Annonce

FagligtArbejderbevægelsen og arbejdskamp
Baggrund
19. august 2013 - 14:36

Britiske arbejdere ramt af kraftigt reallønsfald

Britiske arbejdere er ramt af et af de største fald i reallønnen blandt EU-landene de sidste tre år. Kun i Grækenland, Portugal og Holland er reallønnen faldet mere, skriver avisen The Indepedent.

Siden 2010 er reallønnen i Storbritannien faldet med 5,5 procent, viser nye tal, som det britiske og socialdemokratiske parti Labour har offentliggjort.

Labours såkaldte skyggeminister på området, Cathy Jamieson siger til avisen The Independent, at tallene viser, at landet har fået det værre under den konservativt ledede koalition, men også har gjort det meget værre end de fleste andre EU-lande.

- Livet er blevet hårdere for almindelige familier, fordi priserne stiger mere end lønningerne. Regeringen har fejlet de sidst tre år, og arbejderne betaler en høj pris, siger hun.

Analysen dækker udviklingen siden foråret 2010. Den viser, at Grækenland er hårdest ramt med et reallønsfald på 11,3 procent. Bulgarien topper listen med en lønfremgang på 13,2 procent. Mens både franske og tyskere arbejdere har haft en stigende realløn i perioden. 

Overraskende stort fald

Økonomiprofessor John Van Reenen kalder faldet for »overraskende, og noget som ikke er sket i forbindelse med de tidligere recessioner efter anden verdenskrig«.

– Faldet afspejler den svage vækst og hænger sammen med det faldende bruttonationalprodukt, som er 3,5 procent mindre end før finanskrisen, siger han til Independent.

– Labour har ret, når de siger, at hvis regeringen havde ført en bedre politik, hvis de ikke havde skåret investeringerne så dramatisk ned siden 2010, så havde væksten og levestandarden været højere, siger Van Reenen.

Artiklen bringes også på hjemmesiden  for EU-fagligt Netværk

Redaktion: 

Tak fordi du bruger Modkraft.
Vi håber du har læst noget interessant eller oplysende.
Du kan støtte Modkraft via MobilePay: 50 37 84 96

Annonce