Det hektiske liv og tekniske problemer på Modkraft i de seneste uger betyder, at portalen bliver relanceret. Rapport om et par uger i redaktionel undtagelsestilstand i Modkrafts lokaler på Nørrebro.
Af Ole Wugge Christiansen/Monsun
Modkraft.dk har i de sidste to uger skrevet venstrefløjshistorie. Rydningen af Ungdomshuset på Jagtvej 69 torsdag den 1. marts udløste en massiv forøgelse af interessen og besøgstallet på den venstreorienterede og progressive nyhedsportal.
Op mod 40.000 unikke daglige besøgende opsøgte portalen, da interessen var højest. Det er et besøgstal, der nærmer sig de største og mest benyttede nyhedsmedier på internettet.
To uger efter rydningen og nedrivningen af det herostratisk berømte hus på Nørrebro er besøgstallet begyndt at dale igen. Men det er dog stadig betydeligt højere, faktisk 3-4 gange så stort, som i tiden umiddelbart forud for rydningen. I de sidste dage har besøgstallet ligget omkring 7.000 unikke daglige besøg.
Det er Modkrafts intension at fastholde så mange af de nye brugere som overhovedet muligt. Det lader sig dog kun gøre med lidt tålmodighed fra brugernes side – og en teknisk relancering af portalen, der lige nu drives på et it-mæssigt midlertidigt nødsystem.
Undtagelsestilstand i redaktionslokalerne
Da rydningen af Ungdomshuset gik i gang torsdag den 1. marts kl. 7.00, satte Modkraft.dk med ekspresfart en mindre gruppe journalister, teknikere og hjælpere sammen i redaktionslokalerne på indre Nørrebro. En time efter at rydningen var gået i gang, begyndte de første nyheder om rydningen og modstanden mod den at blive lagt på nyhedsrullen.
Interessen for nyhedsportalen var dog allerede på det tidspunkt så stort, at serveren ikke kunne følge med. Med teknisk hjælp fik Modkraft startet en blank tekstside op, der blev lagt på med manuel kodning.
Det betød, at alle nyheder på Modkraft i den første uge af marts blev produceret af en dobbelt bemanding af skrivende journalister og HTML-kyndige teknikere. Flere af disse – både teknikere og journalister – har været frivillige venner og aktivister omkring Modkraft.
Modkraft.dk ville ikke have kunnet levere en flydende strøm af nyheder uden disse frivilliges indsats.
De tekniske aktivisters uvurderlige hjælp blev ikke kun afprøvet ved opstarten af en nødside, hvor nyhederne kunne lægges på.
Natten til lørdag den 3. marts blev Modkraft.dk hacket. En tekst med blandt andet ordlyden: »Modkrafts webadministrator nakkeskudt« blev lagt på hjemmesiden. Men Modkrafts teknikere fik afværget angrebet i løbet af 10 minutter.
Eksplosion i informationsmængde og aktivisthenvendelser
Allerede i løbet af torsdag den 1. marts begyndte mængden af informationer fra øjenvidner og aktivister at strømme ind til journalisterne på redaktionen.
Modkrafts succes og styrke i dækningen af begivenhederne har ikke mindst været betinget af hjælpen og brugen af portalen fra aktivisters og brugeres side. Ud over tips og informationer har redaktionen modtaget dokumenter, fotos, artikler, øjenvidneberetninger – og tegninger.
Redaktionen blev i løbet af kort tid oversvømmet med mails og telefonbeskeder om stort og småt på Nørrebro og omegn – et område der mod vest blev afgrænset af USA og mod øst af Stillehavet.
En anden gruppe, der satte fingre og hoveder i bevægelse fra dag 1 under Ungdomshusets rydning, var de ihærdige oversættere, der har oversat nyhedsrullen til engelsk og tysk. På Modkrafts redaktion er vi overbevist om, at en del af årsagen til den internationale gennemslagskraft for protestarrangementer og aktioner har været det imponerende arbejde, oversætterne har lagt for dagen.
Støtte og hjælp fra brugere og aktivister
Mange brugere har kontaktet os og spurgt, hvordan de har kunnet hjælpe os. Redaktionen har i mange tilfælde kun kunnet svare: med tips og informationer. Flere har hjulpet med at skrive nyheder for os, mange andre med informationer og tips til nyhedsrullen.
