Annonce

Katalonien
4. januar 2016 - 17:30

Catalanske venstre-nationalister afviser at pege på højrenationalistisk præsident, nyvalg i sigte

Det venstrefløjsnationalistiske parti CUP besluttede søndag ikke at støtte en højreorienteret præsidentkandidat, Arthur Mas, der også går ind for uafhængighed. Catalonien skal derfor med stor sandsynlighed igen til stemmeurnerne, et scenarium som også kan udspille sig i resten af Spanien.

Siden regionalvalget den 27. september 2015 har den nordlige spansk provins Catalonien været uden regering.

Ved valget blev den højreorienterede, uafhængighedskoalitionen Junts pel Sí (Sammen for ja'et) sejrherrer med 39,59% af stemmerne.

Men partiet mangler mandatstemmerne fra det venstre-nationalistiske og anti-kapitalistiske parti CUP, for at kunne danne genvælge den borgerlige nationalist Arthur Mas som præsident for den catalanske regional-regering, Generalitat.

CUP står for Candidatura d'Unitat Popular (Det folkelige enhedskandidatur) og er et parti som rummer både socialister, anarkister, trotskister og økologi-forkæmpere. Ved valget i september fik listen et gennembrud med 8,21% af stemmerne, svarende til 10 mandater.

Udover klassiske venstrefløjskrav støtter partiet også fuld catalansk uafhængighed fra den spanske stat. Netop derfor var det et åbent spørgsmål, om det ville støtte Arthur Mas, som har proklameret, at han vil løsrive Catalonien fra Spanien, hvis han igen erobrer præsidentembedet.

Læs Wikipedias opslag om CUP

Ved afstemningen i CUPs bestyrelse endte 32 med at stemme for, imens 36 stemte imod at partiet skulle give grønt lys til Arthur Mas. Mødet var sat i stand efter at et stormøde blandt medlemmerne den 29. december var endt uafgjort med stemmetallene 1515 mod 1515.

Fortalerne for et ja til udnævnelsen har argumenteret med, at det ville gøre den catalanske uafhængighedsproces stærkere. Fortalerne for et nej har blandt andet hæftet sig ved, at Arthur Mas har været involveret i en korruptionsskandale, og at han har ført nedskæringspolitik i sine år som præsident for regionalregeringen.

Resultatet af afstemningen betyder at Catalonien med meget stor sandsynlighed skal til nyvalg til marts.

Deadline for at danne regering er 9. januar, så med mindre uafhængighedskoalitionen skifter Arthur Mas ud med en anden eller på anden vis formår at finde et kompromis med CUP, vil der blive udskrevet nyt valg til afholdelse i marts.

Nyvalg er også en mulighed i Spanien

Et lignende scenarium kan udspille sig i hele Spanien, som efter parlamentsvalget den 20. december står uden noget klart regeringsflertal.

Selvom det konservative parti PP (Partido Popular, Folkepartiet) blev største parti, har det ikke mulighed for at opnå flertal, medmindre det bliver som en stor national koalition sammen med det socialdemokratiske PSOE (Partido Socialista Obrero Español, Det spanske socialistiske arbejderparti). En idé som efter valget er blevet afvist af PSOEs formand Pedro Sánchez.

Omvendt kan PSOE kun danne flertal, hvis partiet går sammen med det anti-nyliberale parti Podemos og en række mindre partier, herunder catalanske nationalister og venstrefløjskoalitionen IU (Izquierda Unida, Forenet venstre).

Men på et møde i PSOEs føderale ledelse den 29. december blev en resolution vedtaget, som forbyder partiets daglige ledelse at indgå i regeringsforhandlinger med Podemos, hvis ikke kravet om en folkeafstemning om catalansk uafhængighed bliver trukket tilbage.

Dermed er Spanien fortsat uden regeringsdannelse i sigte. Ifølge landets konstitution skal der indkaldes til nyvalg, hvis ikke der findes en regering inden to måneder efter den første tillidsafstemning om landets præsident.

Det kan i givet fald udmunde i et nyt valg i foråret 2016.

Redaktion: 

Tak fordi du bruger Modkraft.
Vi håber du har læst noget interessant eller oplysende.
Du kan støtte Modkraft via MobilePay: 50 37 84 96

Annonce