Annonce

København
16. oktober 2014 - 12:58

Dansk-afrikanere indkalder til demonstration imod Dan Park

– Debatten om den svenske højreekstremist Dan Park bør handle om racisme, diskrimination og hatespeech i stedet for ytringsfrihed og censur, mener foreningen African Empowerment Center, som fredag holder demonstration imod udstillingen af svenskerens plakater i København.

Onsdag den 15. oktober besluttede det såkaldte hal-udvalg på Københavns Rådhus efter pres fra Enhedslisten at afvise Dansk Folkepartis forslag om at lave en særudstilling med den svenske højreekstremist Dan Parks kontroversielle billeder fredag den 17. oktober.

Derimod har Trykkefrihedsselskabet annonceret, at de sammen med kunstneren Kristian von Hornsleth vil udstille den racisme-dømte svenskers plakater senere på måneden.

Derfor har foreningen African Empowerment Center Danmark indkaldt til en protestdemonstration fredag foran Christiansborg.

Her vil talsmand for Afrosvenskernes Rigsforbund, Momondou Malcolm Jallow, som er blevet hængt ud på Dan Parks plakater, holde tale sammen med repræsentanter for SF og Enhedslisten.

– Vi er selvfølgelig meget glade for at billederne ikke bliver udstillet på Rådhuset, men sagen er jo ikke slut her. Billederne vil blive stadig udstillet og derfor er det vigtigt at forklare folk, hvad sagen egentlig drejer sig om, siger formand for African Empowerment Center Danmark, Josef W. Nielsen, til Modkraft.

Foreningen African Empowerment Center Danmark blev stiftet sidste år og er en del af European Network Against Racism.

Besøg foreningens hjemmeside her

Læs artiklen »Københavns Rådhus siger nej til Dan Park-udstilling« hos Politiken.

Læs om begivenheden »Demonstration mod Dan Parks billeder« på facebook her.

Chikane, ikke kunst

Dan Park blev den 21. august i år idømt seks måneders fængsel og et erstatningskrav på 60.000 kroner for injurier og tre tilfælde af ’hetz mod folkegruppe’.

Årsagen er, at han har hængt plakater op med billeder af talsmanden for Afrosvenskernes Rigsforbund i en galge og omtalt ham som »negerslave«. På plakaten er også to andre sorte svenskere afbildet, som også har fået offentliggjort deres telefonnumre på hans plakater, hvilket har ført til chikane og medfølgende dødstrulser.

Den ene af disse personer er et voldsoffer, som Momondou Malcolm Jallow har forsvaret offentligt, da han mener, at overfaldet på den sorte mand og hans søn i Malmø var racistisk motiveret.

Gerningspersonerne til overfaldet var kurdere, hvilket ifølge Dan Parks logik betyder, at de ikke kan være »rigtige racister« i det »politisk korrekte« Sverige.

Dette angreb på »politisk korrekthed« støttes i Sverige hovedsageligt af den nynazistiske bevægelse og efter alt at dømme, så går støtten også den anden vej.

Således har Dan Park deltaget i flere demonstrationer indkaldt af det voldelige, nynazistiske Svenskernes Parti og har optrådt i en t-shirt med en smiley med et Hitler-lignende overskæg, ligesom han har lavet plakater, der udtrykker sympati for både Adolf Hitler og den fascistiske norske massemorder Anders Behring Breivik.

Dertil kommer en 'happening', hvor han har efterladt dåser med påskriften »Zyklon B«, hvilket er navnet på den giftgas som nazister brugte til drab på jøder i deres udrydelseslejre, foran et jødisk forsamlingshus, samt fremstillet plakater med klare antisemitiske referencer.  

Misforstået dansk støtte

I Danmark er retssagen imod Dan Park af foreningen Trykkefrihedsselskabet blevet fremstillet som et overgreb på ytringsfriheden, og de seneste måneder har flere borgerlige meningsdannere taget sagen op.

Trykkefrihedsselskabet har sammen med den danske kunstner Kristian von Hornsleth annonceret, at de vil udstille Dan Parks plakater på Hornsleths galleri den 23. oktober i København.  

Også her vil African Empowerment Center Danmark efter planen stå klar med en demonstration.

– Det er at hælde salt i såret og være med til at sprede racisme at udstille de plakater, som Dan Park er dømt for, siger Josef W. Nielsen.

Han håber, at demonstrationen kan være med til at få stoppet udstillingen.

– Det har været fremme, at man ikke ønsker at vise Dan Parks mest antimuslimske værker af frygt for en negativ reaktion fra muslimer. Sådan et hensyn tager man tilsyneladende ikke i forhold til afrikanere i Danmark. Det vil vi gerne lave om på, siger talsmanden til Modkraft.

Ifølge Josef W. Nielsen så handler sagen nemlig slet ikke om ytringsfrihed og censur, som det er blevet fremstillet i nogle medier.

– Jeg synes ikke, den danske presse har gjort sit arbejde ordentlig, når det kommer til at forklare, hvorfor og for hvad Dan Parks egentlig er blevet dømt. Når man hænger navngivne personer ud med billede, telefonnummer, adresse og samtidig kalder dem pædofile, slaver eller morder, så tager man kunsten som gidsel. Der er tale om noget kriminelt og ren chikane. Det ville det også være herhjemme, siger Josef W. Nielsen.

Amnesty: Hate speech

Den vurdering deler menneskerettighedsorganisationen Amnesty International.

