Annonce

1. maj
1. maj 2013 - 19:00

Derfor blev regeringen angrebet i Fælledparken

Happening mod regeringen udviklede sig onsdag til håndgemæng i Fælledparken. Aktionen var planlagt af venstreradikale aktivister. Læs deres begrundelse her.

Bredskuldrede fagforeningsfolk, ophidsede SF'ere og et dusin socialdemokrater kom onsdag den 1. maj i håndgemæng med venstreradikale aktivister foran talerstolen i Fælledparken i København.

Tumulten opstod, da omkring 200 deltagere fra demonstrationen »Revolutionær 1. maj« i en koordineret aktion gik op til scenen for at overdøve Københavns overborgmester Frank Jensens (S) og SF-formand Annette Vilhelmsens tale.

Happeningen var planlagt af Antifascistisk Aktion og Libertære Socialister, som havde arrangeret demonstrationen, og der blev forrinden delt løbesedler ud, som forklarede, hvad der skulle ske.

»Når vi går ind i parken, så forsvinder både frontbanneret, faneborgen og lydvognen. Vi går derfor ind i parken som en stor masse. Vi vil gerne gå tæt og lave en stærk manifestation overfor den arbejderfjendske politik, som Helle og Socialdemokraterne fører,« står der blandt andet. 

Forrest i protestaktionen gik tre mænd i blå heldragter med et banner med teksten »Helle er blå«, og da de nåede frem til scenen, udviklede situationen sig hurtigt.

Læs artiklen »Minister: »Jeg blev skubbet og trampet på«« hos Berlingske.

Læs artiklen »DSU i København: Vores partifæller blev truet« hos Politiken.

Læs hele løbesedlen nederst i denne artikel.

»En kæmpe succes«

Da overborgmesteren træder op på talerstolen, bliver der kastet en røgbombe og æg mod ham, mens massive buh-råb og piftende fløjter fra hundrede mennesker gør, at han må forkorte sin tale.

Tilstede var også aktivister fra netværket »Antikapitalistiske elever og studerende«, som ligeledes havde medbragt horn og fløjter.

Se klippet »Se Frank Jensens 1. maj-tale blive overdøvet« hos Berlingske.

Optrinnet får en lille flok regeringstilhængere – hovedsageligt med tilknytning til SF og S – til at forsøge at skubbe og slå de mest højlydte demonstranter væk fra området foran scenen. 

– Der var én, som tog kvælertag på mig, mens andre forsøgte at tage vores banner fra os, fortæller en af de aktivister, som var klædt i blå heldragt, til Modkraft.

Han ønsker at være anonym, men fortæller, at han var med til både at planlægge og udføre aktionen.

Trods de korporlige sammenstød mener han, at aktionen var en succes. 

– Det var en kæmpe succes, at vi kom helt foran, og at Frank Jensen blev totalt til grin, siger aktivisten, som afviser, at man var unødigt aggressiv under aktionen. 

– Der blev kastet enkelte ting, men det var slet ikke så vildt, som medierne gerne vil gøre det til, mener han.

Læs bloggen og deltag i debatten om aktionen: »Eriks årlige 1. maj-smagsdommeri over« hos Modkraft.

SF'er: Vi blev overfaldet

Blandt de SF'ere som befandt sig foran scenen oplevede man derimod situationen som meget ubehagelig. 

– Da jeg kommer op til scenen ser jeg gamle mænd og unge piger blive slået i hovedet, mens andre river SF's flag i stykker, fortæller byrådskandidat for SF i København, Leif Donbæk, til Modkraft.

Han mener, at hans partikammerater direkte blev overfaldet og han er »rødglødende af raseri« over, hvad han så.

– Jeg oplevede nogle udemokratiske, små-fascistiske tosser, som kalder sig venstreorienterede, der åbenbart havde besluttet sig for at overfalde både folkevalgte og almindelige borgere. Det er fuldstændigt uacceptabelt, lyder det fra Leif Donbæk.

Han nævner det tidligere folketingsmedlem for SF, den 68-årige Knud Erik Hansen, som til avisen BT har fortalt, hvordan han måtte forsvare en rød fane, da at »de autonome« ville tage den.

Læs artiklen »Tidligere folketingsmedlem angrebet af autonome: 'De forstår ikke, hvad 1. maj handler om'« hos BT.

Johanne skældte ud

De venstreradikales happening fandt sted parallelt med, at initiativet »Vend ryggen til regeringen« havde uddelt papskilte med sure smileys på, fløjter og røde t-shirts sammen med en opfordring til at vise sin utilfredshed med regeringen, når dens repræsentanter skulle tale.

Det gik blandt andet ud over SF's formand, Annette Vilhelmsen, som blev overdøvet under sin tale i Fælledparken.

Da det blev Johanne Schmidt-Nielsens (Ø) tur på talerstolen, fortsatte buh-råbene ind i halvdelen af talen. 

