Onsdag den 4. november afholder initiativet, 'For et anstændigt Danmark', en demonstration mod de »uanstændige vilkår«, som regeringen byder de mest udsatte grupper i samfundet. Vi kan alle blive syge eller arbejdsløse, siger talsmand.
Det er »uanstændige vilkår«, som regeringen byder de mest udsatte grupper i samfundet. Sådan lyder anklagen fra initiativet 'For et anstændigt Danmark', der onsdag den 4. november demonstrerer for en »anstændig« finanslov.
Demonstrationen begynder kl. 16.30 på Københavns Rådhusplads og bevæger sig efter et par taler mod Christianborg Slotsplads.
I skrivende stund er omkring 1.800 deltagere tilmeldt arrangementet på facebook. Ca. 20.000 er inviteret.
Link til facebook-eventet: »Demonstration: Anstændig Finanslov NU«
I sin indkaldelse til demonstrationen skriver 'For et anstændigt Danmark', at regeringen på en lang række områder har valgt at angribe de svageste grupper i samfundet.
Det gælder blandt andet følgende forslag: det »moderne kontanthjælpsloft«, afskaffelsen af ferie for kontanthjælpsmodtagere, indførslen af en »reel rådighedspligt« (et krav om 225 timers arbejde pr. år, hvis ikke der skal skæres i kontanthjælpen) og indskrænkningen af boligstøtte.
Samtidig kritiseres regeringens beslutning om at afskaffe den fattigdomsgrænse, som den tidligere regering indførte i 2013:
- Det bliver folk ikke mindre fattige og udsatte af, lyder det i indkaldelsen.
Ifølge Helge Bo Jensen, der er talsmand for initiativet, er regeringens politik på området så urimelig, at den ligefrem er uanstændig.
Derfor burde modstanden mod regeringens politik, ifølge ham, også samle bredt på tværs af partiskel.
På spørgsmålet om hvorfor det tilsyneladende ikke er lykkedes at mobilisere flere end et par tusinde demonstranter, mens lignende demonstrationer for nylig har mobiliseret titusindvis af demonstranter, svarer Helge Bo Jensen:
- Det er der flere årsager til. For det første er de udsatte grupper så pressede, at mange ikke kan overskue at demonstrere. For det andet er der en tendens til, at de her problemer bliver individualiseret. De udsatte har ikke den samme stærke kollektive identitet som studerende. Men vi kan alle sammen blive arbejdsløse eller syge. Mange er ikke klar over, hvor kort vejen til den sociale deroute er blevet. Derfor er det vigtigt, at så mange som muligt - udsatte eller ej - møder op til demonstrationen i morgen.
Helge Bo Jensen er dog fortsat optimistisk:
- Men lad os nu se. Demonstrationen er jo ikke afholdt endnu. Vi har oplevet stor interesse og et ganske bredt samarbejde omkring forberedelsen af demonstrationen. Og flygtninge-sagen viser, at der kan mobiliseres bredt i sager, der rækker lidt ud over de flestes dagligdag og næsetip.
Tak fordi du bruger Modkraft.
Vi håber du har læst noget interessant eller oplysende.
Du kan støtte Modkraft via MobilePay: 50 37 84 96