Enkelte gange har henvendelserne også mundet ud i nye aktiviteter på gadeplan. Da Modkraft.dk modtog en henvendelse fra en 16-årig dreng fra det sydlige Danmark, der spurgte, hvordan han kunne støtte os, mundede henvendelsen ud, i at han og to jævnaldrende piger tog initiativ til at indsamle underskrifter på et brev til Ritt Bjerregaard.
Ikke alle henvendelser har været jubelros. Enkelte har – især mens gadekampene stod på torsdag og fredag aften og nat – været decideret negative over for nyhedsdækningen. Det var et gennemgående træk i flere af disse henvendelser, at skribenterne ikke har kunnet skelne mellem aktiviteterne på gaden og Modkrafts dækning af begivenhederne.
Hovedparten har dog været ros og sympatitilkendegivelser. Mange har spurgt om vi kunne skaffe kontakter til aktivister og aktiviteter – og her har vi måttet skuffe mange.
Dels fordi vi har måtte beskytte de kilder, der lå til grund for vores pressedækning, dels fordi det har været vigtigt for Modkraft at fastholde sin aktivitet som nyhedsformidler.
Den redaktionelle linje har været et forsøg på at fastholde en sober og nøgtern distance til begivenhederne, ikke at blive en del af dem. Vi tror, at portalens troværdighed som kilde og nyhedscenter har været betinget af netop den distance.
Det mener vi ikke står i modsætning til at formidle reportager og nyheder på et grundlag, der er solidarisk, men ikke ukritisk, i forhold til de samfundskritiske bevægelser og venstrekræfter.
Skamros
Rigtig mange af de mails, der er blevet sendt til Modkraft af gamle og nye brugere, har været så skamrosende at ørerne er begyndt af blusse af undseelighed og stolthed (og helt »galt« har det været de gange, hvor folk er mødt fysisk op med f.eks. blomster og vin).
Midt i stresset og travlheden med at følge begivenhederne har det været en utrolig opmuntring. Selv om nogle af Modkrafts medarbejdere næsten ikke har været uden for redaktionslokalerne i den første uge af marts, betød den massive støtte og respons, at redaktionen ikke følte sig isoleret i et vakuum, men som en del af de mangfoldige bevægelser og aktiviteter, der stiller sig solidarisk med idéen om selvstyrende ungdomshuse.
Flere mails har sammen med opbakningen leveret god og konstruktiv kritik. En enkelt henvendelse startede eksempelvis: »Det er en god og intens dækning, I leverer! Og den virker oven i købet forholdsvis »objektiv«. Men lige et hurtigt indspark om ’aktivisterne’« – og herefter fulgte så en kritik af hjemmesidens sprogbrug.
Den kritik blev forsøgt taget til efterretning – og det samme blev andre kritiske in-put fra læsere og brugere.
Første led i nyhedernes fødekæde
Modkraft.dk’s nyhedsdækning var i de hektiske dag omkring rydningen ikke kun et forum for aktivister, sympatisører og støtter af Ungdomshusprojektet i Danmark og Norden og et – synes vi – nødvendigt supplement til de traditionelle medier.
Journalisternes kontakt til aktivister og aktiviteter – især på Nørrebro – betød, at hjemmesiden også blev brugt som første led i fødekæden af nyheder i dagspressen og de elektroniske medier.
Modkraft har fodret andre dele af pressen med nyheder. Det er aldrig tidligere lykkedes protalen at blive refereret så ofte og autoritativ som kilde til nyheder i andre medier.
Æren herfor har ikke mindst de mange aktivister og Modkraft-brugere, der har ringet, mailet og på andre måder leveret tips og information om situationen på Nørrebro og støtteaktiviteterne for Ungdomshuset – fra Nørrebro, Christianshavn, København og Danmark, Europa, USA, Asien og Stillehavsområdet.
Vi tillader os på redaktionen – i al ubeskedenhed – også at tildele den redaktionelle linje, som midt i kaoset af aktiviteter, aktioner og informationer, forsøgte at fastholde og bevare overblik og troværdighed. Vi har ikke kunnet dække alt, men de informationer vi har bragt, har været så troværdige og pålidelige, at den øvrige presse også har måtte bringe dem.
