Annonce

Retsforbehold
23. november 2015 - 16:23

Borgerservice i Rødovre skrotter ministeriel pjece efter kritik for vildledning

Borgerservice Rødovre vil ikke længere bruge ministeriel pjece som vælgervejledning op til folkeafstemningen om retsforbeholdet. Det sker efter kritik af pjecen fra et byrådsmedlem af Enhedslisten i Rødovre.

»Danmark må forlade Europol-samarbejdet«. Det bliver konsekvensen af et nej ved folkeafstemningen den 3. december. I al fald hvis man skal tro en officiel oplysningspjece fra Justits- og Udenrigsministeriet.

Men til gengæld ikke hvis man spørger tilhængere af nej til overstatsligt retssamarbejde i EU.

Den entydige konklusion i pjecen har provokeret byrådsmedlem for Enhedslisten i Rødovre, Hans Houmøller, så meget, at han har påtalt det over for medarbejdere i Borgerservice i københavnerforstaden.

– Det er ikke en neutral fremstilling af problematikken, sådan som man skulle forvente fra en offentlig myndighed, siger han til Modkraft.

Og klagen har nu resulteret i at pjecen ikke længere benyttes som vælgervejledning i kommunen.

Hans Houmøller bemærkede første gang pjecen som tilforordnet ved brevafstemning på kommunens plejeboliger, da han blev opfordret til at tage pjecen med ud til plejeboligerne.

– Jeg skimmede her hurtigt gennem pjecen og faldt over formuleringen om at et nej betød afsked med Europol-samarbejdet. Det kan jeg ikke forstå står i en officiel vejledningspjece fra to ministerier, fortæller han.

Han viste derfor citatet til en medarbejder, der gav ham medhold i at det var en tendentiøs formulering. Et par dage senere fik han i Borgerservice i Rødovre oplyst, at pjecen derfor ikke længere blev brugt.

Omdannelse eller afskaffelse?

Det er Justits- og Udenrigsministeriet, der har udgivet pjecen. Netop de to ministerier og justitsminister Søren Pind blev i midten af november kritiseret for vildledning af EU-ekspert Rasmus Nørlem Sørensen fra oplysningsforbundet DEO (Demokrati i Europa Oplysningsforbundet).

Han hæfter sig især ved at de to ministerier ikke direkte skriver at et ja betyder afskaffelse af retsforbeholdet – og især i lyset af, at justitsminister Søren Pind har kaldt det en »myte« at et ja betyder afskaffelse af retsforbeholdet.

I den ministerielle pjece lyder formuleringen at retforbeholdet »omdannes« til en tilvalgordning.

Men det er vildledning, mener Rasmus Nørlem Sørensen, der henviser til folketingsbeslutningens egen ordlyd, hvor »§4, nr. 14, litra a, ophæves«, dvs. det retslige forbehold, som Danmark har lavet over for EU's overstatslige retssamarbejde

Læs mere i artiklen »Søren Pind beskyldes for vildledning op til folkeafstemning« hos Modkraft.

Se den ministerielle pjece, der beskyldes for vildledning

Redaktion: 

Tak fordi du bruger Modkraft.
Vi håber du har læst noget interessant eller oplysende.
Du kan støtte Modkraft via MobilePay: 50 37 84 96

Annonce