Annonce

Udtalelse
14. november 2013 - 3:50

Enhedslisten og autonome i fælles forsvar for Jagtvej 69

Borgerinddragelse og respekt for historien er nødvendig for at undgå protester mod nybyggeri på den tidligere Ungdomshusgrund, lyder det i fælles udtalelse fra venstreradikale og Enhedslisten på Nørrebro.    

»Jagtvej 69 tilhører Nørrebro, arbejderbevægelsen, kvindebevægelsen, de unge, de gamle, de fattige og alle derimellem – IKKE en hvilken som helst virksomhed med penge på kontoen.«

Sådan lyder budskabet i en fælles udtalelse fra 12 forskellige venstreorienterede grupper, partier og tilholdssteder på Nørrebro sendt til Modkraft torsdag den 14. november i anledning af den igangværende Aktion69-kampagneuge.

Blandt underskriverne er Enhedslistens Nørrebro Park-afdeling, den venstreradikale organisation Antifascistisk Aktion og en gruppe, der kalder sig ’Vrede Autonome Nørrebro’.

De er blandt andet utilfredse med, at de nuværende ejere af den tidligere Ungdomshusgrund tilsyneladende ikke har tænkt sig, at tage beboerne i området med på råd i forbindelse med et kommende nybyggeri på den kontroversielle matrikel.

LÆS UDTALELSEN NEDERST

Læs artiklen »Aktivister sender piratradio fra Jagtvej 69-aktionsuge« hos Modkraft.

Forsamlingshus eller erhverv?

Da frikirken Faderhuset efter at have købt grunden på Jagtvej 69 af Københavns Kommune i 2007 rev Ungdomshuset ned udløste det store uroligheder i hele København.

Protesterne førte til, at den kristne sekt opgav deres planer for grunden og i stedet solgte den videre til ejendomsvirksomheden Procasa i 2010.

Siden har grunden ligget ubrugt hen.

Læs artiklen »Her er de nye ejere af Jagtvej 69« hos Modkraft.

Tidligere i år annoncerede de nye ejere, at man har konkrete planer om at bygge boliger og butikker på stedet.

Udsigten til dyre ejerlejligheder og kommercielle erhvervsmål på adressen, der siden slutningen af 1800-tallet i forskellig form har fungeret som et åbent forsamlingshus for byens borgere, har fået debatten om grunden til at blusse op igen.

Procasa har nemlig afvist, at tage »særlige hensyn« til de tidligere Ungdomshusbrugere eller sælge grunden.

Læs artiklen »Jagtvej 69-ejer: Jeg har ingen planer om at sælge« hos Politiken.

Den melding har fået folk fra det gamle og det nye Ungdomshus til at lancere kampagnen Aktion69, der inkluderer en aktionsuge i denne uge, for at gøre det klart, at de ikke mener, at grunden skal bruges til kommercielle formål.

Og de står åbenbart ikke alene med det synspunkt.

Læs artiklen »Efter borgmesterkritik: Ungdomshuset afviser at leve i fortiden« hos Modkraft.

Respekter historien

Af den nye fællesudtalelse fra brede dele af venstrefløjen på Nørrebro fremgår det, at der er et stort ønske om borgerinddragelse i forbindelse med et kommende nybyggeri på Jagtvej 69.

Samtidig appellerer underskriverne til, at man respekterer stedets historie.

– Vi mener, at lokalområdet skal høres, i samråd med tidligere og potentielle brugere af grunden, og vi vil ikke udelukke nogen forslag, men vi mener, at alle forslag skal tage udgangspunkt i grundens historie, skriver Nørrebro-grupperne.

De advarer også imod, at der vil komme protester, hvis Procasa forstsætter med deres planer uden hensyn til lokalområdet.

– For os er der ingen tvivl om, at Jagtvej 69 er et særligt sted med en helt særlig historie, og Procasa skal ikke regne med at kunne opføre deres byggeri uden protester.

Læs hele udtalelsen her:

Jagtvej 69 skal aldrig styres af penge!

Grunden på Jagtvej 69 er ikke en hvilken som helst grund. Det er et sted med en historie. I 1897 opførtes huset som Folkets Hus, et samlingssted for datidens arbejderbevægelse. Her blev Kvindernes Internationale Kampdag indstiftet i 1910, og i 1982 blev det til den institution de fleste nok kender, nemlig Ungdomshuset. Hver gang har huset tjent et hovedformål: at være et offentligt tilgængeligt forsamlingssted og frirum.

Da Ungdomshuset i marts 2007 blev ryddet var det således ikke kun et alternativt fristed der forsvandt. Det var også et vigtigt stykke Nørrebro- og venstrefløjshistorie, som desuden var blevet fredet.

Nu er grunden, hvor Folkets Hus og Ungdomshuset lå  blevet overtaget af firmaet Procasa – et investeringsselskab, der for så vidt ikke har nogen tilknytning eller interesse i at varetage grundens historie. Procasa har offentliggjort planer for grunden, der i løbet af et par år spås at være færdige. Der er bare et problem: Procasa har på intet tidspunkt spurgt nørrebroerne, politikerne eller andre til råds.

Man kan spørge sig selv, hvorfor det er sådan – men for os er svaret klart: Procasa behandler Jagtvej 69 som en almindelig byggetomt, og tænker med pengepungen.

For os er der dog ingen tvivl om, at Jagtvej 69 er et særligt sted med en helt særlig historie, og Procasa skal ikke regne med at kunne opføre deres byggeri uden protester!

Vi mener ikke at penge og et navn på et skøde skal være grundlag for, at man omdanner 110 års nørrebro- arbejder og kvindehistorie til en ejendom med profit-indtjening som eneste formål.

Vi mener, at lokalområdet i stedet skal høres, i samråd med tidligere og potentielle brugere af grunden, og vi vil ikke udelukke nogen forslag, men vi mener at alle forslag skal tage udgangspunkt i grundens historie.

Jagtvej 69 tilhører Nørrebro, arbejderbevægelsen, kvindebevægelsen, de unge, de gamle, de fattige og alle derimellem – IKKE en hvilken som helst virksomhed med penge på kontoen.

FOR ET FORENET ANTI-KAPITALISTISK NØRREBRO

Underskrivere: Byens Radio, Libertære Socialister KBH, Socialistisk Ungdomsfront, BumZen, Antifascistisk Aktion, Ungdomshuset, Enhedslisten Nørrebro Park, Internationalt Forum, Vrede Autonome Nørrebro, Folkets Hus,Fler Frie Steder og Kommunistisk Parti.

Læs mere om kampagnen »Aktion69« på Facebook.

Redaktion: 

Tak fordi du bruger Modkraft.
Vi håber du har læst noget interessant eller oplysende.
Du kan støtte Modkraft via MobilePay: 50 37 84 96

Annonce