Annonce

Kampfly
27. maj 2016 - 9:17

Her demonstrerer kampfly-modstandere fredag: Kampfly er et fejlkøb, hvis vi ikke fortsætter med at gå i krig

Kampfly er ikke et forsvarsvåben, og derfor er modstand mod købet af nye kampfly også modstand mod fortsat aktivistisk krigspolitik, mener Carsten Andersen, talsperson for kampagnen »Nej tak til nye kampfly«. Initiativet holder landsdækkende demonstrationer fredag.

Når der fredag eftermiddag afholdes mindst ti demonstrationer mod indkøb af nye kampfly landet over, er det startskuddet på antikrigsaktiviteter op til finanslovsforhandlingerne i efteråret.

For ifølge Carsten Andersen, der er talsperson for initiativet »Nej tak til nye kampfly«, betyder købet af nye kampfly, at Danmark vil fortsætte aktivistisk krigspolitik.

- Kampfly er ikke et forsvarsvåben, som skal forsvare Danmark. De er bygget til angreb og er beregnet til at kunne sættes ind i fjerne lande, hvor de kan bombe mål på jorden. Hvis politikerne bruger 30 mia. i investering og binder sig til driftsudgifter på op mod 100 mia. i flyenes levetid, så er der brugt så mange penge, at politikerne synes at de skal fortsætte den nuværende krigspolitik, hvor de fører krig i andre lande, siger Carsten Andersen og konkluderer:

Total fejlinvestering

- Ellers ville det være en total fejlinvestering. Derfor mener vi, at beslutningen vil binde Danmark til fortsat krigspolitik. Det har vi ligesom ikke ret gode erfaringer med. Afghanistan, Irak og Libyen er nogle forfærdelige fiaskoer, hvor man har opnået det modsatte af, hvad man ville.

Landskampagnen arrangerer fredag den 27. maj demonstrationer flere steder i landet mod indkøb af kampfly.

Foreløbig er der planlagt demonstrationer og protestmøder i København, Tårnby, Rønne, Svendborg, Odense, Odder, Aarhus, Silkeborg, Hammel og Aalborg.

Se kalenderopslag »Landsdækkende aktionsdag mod køb af kampfly« hos Modkraft

De økonomiske rammer for Danmarks dyreste anskaffelse nogen sinde ventes at blive aftalt under forhandlingerne om Finansloven for 2017 i efteråret.

Kun Enhedslisten og Alternativet står uden for forsvarsforliget og er direkte imod flykøbene.

Vil opbygge modstanden

Carsten Andersen håber derfor, at fredagens demonstrationer bliver starten på fortsatte protesterne frem mod finanslovsforhandlingerne.

Han tror ikke på, at flykøbet vil kunne finansieres inden for forsvarets egne budgetrammer, som politikerne har aftalt.

- I den nyligt udkomne udenrigspolitiske redegørelse fremgår det, at forsvarsbudgettet skal øges. Det kommer meget belejligt, da politikerne hidtil har hævdet, at flyene til en milliard kroner per styk i anskaffelse skal betales af forsvarets eget budget. I stedet bliver det til, at vi er nødt til at bruge flere penge på forsvaret, fordi russerne truer os.

- På den baggrund mener vi, at der er brug for at markere, at vi vil have en anden prioritering. Vi ser altså manifestationen som en opbygning af aktiviteterne op til finanslovsforhandlingerne i efteråret, siger Carsten Andersen.

Læs mere hos landskampagnen ´Nej tak til nye kampfly´

Redaktion: 

Tak fordi du bruger Modkraft.
Vi håber du har læst noget interessant eller oplysende.
Du kan støtte Modkraft via MobilePay: 50 37 84 96

Annonce