Annonce

Udland
22. december 2015 - 13:32

Hadforbrydelser mod amerikanske muslimer i kraftig vækst efter terrorangreb og Trump-udtalelser

Efter terrorangrebet i Paris og en massakre i San Bernardino i Californien er antallet af hadforbrydelser mod amerikanske muslimer tredoblet. Imens sætter Donald Trump fortsat en antimuslimsk og militaristisk dagsorden for ikke kun sig selv, men også sine konkurrenter i kampen om at blive republikansk kandidat til posten som USAs præsident.

I USA er antallet af hadforbrydelser mod muslimer steget fra et månedligt gennemsnit på 12,6 episoder til 38 i den sidste måned, efter at terrorister dræbte 130 mennesker den 13. november 2015. 18 af de 38 episoder fandt sted, efter at et muslimsk ægtepar skød og dræbte 14 mennesker ved en julefrokost i den Califoniske by San Bernardino den 2. december 2015.

Det skriver den amerikanske avis New York Times, der henviser til en undersøgelse foretaget af forskergruppen The Center for the Study of Hate and Extremism ved California State University i San Bernardino.

Læs »Crimes Against Muslim Americans and Mosques Rise Sharply« hos New York Times

Ikke overraskende

Brian Levin, der er krimonolog og leder af forskergruppen bag undersøgelsen, er ikke overrasket over stigningen i antallet af hadforbrydelser, der blandt omfatter hærværk mod moskeer, forretninger ejet af muslimer og overfald på hijabklædte kvinder.

– Jeg bliver trist til mode, men jeg er ikke overrasket. Når konflikter mellem befolkningsgrupper skaber overskrifter, ledsages de ofte af en stigning i antallet af hadforbrydelser, siger Brian Levin til New York Times.

Brian Levin peger også på den rolle, som medier og politikere spiller, når det handler om at bruge uden- og indenlandske terrorangreb til at piske en stemning op imod muslimer.

Kombinationen af terrorangrebene og og udbredelsen antimuslimske stereotypier til mainstream, har fået folk til at handle på deres frygt og vrede, siger Brian Levin til New York Times.

Mure og deportationer

Den mainstream, som Brian Levin taler om, bliver tydeligst tegnet af Donald Trump, der i øjeblikket fører kapløbet om at blive republikanernes kandidat ved præsidentvalget i 2016.  Ifølge Huffington Post, der samler forskellige målingsmålinger i én, nyder Trump støtte fra 37,5 procent af de amerikanske vælgere, der har tænkt sig at stremme på en kandidat fra det republikanske parti. Det er 20 procentpoint mere end Ted Cruz, der er nummer to i målingen.

Ved debatten mellem de republikanske kandidater onsdag den 16. december uddybede Trump et tidligere fremsat forslag om at lukke USAs grænser for muslimer, der ikke er amerikanske statsborgere. Ved debatten, der blev transmitteret af tv-stationen CNN fra et af den stærkt højreorienterede spillemagnat Sheldon Adelsons kasinoer, tonede Trump rent flag med et forslag om at  bygge en »great wall«, der skal holde dels illegale indvandrere fra Mexico og dels de »»titusinder af mennesker med ISIS-flag på deres mobiltelefoner«, der vil ind i USA, ude af landet.

- De kommer ikke ind i landet. Og hvis jeg bliver præsident, og Obama har bragt dem til landet, skal de ud, sagde Trump.

Læs »2016 National Republican Primary« hos Huffington Post

Læs »Transcript: Republican Presidential Debate« hos New York Times   

Militære hensyn

Bredden i det republikanske spektrum af mulige holdninger til muslimer blev, sammen med dybden af den udenrigspolitiske analyse, understreget af Jeb Bush, der i øjeblikket står til en femteplads i kampen om at blive det republikanske partis kandidat.

Jeb Bush pegede på, at Trumps forslag ville gøre det vanskeligt for USA at opbygge en koalition med deltagelse af arabiske stater, som han mener skal hjælpe med at »ødelægge Islamisk Stat«.

Det kan man ikke med Obama, der efter Jeb Bushs opfattelse er for forsigtig, eller med Donald Trump, hvis angreb på muslimer risikerer at støde arabiske ledere fra deltagelse i en koalition.   

- Under præsident Obama er barren sat så højt, at det er umuligt have succes i kampen mod IS. Vi skal engagere os med den arabiske verden for at få det til at ske. Det er ikke seriøst at sige til dem, vi beder om støtte fra, at de ikke må komme ind i landet for at tale med med os. Det er ikke et seriøst forslag. Vi skal have en seriøs leder, for at vi kan han håndtere det. Og jeg mener, at den fyr er mig, sagde Jeb Bush.

Et smalt spektrum

Arun Kundnani, der forsker i Islamofobi ved New York University, er mildt sagt ikke imponeret af Jeb Bushs militaristiske omsorg for arabiske lederes adgang til USA, eller for andre af de republikanske alternativer til Trumps ideer om mure og deportation af muslimer.

I et interview med TV-programmet Democracy Now opsumerede Arun Kundnami debatten som et spørgsmål om hvilke hensyn, der skal tages, så USA ikke forvandler de allierede arabiske ledere, der udset til at kaste bomber i kampen mod IS, til modstandere:

– Skal vi selv begå krigsforbrydelser i Mellemøsten ved at tæppebombe civile i Mellemøsten, eller skal vi have diktatorerer fra Mellemøsten til at bombe på vores vegne? Hov vent. Hvis vi gør det, og samtidig forbyder muslimer at komme ind i de Forenede Stater, hvordan skal de diktatorer så komme til og diskutere hvilke mennesker, der skal kastes bomber på. Så lad os slippe nogle muslimer ind og tage deres rettigheder fra dem, sagde Arun Kundnami til Democracy Now.  

Pragmatisk islamofobi

Imponeret er Kundnami heller ikke over de politikere, der ikke forsøger at blive republikanske præsidentkandidater, eller over den pragmatisme, der efter hans opfattelse karakteriserer responsen på den grasserende islamofobi hos Donald Trump og hans konkurrenter i det republikanske primærvalg.

- Vi har faktisk ikke set nogen i den politiske mainstream sige, at deres modstand mod Trump skyldes, at hans udtalelser er racistiske, at de kender dette lands historie og ved hvortil den slags fører. Hvad vi hører er pragmatiske argumenter. Vi bør ikke sige den slags højt, fordi vi risikerer, at folk i Mellemøsten kan blive terrorister og komme hertil og sprænge os i luften. Det lægger sig præcist ind i den fortælling, der handler om at muslimer er skræmmende mennesker, der er på nippet til at springe ud som terrorister, sagde Arun Kundnani på Democracy Now.

Se »GOP Debate: Trump Defends Muslim Ban, Other Candidates Debate How to Restrict Rights & Go to War« hos Democracy Now

Læs også »A Running List Of Shameful Islamophobic Acts Since The Paris Attacks« hos Huffington Post

Læs også »GOP Candidates Compete on “Toughness” by Pledging to Kill Children« hos The Intercept   

Redaktion: 

Tak fordi du bruger Modkraft.
Vi håber du har læst noget interessant eller oplysende.
Du kan støtte Modkraft via MobilePay: 50 37 84 96

Annonce