Annonce

Medier
14. februar 2014 - 12:33

Brummer i lommen når dronerne dræber

Ny applikation til IPhone registrerer amerikanske droneangreb. App’en har været strandet hos Apples politiske censorer, der fandt dens lister og kort »primitive og stødende«.

Præsident Obamas drone-likvideringer i Mellemøsten, Centralasien og Nordafrika gør ikke væsen af sig, og det er sandsynligvis heller ikke meningen, at mennesker uden for de berørte områder skal mærke alt for meget til dem.

Det bliver der rodet bod på med en IPhone applikation med navnet Metadata+. Den kan på grundlag af spredte rapporter i engelsksprogede medier opliste droneangreb og på et kort angiver angrebets geografiske placering.

Når et droneangreb er registreret, modtager telefonens ejer en besked, ledsaget af lyd og rumsteren i lommen.  

Afvist af Apple fire gange

Metadata+ er lavet af kunstneren og programmøren Josh Begley, der i første omgang forsøgte at få applikationen godkendt af Apple under navnet Drones+.

Det var for skrap kost for computergiganten, der afviste den med henvisning til, at indholdet var »primitivt og stødende«.

Først femte gang, da applikationen havde skiftet navn til Metadata+, og beskrivelsen i App Store ikke nævner drone-angreb, lod Apples politiske censorer Metdata+ slippe igennem.

I udgangspunktet er Metadata+ en ’tom applikation’ der ikke lover andet end »real-time updates on national security«.

Eneste henvisning til droner er navnet på et Twitter-feed, @dronestream, der rummer oplysninger om de kilder, som Metadata+ trækker data fra

Læs »A New iPhone App Catalogues and Maps U.S. Drone Killings« hos det amerikanske magasin The Atlantic

Krigens gru i realtid

Pointen for Begley er, forklarer han i en forelæsning på New York University, at bruge det nære – IPhonen – til at bringe det fjerne – droneangrebene – tæt på, og udfordre brugernes vilje til at lade ubehageligheder udefra forstyrre ejerens smartphone-genererede forestilling om at være verdens midtpunkt.

– Vores telefoner, som i stigende grad er intime apparater, stedet hvor vi deler billeder af dem, vi elsker, og kommunikerer med vore venner, eller som vi hiver op af lommen, når vi er faret vild, og som sætter os midt på kortet; ønsker vi, at disse apparater også skal være stedet, hvor vi oplever en fjern krig, spørger han

Se »Dronestream« på Vimeo.com:

Redaktion: 

Tak fordi du bruger Modkraft.
Vi håber du har læst noget interessant eller oplysende.
Du kan støtte Modkraft via MobilePay: 50 37 84 96

Annonce