin Kaepernick at flytte.

-Måske han skulle finde et land, der er bedre for ham at være i. Lad ham bare prøve. Det vil ikke lykkes, sagde Trump ifølge CNN.

Kaepernick havde nævnt Trump i sine udtalelser efter kampen fredag, hvor han angreb både ham og hans demokratiske rival Hillary Clinton for deres politik overfor sorte i USA.

Han henviste til Donald Trumps åbenlyse racisme, og til det race-kort, mange mener Hillary Clinton spillede i 1996, da hun talte om unge kriminelle som »super-predators«, et begreb der i hovedsagen betegner unge sorte kriminelle.

-Du har Hillary Clinton, der har omtalt sorte teenagere og børn som super-predators, du har Donald Trump som er erklæret racist. Vi har en præsidentkandidat, der sletter emails og har begået andre ulovligheder, og hun er stadig præsident-kandidat. Det giver ingen mening for mig, for enhver anden der gjorde sådan ville komme I fængsel. Så hvad er det lige det her land står for, sagde Kaepernick ifølge bloggen Ninerswire.

Læs »White House, Trump object to Kaepernick views of US« hos CNN

Læs »Transcript: Colin Kaepernick addresses sitting during national anthem« hos Ninerswire

Læs også »Why Hillary’s Super-Predator Comment Matters« I Huffington Post

The Star Spangled Banner

Colin Kaepernicks tavshed og afvisning af at rejse sig for flaget var ikke motiveret af indholdet i den amerikanske nationalhymne, der afsynges ved store og små sportsbegivenheder i USA.

Men det kunne det have været, for ordene i sangen The Star Spangled Banner er inddirekte en hyldest til slaveriet. Det mener journalisten Jon Schwarz, som skriver for webmagasinet The Intercept.

Han peger på, at sangen fejrer drab på slaver  som faldt  i slaget om Baltimores Fort McHenry i den amerikansk-britiske krig 1812. Sangens forfatter, Francis Scott Key havde overværet, hvordan den britiske flåde havde bombarderet fortet, og hvordan soldaterne dér med held havde forsvaret sig.

Læs »Colin Kaepernick Is Righter Than You Know: The National Anthem Is a Celebration of Slavery« hos The Intercept

Læs »The Star-Spangled Banner« hos Wikipedia

Nationalsang hylder slaveri

Briterne havde med løfte om frigivelse rekrutteret en del bortløbne slaver til at kæmpe for sig ved slaget om forte og i krigen, og derfor skrev Francis Scott Key to linjer i fjerde vers, om den død og den frygt, som slaven ikke ville have held til at flygte fra

»No refugee could save the hireling and slave / From the terror of flight and the gloom of the grave«, skrev Francis Scott Key i verset, som sjældent synges ved sportskampe, fordi man dér nøjes med det første.

Jon Scwarz mener, at modet som sangen besynger er slaveholdernes og at »forrædderne«, som den triumferer over er de egentlige frihedskæmpere.  

-Realiteten var, at der var mennesker der med stort mod kæmpede for deres frihed i krigen i 1812. Men ’The Star Spangled Banner’ gtlorificerer Amerikas triumf over dem. Dermed vender den det hele på hovedet, og gør deres mordere til modige frihedskæmpere, skriver Jon Schwarz i The Intercept.

Læs »Colin Kaepernick Is Righter Than You Know: The National Anthem Is a Celebration of Slavery« hos The Intercept

Støtte fra black power-ikon

Colin Kaepernicks demonstration blev kritiseret af en lang række sportsfolk for at have valgt det forkerte sted, det forkerte tidspunkt og den forkerte aktionsform. Men har også modtaget sympatitilkendegivelser fra andre atleter, der har politiseret deres sport.

Mest fremtrædende blandt Kaepernicks støtter er vinderen af 200 meter løbet ved de Olympiske Leje i Mexico i 1968, Tommie Smith. Han blev verdensbrømt og ikoniseret da han og løbets broncemedaljevinder John Carlos lavede Black Power hilsen fra sejrsskamlen.

-Kaepernick bliver angrebet for at sige sandheden. Jeg støtter ham, fordi han bringer sandheden til torvs. Og så er det ligegyldigt hvordan det sker. Så længe det ikke sker med vold, fortjener han at blive hørt, sagde den 72 årige Tommie Smith til avisen USA Todays hjemmeside.

Læs »Tommie Smith, iconic 1968 Olympics activist, defends Colin Kaepernick's protest« hos USA Today.

Politik på sportsbanen

En anden af idrættens kendte politiske udøvere, som stillede sig bag Kepernick og roste ham for sit mod var basketball spiller Toni Smith. I februar 2003, kort før invasionen af Irak havde den den 21-årige spiller fra universitetsligaens tredje division ryggen til flag og nationalsang. Det førte til national omtale, fordømmelse og dødstrusler.

Idag støtter hun Colin Kaepernick, og håber at hans eksempel vil få flere idrætsfolk til at bruge den opmærksomhed, de høster for deres sportslige præstationer til at bringe politiske spørgsmål på sportsbanen.

Hans overbevisning gør mig stolt ud over alle grænser, og jeg håber, at fans som sætter så stor pris på hans atletiske færdigheder, vil stå ved hans side og bekræfte, at vi ikke lader vores frihed ligge i skabet i omklædningsrummet, siger Toni Smith til tidsskriftet The Nation.

Læs »Thoughts on Colin Kaepernick From an Athlete Who Walked That Path« hos The Nation

 

Redaktion: 

Tak fordi du bruger Modkraft.
Vi håber du har læst noget interessant eller oplysende.
Du kan støtte Modkraft via MobilePay: 50 37 84 96

Annonce