– Når Amnesty ikke finder grund til at gå ind i Dan Park-sagen, skyldes det, at vi støtter de menneskerettighedskonventioner – særligt FN’s racismekonvention – som foreskriver, at landene skal have en lovgivning, som beskytter etniske og religiøse og seksuelle mindretal mod hetz, hate speech, og racistisk propaganda, forklarer Amnestys juridiske konsulent Claus Juul i en artikel på organisationens hjemmeside.

– Amnesty støtter helt principielt, at der er disse grænser for ytringsfriheden i et demokratisk samfund. Kunst eller andre ytringer, som viser navngivne sorte medborgere i galger, er efter de fleste vestlige demokratiers love ikke beskyttelsesværdige indlæg i en demokratisk debat, men strafbare angreb mod bestemte mindretal, siger Claus Juul.

Læs artiklen »Svensk kunstner dømt for at opfordre til had« hos Amnesty International.

Uenighed på Modkraft

Også på hjemmesiden Kommunikations Forum lyder der en opfordring til at aflyse den kommende udstilling.

Her skriver debattøren Roger Matthisen, at Dan Parks forsøg på at ’ironisere’ og lave ’kunst’ over et påstået antiracistisk hykleri i Sverige fejler grundlæggende, da han hænger voldofrene og ikke gerningspersonerne ud på sine plakater.

»Han håner og udstiller ofrene med afrikansk oprindelse. Heri ligger måske den underliggende motivation. Nemlig, at Dan Park jo har været efter Jallow Momodous person flere gange. Hånet Momodou for sin afrikanske oprindelse,« skriver Roger Matthisen.

Læs hele Roger Matthisens indlæg »Ytringsfriheden har andre grænser end den juridiske!« hos Kommunikations Forum.

Også på Modkraft har der været debat om emnet og SF's folketingskandidat Leif Donbæk har forsvaret Dan Parks ytringsfrihed.

– Jeg og andre skal ikke gøre os til dommere over hvad der er kunst og hvad der ikke er. Hvad en tilfældig svensker ønsker at udstille, rager sådan set ikke mig, skriver SF'eren på sin blog, hvor han omtaler Dan Park som en »tilfældig svensk kunstner«. 

Læs bloggen »Til forsvar for kunsten og ytringsfriheden« hos Modkraft.

Herover for står den svenskfødte faglige aktivist Oskar Larsson, der i et indlæg om sagen skriver:

»Plakaterne, som Dan Park klæber op rundt om i Malmö og andre svenske byer, er slet ikke kunst. De er racistisk og hadefuld propaganda, der går til angreb mod minoriteter og venstrefløjen. Og Dan Park er ikke kunstner. Han er en hærværksmand og nazist, der ofte ses i nazistiske demonstrationer og i selskab med førende skikkelser i sveriges nazistiske miljø.«

Læs hele indlægget »Danmarks debat om Sverige er syg og ensporet« hos Modkraft.

Debat om møde i Norge

I Norge er Dan Park også kommet på dagsordenen.

Her har en højreekstrem hjemmeside inspireret af debatten i Danmark inviteret den svenske 'Muhammed-tegner' Lars Vilks til at holde en forsvarstale for Dan Park og vise hans plakater på hovedbiblioteket i Oslo.

Læs artiklen »Nazikunstner hyldes nær Breiviks gerningssted« hos Modkraft.

Mødet har vakt opsigt fordi Dan Park som nævnt har produceret og ophængt plakater, der støtter massemorderen Anders Behring Breivik, som for tre år siden sprang en bombe i regeringskvarteret i Oslo – få hundrede meter fra hvor det højreradikale møde skal finde sted – inden han tog ud på øen Utøya og sammenlagt slog 77 mennesker ihjel.

Det har fået Antirasistisk Senter og Mosaisk Trossamfund i Norge til at reagere. 

– Det mest problematiske er imidlertid at folkebiblioteket, som skal kunne være et sted hvor tolerance skal stå i centrum, skal åbne sine døre for at det voldsdyrkende, hadefulde og intolerante skal slippe ind. Dette forsøges gjort om til en ytringsfrihedsdebat, det er det vitterligt ikke! Trusler mod personer og grupper bør ikke få lov til at bruge ytringsfriheden som skjold, skriver Shoaib Sultan i en kommentar på Antirasistisk Senters hjemmeside.

Læs indlægget »Rystende fra folkebiblioteket!« hos Antiracistisk Center.

– Park er en eksponent for højreekstremisme. Park er en del af det højreekstreme miljø og har blandt andet deltaget i deres demonstrationer og det er også vanskelig at se Lars Vilks som kun en naiv forsvarer af hans ret til at ytre sig. Vilks er også selv gået over grænsene i forhold til det man må kunne definere som hadefulde ytringer. Mit klare råd til biblioteket er at de må aflyse dette møde. De bør ikke gøre sig til mikrofonstativ for dette her, siger Ervin Kohn, som er leder og forstander hos Det Mosaiske Trossamfund, til hjemmesiden Radikal Portal.

Læs artiklen »Forstanderen for Det Mosaiske Trossamfund: – Avlys møtet!« hos Radikal Portal.

Redaktion: 

Tak fordi du bruger Modkraft.
Vi håber du har læst noget interessant eller oplysende.
Du kan støtte Modkraft via MobilePay: 50 37 84 96

Annonce