Og den blev ikke mindre af, at hun startede med at kritisere dem, der forsøgte at overdøve hendes politikerkollegaer.

– Jeg kan godt forstå, at der er mange, der er utilfredse med regeringen. Men jeg synes ikke, det er fair, og jeg synes ikke, det er i orden at møde dem med buh-råb og fratage dem muligheden for at tale. Mød dem med argumenter, tag diskussionen, det er så meget stærkere, sagde hun fra talerstolen i Fælledparken. 

Læs artiklen »Vred Johanne Schmidt: Piften og buh-råb ikke i orden« hos TV2.

Fire anholdt

Også i andre dele af landet var der protester mod regeringen.

I Aarhus var hundreder af lærere mødt op og fløjtede og råbte så højt, at det var stort set umuligt at høre Statsministerens tale. 

Se optagelser af protesten i Aarhus.

I Aarhus blev en 23-årig mand desuden anholdt for at sprøjte vand på Statsministeren, mens to blev anholdt i Randers – en for at kaste en tomat efter Statsministeren, og en for at vise sin bare røv til hende.

Yderligere en person blev anholdt i Aalborg for at forsøge at trænge op på scenen under Helle Thorning-Schmidts tale.

Læs artiklen »Fire anholdt for chikane mod Thorning« hos Jyllands-Posten. 

Læs artiklen »Vandpistolmand sigtes for vold mod Thorning« hos Berlingske.

Læs artiklen »Hånlig latter og buh-råb mod Corydon« hos Ekstra Bladet.

»Helle er blå«

Læs hele indkaldelsen til aktionen i Fælledparken her:

»Kære demodeltagere!

Når vi kommer til Fælledparken laver vi en fælles aktion, før vi opløser demonstrationen.

Vi går ind i parken via den store indgang ved Blegdamsvej/Rigshospitalet. Når vi kommer ind har vi et stort banner med teksten "HELLE ER BLÅ", som vi folder ud, mens aktivister i blå heldragter deler løbesedler ud til folk i parken, samtidig med at andre aktivister i blå heldragter overtager megafonerne og starter slagord rettet mod den blå regering. 

De slagord er: 1) Når jeg siger Helle - Så siger I blå. 2) Socialdemokrati - klasseforræderi 3) Kampen fortsætter - regeringen skal knuses!

Når vi går ind i parken, så forsvinder både frontbanneret, faneborgen og lydvognen. Vi går derfor ind i parken som en stor masse. Vi vil gerne gå tæt og lave en stærk manifestation overfor den arbejderfjendske politik, som Helle og Socialdemokraterne fører.

Efter aktionen, som varer et par minutter, går vi over til Antifascistisk 1. maj.«

Læs grundlaget for aktionen i Fælledparken her (løbeseddel delt ud):

»HELLE ER BLÅ!

Vi siger det højt.

Danmarks statminister Helle Thorning er blå, ligesom den regering hun står i spidsen for.

Regeringen kom til magten fordi folk troede, at det ville medføre forbedringer for den brede befolkning. Fordi folk ikke ville betale for bankerne og de riges krise. De kom til magten fordi folk troede, at det ville medføre større omfordeling af samfundets værdier, og at nedskæringerne ville ramme de rige - ikke os. Folk troede på løfterne om 40 pct. billigere offentlig transport og større regulering af banksektoren.

Regeringen kom til magten fordi folk troede de var røde.

Men regeringen er blå og har gjort de liberale økonomers idéer til sit fadervor.

Regeringen tror svaret på krisen er lavere løn, selvom problemet I virkeligheden er, at vi med en almindelig indkomst ikke har penge nok.

Regeringen tror, at svaret på arbejdsløshed er at halvere kontanthjælpen og sende folk ud i fattigdom. Regeringen tror, at vi  studerende bliver klogere, hvis man fjerner deres SU. Regeringen tror lærerne underviser bedre under tvang og kontrol og at eleverne bliver klogere hvis deres skolegang bliver til 37-timers arbejde.

De riges krise er blevet til vores krise. Den blå regering angriber os på alle fronter, samtidig med at de forlanger krisebevidsthed og vilje til at tage ansvar.

Men vi har allerede krisebevidsthed! Vi klar over, at vi er arbejdsløse, vi er klar over at vores lønninger og kontanthjælp daler imens selskabejerne har rekordprofitter. Vi er klar over, at klimaforandringerne underminerer vores børns fremtid imens priserne på offentlig transport stiger. Vi er ved bevidsthed og vi er klar til at tage ansvar for fremtiden og for at skabe en bedre verden.

Desværre står der en blå regering i vejen.

UANSET REGERING - ARBEJDERKAMP!

Underskrevet Revolutionær 1. maj.«

Redaktion: 

Tak fordi du bruger Modkraft.
Vi håber du har læst noget interessant eller oplysende.
Du kan støtte Modkraft via MobilePay: 50 37 84 96

Annonce