Annonce

Gadeaktioner
12. februar 2013 - 15:37

Elever og studerende varmer op til SU-kamp

Regeringens bebudede SU-reform, hvor der er lagt op til milliardbesparelser, blev i sidste uge mødt med tre aktioner fra rasende studerende og elever. Og det er kun begyndelsen, fortæller en aktivist. 

I sidste uge meldte uddannelsesministeren Morten Østergård (R) ud, at han og regeringen vil skære 2 milliarder kroner i en kommende SU-reform.

– Reformen vil indeholde to komponenter. Vi vil undgå forsinkelser i uddannelsen, og så vil vi se et bidrag fra de steder i SU-systemet, hvor vi er for generøse, fortæller Morten Østergaard til Berlingske.

Udspillet står i modsætning til, hvad samtlige af regeringspartierne tidligere har udtalt, og bliver mødt af stor modstand fra studerende og elever.

I den sidste uge har vreden udmøntet sig i hele tre aktioner imod SU-forringelserne.

– Der enorm meget energi blandt de elever og studerende, jeg taler med. De er frustrerede over, at regeringen prøver at skære i deres levegrundlag. Derfor bliver der også planlagt yderligere protester i den nærmeste fremtid, fortæller Jacob Ruggård, formand for Danske Studerendes Fællesråd, til Modkraft.

Læs artiklen »Kovending: minister vil skære i SU’en« hos Berlingske.

En uge med protester

Fredags mødte omkring 75 gymnasieelever op foran Undervisningsministeriet for at vise deres utilfredshed med Morten Østergaard og regeringens forslag.

 – Gymnasieeleverne er selvfølgelig vrede over de besparelser på SU'en, som regeringen lægger op til. SU'en er vores levegrundlag, og det, der gør, at så mange i dag gennemfører en uddannelse, forklarer Malene Nyborg Madsen, formanden fra de Danske Gymnasieelevers Sammenslutning til MetroXpress.

Mandag den 4. februar var der yderligere to aktioner.

Ved den ene bød elever og studerende Morten Østergaard velkommen tilbage fra barsel, og her sang 70 utilfredse unge Liva Weels gamle sang ’Glemmer du’.

Det skete ligeledes ude foran Undervisningsministeriet, og sangen var en reminder til ministeren om, at han tidligere har lovet ikke at skære i SU'en.

Læs artiklen »Unge synger morgensang for minister: Husk dit løfte« hos MetroXpress.

Samme mandag havde Studenterrådet ved Københavns Universitet arrangeret en madpakke-protest.

Den fandt sted på rektorgangen ude foran rektor for Københavns Universitet, Ralf Hemmingsens, kontor.

Her viste ca. 20 studerende deres utilfredshed med, at rektorerne for de danske uddannelsesinstitutioner har forslået en SU-reform, hvor de hurtigste studerende belønnes med mere SU, og de langsomme straffes med mindre.

Læs artiklen »Studerende er oprørte over rektor« hos Jyllands-Posten.

Læs Knud Holt Nielsens blog »SU-forringelser giver større frafald og større social skævdeling« hos Modkraft.

Ungdomspartier kritiserer de voksne

Også SF Ungdom og Socialdemokraternes Ungdom er stærkt kritiske overfor deres moderpartier politik.

– Jeg synes det er meget dumt. Regeringen vil gerne have flere unge til at tage en uddannelse, men gør det nu sværere for os. Det her er et skridt i den modsatte retning og det har tilmed en social slagside, udtaler SFU-formand Gry Möger Poulsen i en pressemeddelelse.

SFU foreslår, at regeringen dropper spareplanerne og i stedet sikrer flere undervisningstimer på de videregående uddannelser, mere praksis- og erhvervsnær undervisning, forbedrer studievejledningen, intensiverer kampen mod ungdomsarbejdsløshed og åbner muligheden for 3 semestre på et år.

Det vil i langt højere grad få flere unge til at gennemføre deres uddannelse på normeret tid, vurderer Gry Möger Pulsen.

Læs pressemeddelesen »Regeringens SU-angreb er håbløst« hos SFU.

Også socialdemokratiets ungdom undrer sig over regeringens kovending i SU-spørgsmålet.

- Socialdemokraterne og regeringen mener lige pludselig noget helt andet, end da vi stod sammen og demonstrerede mod Løkkes bebudede besparelser på SU'en. Det her er så vigtig en dagsorden, og jeg er hamrende uenig i, hvad regeringen nu mener, siger Danmarks Socialdemokratiske Ungdoms forbundsformand Camilla Schwalbe til DR.

Læs artiklen »DSU raser mod moderpartiets SU-politik« hos DR.

Redaktion: 
Emneord: 

Tak fordi du bruger Modkraft.
Vi håber du har læst noget interessant eller oplysende.
Du kan støtte Modkraft via MobilePay: 50 37 84 96

Annonce