Protestlejr imod skifergasudvinding i Nordjylland har nu rundet et år. Lejren er dog ikke længere bemandet døgnet rundt, men holder forsat daglige sangdemonstrationer imod det franske energiselskab Total.
Omkring 200 mennesker mødte op, da Camp Total Protest markerede, at deres protestlejr havde ét års fødselsdag fredag den 31. juli.
Dagen blev fejret med fællesspisning, talere og musik, og foran porten til boreområdet var der fællessang mod energiselskabet Total og fracking.
Selv om det har været et sejt arbejde at opretholde lejren, har det ikke været forgæves, mener netværket Skifergas Nej Tak.
– Der kommer flere og flere mennesker med i protestaktionen, og det er skønt. Næsten hver dag kommer der nye folk, der bakker op om kampen mod skifergas, siger Aage Olsen aktivist og kontaktperson for Skifergas Nej Tak i Frederikshavn til Modkraft.
Han erkender dog, at det ikke er muligt at holde lejren åben hele døgnet. Efter Folketingsvalget har lejren kun været bemandet i dagtimerne. Det centrale i lejren nu er daglige sangdemonstrationer.
Lige nu venter aktivisterne på, at Total når ned i bunden af boreområdet, hvor prøverne fra kernerne kan vise, om det er interessant for selskabet at udvinde skifergas. Det forventes at ske inden for de næste to-tre måneder.
Hvis udnyttelse af gasforekomsterne er rentabel, skal Total i gang med en såkaldt VVM-procedure, som sker i forhold til miljøstyrelsen, der har overtaget alle formalia fra Frederikshavn kommune.
– Der er en begrundet mistanke om, at der er radioaktivitet, når de kommer ned i de sidste 130 meters dybde, fortæller Aage Olsen.
Aktivistlejren vil derfor følge nøje med i, hvordan det potentielt radioaktive jord vil blive håndteret.
Men det er ikke de eneste miljøproblemer, der knytter sig til prøveboringerne, fortæller Aage Olsen.
– De støjer for meget. Det tog os tre måneder at få myndighederne til at interessere sig for det problem. Der er også en del lysgener heroppe i det mørke Jylland. Det syner ikke af så meget her i den lyse sommertid, men på andre tidspunkter har man brugt med kraftige spots i modsætning til, hvad man har lovet.
Aktivisterne arbejder på at få aktindsigt i de aftaler, som Total har lavet med energistyrelsen om boreprocessen. Total mener, at det er firmahemmeligheder, og det er Energistyrelsen tilsyneladende meget lydhøre over for, fortæller Aage Olsen.
– Når Total ønsker, at der er noget, vi ikke skal have fat i, så er det svært at få det. Men det afholder os ikke fra prøver at finde ud af, om der er nye ting, siger Aage Olsen-
Læs Jens Voldby Crumlins kommentar Skifergas – en skamplet for hele Danmark på Modkraft
Tak fordi du bruger Modkraft.
Vi håber du har læst noget interessant eller oplysende.
Du kan støtte Modkraft via MobilePay: 50 37 84 96