Annonce

Debat
29. november 2016 - 13:31

Forskere til JP-kronikør: Du er uvidende

Det er det rene vrøvl, lyder dommen fra seks forskere om en kronik i  Jyllands-Posten, der argumenterer for, at genetik hænger sammen med intelligens og »dansk(egnet)hed«. »Nyborg bruger faktuelt forkerte informationer som indpakning for slet skjult racisme. Vi føler os fagligt forpligtede til at modsige denne misbrug af videnskabelige termer og begreber,« skriver forskerne.

Opdateret 6. december 2016 med tilføjelse af et nyt hold forskeres kritik af Helmuth Nyborg

Det er ikke kun på Modkraft, at Jyllands-Postens offentliggørelse publicering af en kronik af professor emeritus Helmuth Nyborg skaber debat.

Et Indlæg af seks forskere har også fundet vej til avisens hjemmeside. Her går de i rette med de videnskabelige påstande i Nyborgs indlæg, der blandt andet er hængt op på den såkaldte »kold vinter-teori,« som ifølge Helmuth Nyborg er et argument for, at nordboere er mere intelligente mennesker.

Kronikken har blandt andet følgende budskab: 

»(…) Selv ikke en omgående grænselukning rækker længere til løsning af problemerne (…) De ansvarlige burde skabe politisk flertal for indførelse af en evolutionsbiologisk inspireret vurdering af sandsynligheden for, at en given indvandrer kan indpasses i et demokratisk Danmark«.

Det fik filosofistuderende Mathias Hee Pedersen til at skrive et indlæg til Modkraft, hvor han advarer kraftigt mod »udviklingen i udlændinge- og integrationsdebatten«:

»Danmarks næststørste avis har valgt at bringe en kronik, der er baseret på den samme biologisk racetænkning der florerede op til Anden Verdenskrig og var inspiration for historiens største folkemord.«

Læs hele indlægger »Jyllands-Posten giver spalteplads til biologisk racelære« her

JP: Vi har tradition for fri og åben debat

Ifølge Jyllands-Posten bringer avisen sådan et indlæg på baggrund af en »..tradition for en fri og åben debat, hvor der inden for lovens rammer også skal være plads til synspunkter, som vækker kritik og modsigelse,« som avisen skriver til Mathias Hee Pedersen, da han spurgte ind til baggrunden for at bringe indlægget.

Men selvom Nyborgs kronik måske er indenfor lovens rammer, skyder det helt ved siden af, når det kommer til videnskabelig troværdighed, mener Ernst Martin Füchtbauer, lektor ved Aarhus Universitet, Peter C. Kjærgaard, professor ved Københavns Universitet, direktør af Statens Naturhistorisk Museum, Poul Nissen, professor ved Aarhus Universitet, Tobias Wang, professor ved Aarhus Universitet, Eske Willerslev, professor ved Københavns Universitet og Cambridge University og Dan Zahavi, professor ved Københavns Universitet.

»Vi er forpligtigede til at modsige slet skjult racisme«

De seks forskere føler sig fagligt forpligtigede til at modsige Nyborgs »misbrug af videnskabelige termer og begreber,« som de mener er udtryk for racisme.

Den såkaldte »kold vinter-teori« bruger Nyborg til at argumentere for, at et koldere klima har rustet beboere på den nordlige del af jordkloden til at udvikle demokrati, ytringsfrihed, retsstaten og ikke mindst en højere IQ end folk fra lande sydpå.

Men det er fup, vrøvl og misbrug af videnskabelige termer, skriver forskerne:

Problemet er blot, at hverken ’kold vinter-teorien’ eller den påståede IQ forskel nyder nogen som helst form for accept blandt fagfolk. Desuden fordrejer Nyborg den historiske virkelighed. Hvordan kunne sumerere og egyptere grundlægge de første, kendte bysamfund? Hvorfor var religion og videnskab på det indiske subkontinent meget tidligt på et højt kulturelt stade? Kender Nyborg til den stærke påvirkning fra Mellemøsten i vores bronzealderkultur? Hvorfor blomstrede filosofi og demokrati først hos grækerne i deres varme Middelhavsområde? Hvordan kan kristendommen og dens altruisme være blevet grundlagt hos jøderne? Stik imod Nyborgs udsagn burde man vel snarere argumentere, at nordboerne var sene til at vågne op til dåd. Nyborg ignorerer desuden, at den nordiske vinter faktisk er mild i forhold til Sibirien, Mongoliet eller Afghanistan -  områder, hvor Nyborg ikke mener, at kundskabens lys brænder med generende styrke, og hvor demokratierne for tiden har trange kår.

Læs hele indlægget her

De tilføjer, at Nyborg tilsyneladende også er »(...) uvidende om, at nye studier af vores arvemasse viser, at alle mennesker, som bor uden for 'Afrika syd fra Sahara', er meget tæt beslægtede, mens de forskellige folkeslag inden for Afrika er meget mere forskellige fra hinanden.«

Deltog i seminar arrangeret af holocaustbenægtere

Helmuth Nyborg har flere gange fået bragt indlæg i Jyllands-Posten. Det finder Mathias Hee Pedersen kritisabelt:

»Nyborgs skriverier i Jyllands-Posten er efter min bedste overbevisning det første eksempel på, at en stor avis har givet spalteplads til biologisk racelære. Grunden til, at det ikke er sket før nu burde være indlysende: en lignende racelære havde en central betydning for de tyske nazister.«

Mathias Hee Pedersen påpeger desuden, at Helmuth Nyborg i 2011 deltog i et seminar 'Revolt against civilization' arrangeret af det holocaustbenægtende Dansk Selskab for Fri Historisk Forskning, hvor den tidligere Ku Klux Klan-leder David Duke deltog sammen med blandt andet den nuværende formand for Danskernes Parti, Daniel Carlsen, der tidligere var selverklæret nazist.

Evolutionsforskere: Fejlbehæftet og udokumenteret

Den 2. december bragte Jyllands-Posten endnu et indlæg fra et hold forskere, der kritiserer Helmuth Nyborgs kronik.

De kalder »kold vinter-teorien« for »udokumenteret spekulation« og henviser til videnskabelige studier, der viser, at hovedsageligt sociale forhold - ikke etnisk baggrund - påvirker IQ.

»Der er ingen evidens for, at overlevelse i et koldt klima kræver større altruisme eller intelligens end i andre miljøer, der kan være tilsvarende barske og kræve “smarte” løsninger på forskellige udfordringer,« skriver de 11 evolutionsbiologer blandt andet og konkluderer:

Troen på, at vores egen vestlige baggrund giver os en fordel over andre, har en lang historik, og dermed har der også været en tendens til at bygge historier op, der støtter denne overbevisning. “Kold vinter-teorien” er dog ikke andet end en selvforherligende fantasi, der ikke er underbygget af videnskaben. Psykologen Nyborgs evolutionsbiologiske påstande holder ikke vand og bør under ingen omstændigheder være grundlaget for den politiske debat, og slet ikke danne grundlaget for politiske beslutninger.

Læs hele indlægget her

Redaktion: 

Tak fordi du bruger Modkraft.
Vi håber du har læst noget interessant eller oplysende.
Du kan støtte Modkraft via MobilePay: 50 37 84 96

Annonce