Annonce

Udland
17. september 2015 - 13:27

Fremgang for norsk venstrefløj

Fremgang til Enhedslistens søsterparti Rødt ved lokalvalg i Norge. Et landsgennembrud blev det dog ikke. Det fik Miljøpartiet De Grønne derimod.

Det norske venstrefløjsparti Rødt fik fremgang ved årets kommunal- og fylkestingsvalg. I Tromsø fik partiet over 14 procent af stemmerne og Rødt har nu en markant kommunal tilstedeværelse i Nord-Norge. I Oslo fik partiet 5 procent af stemmerne, og gik frem i alle bydele.

Valgets store tabere var regeringspartierne Høyre og Fremskrittspartiet, og deres støttepartier Venstre og Kristelig Folkeparti.

Sosialistisk Venstreparti gik lidt frem, men historisk set er det et utrolig lavt resultat for partiet.

Resultaterne tyder samlet set på at Norge vil rykke lidt mod venstre, når der er valg til Stortinget om to år.

Se valgresultaterne hos NRK

Utilfredshed med de borgerlige

Fravalget af regeringen og dens støttepartier kan skyldes regeringsslitage, kombineret med utilfredshed med økonomiske prioriteringer.

»Flertallet i Norge støtter ikke den hårdhændede borgerlige blanding af skattelettelser for de rigeste, privatisering, centralisering og målbevidste angreb på landbruget, skrev avisen Klassekampens i lederen dagen efter valget.

Derudover kan flygtningebevægelsen Refugees Welcome, der også har etableret sig i Norge, have påvirket valgresultatet.

Utilfredsheden med det, der er den måske mest højreorienterede regering Norge har haft i efterkrigstiden, kan være er en del af forklaringen på, hvorfor Rødt går frem og henter stemmer fra Arbejderpartiet.

Det mener partileder Bjørnar Moxnes:

– Det, der er nyt er, at mange flere end før går til Rødt som reaktion på den borgerlige politik, hvor de før ville være gået til Arbejderpartiet. De tidligere Arbejderparti-vælgere oplever at Arbejderpartiet ikke er en stærk og tydelig nok opposition til den politik den borgerlige regering fører, siger han.

Selvom Arbejderpartiet mister nogle vælgere til Rødt gik Arbejderpartiet samlet set frem, og kan kalde valgresultatet en succes.

På vej mod parlamentet

Rødt er ikke repræsenteret i Norges parlament. På nationalt plan sigter partiet mod at komme ind i Stortinget om to år.

Den høje spærregrænse på 4 procent har indtil videre holdt partiet ude, og tidligere resultater har ikke kunnet sikre et kredsmandat fra Oslo. Det ser dog ud til at være under forandring, og kredsmandatet er inden for rækkevidde.

Ved kommunalvalget fik Rødt på landsplan 2 procent, på trods af at partiet langt fra stiller op i alle kommuner. Kan partiet sikre sig lignende opbakning om to år vil det være en historisk præstation, og føre til at partiet bliver repræsenteret i parlamentet af partilederen Bjørnar Moxnes.

Grønt gennembrud

Selv om Rødts valgresultat var flot, blev det Miljøpartiet De Grønne (MDG) der stod for et landspolitiske gennembrud.

Partiet, der blev stiftet i slutningen af 1980'erne har de senere år fået momentum. MDG nægter at placere sig i rød eller blå blok og har efter valget lavet aftaler både til højre og venstre side.

At partiet har valgt ikke at placere sig i en af blokkene har gjort det mere spiseligt for eksempelvis skuffede Sosialistisk Venstreparti-vælgere, der ikke kan se sig selv stemme på et erklæret borgerligt parti, men ikke har noget problem med en mere feelgood-kapitalistisk indpakning.

MDG står især stærkt i Oslo, hvor de gik frem og blev det tredjestørste parti med lidt over 8 procent af stemmerne og blev tungen på vægtskålen.

Forhandlingerne i Oslo er ikke færdige endnu, men det regnes for sandsynligt, at MDG ender med at indgå en aftale med Arbejderpartiet og medvirker til et farveskifte i Oslo efter 18 år med Høyre-styre i hovedstaden.

Lokal success i Nord-Norge

Udover fremgangen i Oslo er de største succeser for Rødt valgresultaterne i Nord-Norge. Med 10.4 procent i Bodø og 14.4 procent i Tromsø som væsentlige sejre.

Fremgangen i Nord kan forklares med utilfredshed med Arbejderpartiet, og at Rødt ikke kun bliver set som et vagthundsparti, men også et parti der kan konkurrere med de andre partier når det kommer til forvaltning af kommunen.

Derudover spiller det en rolle at Rødt i Tromsø har en populær frontfigur i politikeren Jens Ingvald Olsen. '

– Tromsø har haft et borgerligt styre de sidste fire år. De har reduceret meget af velfærden, tømt bykassen og styret byen dårligt. Det, folk i Tromsø har reageret mest på, er privatiseringer af offentlige tjenester. I Tromsø har Rødt været en tydelig opposition i en situation, hvor Arbejderpartiet har udvisket forskellen mellem sig selv og højrefløjen, siger Bjørnar Moxnes.

Redaktion: 

Tak fordi du bruger Modkraft.
Vi håber du har læst noget interessant eller oplysende.
Du kan støtte Modkraft via MobilePay: 50 37 84 96

Annonce