Tekniske problemer baner vej for ny lancering
Nedbruddet af Modkrafts evne til at betjene de mange nye brugere på hjemmesiden, har genrejst en diskussion af hjemmesiden opbygning og struktur i Modkrafts bagland.
Modkraft består af flere sektioner og samarbejdspartnere. Portalen styres af en koordinerende gruppe, Portalredaktionen, der består af repræsentanter fra Tidsskriftcentret.dk, baggrundsmagasinet Kontradoxa, Mediesyndikatet Monsun og Byggefagenes Samvirke.
I sensommeren skiftede Modkraft server og overgik til et nyt CMS-system. Det skete langt fra uden tekniske problemer, der har vanskeliggjort portalens ambitioner om at servicere og stimulere venstrefløjen og de sociale bevægelsers udvikling.
Besøgstallet på Modkraft.dk begyndte i løbet af efteråret og vinteren for første gang i flere år dale. Besøgstallet har ellers siden oprettelsen i år 2000 været jævnt stigende, og sidste forår lå det gennemsnitlige antal unikke besøgende et pænt stykke over 2.000 om dagen.
I løbet af efteråret er det antal brugere dykket ned på den anden siden af de 2.000. Det har haft en klar sammenhæng med de tekniske problemer på siden, hvor portalen slet ikke har været i stand til at servicere brugerne på samme niveau som tidligere. Flere af funktionerne har tværtimod været lammede af tekniske problemer og nedbrud.
Det er også tilfældet nu. Hjemmesiden bliver for tiden afviklet på et midlertidigt tilrigget cms-system, der holder de mest nødvendige funktioner i gang.
Demokratisk proces og teknikudvikling
Men nedbruddene og den fornyede interesse har sat gang i en proces, , hvor portalen skal genskabes fra grunden.
Det er en proces, som vil tage lidt tid – og kræve tålmodighed af brugerne af siden.
For det første skal alle dele af Modkraft-universet inddrages i processen med at definere portalens funktioner – dels her og nu, dels visionært. For det andet skal portalen bygges op og sættes i den virtuelle sø.
Det er Modkrafts håb og ambition, at portalen kan fastholde en væsentlig del af den fornyede interesse og en stor del af de nye brugere i fremtiden. Vi vil her meget gerne benytte lejligheden til dels at takke for de omfattende sympatitilkendegivelser, vi har modtaget – dels inviterer jer til at være med.
Brug os, tak – og skriv
Vi er overbevidste om, at der ikke alene er brug for flere, selvstændige ungdomshuse i København og hele landet – ja, globalt – men også for progressive medier, der kan skildre virkeligheden ud fra et samfundskritisk, engageret og bevægelsesorienteret perspektiv.
Det er ikke et projekt, der alene kan skabes af Mediesyndikatet Monsun på Nørrebro. Det involverer deltagelse fra progressive enkeltpersoner og bevægelser, der bakker projektet op, praktisk, økonomisk og redaktionelt.
Modkraft.dk skrives og redigeres i dag i høj udstrækning af en lille gruppe engagerede journalister og aktivister, der smider gratis arbejdskraft ind i projektet. Gruppen af skribenter kan sagtens blive større, og redaktionen modtager med kyshånd både tips, artikelforslag og færdigskrevne artikler fra brugerne.
Især er vi interesserede i græsrodsjournalistik fra provinsen, for vi er helt klar over, at Modkraft – også uden den intensive Ungdomshus-dækning – har en »Københavner-slagside«.
Modkraft er en del af det internationale mediefænomen, der opstod ud fra sloganet: »Don’t criticise the media, become the media« – og det forsøger vi stadig at efterleve. Og det bedste resultat får vi, når brugerne også tager del i produktionen af Modkraft.
Er man helt uden evner udi det skriftlige, kan man sagtens hjælpe alligevel. Kendskabet til Modkraft skal spredes, og til det formål har vi produceret en stribe klistermærker, der skal ud og hænge i verden.
De er piv-gratis og kan rekvireres her.
Læs lidt om baggrunden for Modkraft
Tak fordi du bruger Modkraft.
Vi håber du har læst noget interessant eller oplysende.
Du kan støtte Modkraft via MobilePay: 50 37 84 96