Annonce

Interview
12. oktober 2016 - 13:34

Annika vil fortsætte kamp mod »vanvittig« flygtningelov efter frifindelse

Tirsdag blev Annika Holm Nielsen frifundet for menneskesmugling. I dag ser hun fremad: »Denne humanitære katastrofe er altså ikke forsvundet, bare fordi det er lykkedes at sætte hegn op hele vejen rundt om Europa. At politikerne har vendt ryggen til de her mennesker betyder ikke, at de ikke findes. De flygter stadig«

Det skabte overskrifter internationalt, da Annika Holm Nielsen i september sidste år stod frem og fortalte, at hun havde hjulpet en flygtning i en båd over Øresund.

Med på båden var også Mimoza Murati, Reem El-Awwad og Calle Emil Janssen Vangstrup, og de blev alle fire efterfølgende sigtet for »forsætligt at bistå en udlænding med ulovligt at indrejse i eller rejse gennem landet« og »forsætligt at bistå en udlænding med ulovligt at indrejse i eller rejse gennem landet,« som det hedder i udlændingeloven.

Mange af de flygtninge, der blandt andet i stort tal kom over grænsen til Danmark i september sidste år, ønskede mange ikke at få registreret deres indrejse i Danmark og dermed starte en asylbehandling her.

De gav udtryk for, at de havde familie og venner i Sverige og ønskede at undgå de danske myndigheder.

Flygtningen, som de fire hjalp over sundet, ønskede også at komme til Sverige.

Presseudklip udgjorde beviser

Da ingen af de fire tiltalte blev taget af myndighederne i at hjælpe flygtningen over grænsen, bestod anklagemyndighedens bevismateriale af de udklip fra pressen, hvor de tiltalte havde udtalt sig.


Billede fra Annika Holm Nielsens Facebook-profil

Men som det var tilfældet i en lignende afgørelse fra Aahus Byret i august, mente retten ikke, at det kunne bevises, at de havde gjort sig skyldige i menneskesmugling.

Læs mere her: »Maria Sloth og Anne Hegelund frifundet: Ikke bevist at de gav husly til flygtninge på ulovlig vis«

Læs også Modkraft-artiklen »Maria og Anne risikerer fængsel for at hjælpe flygtninge: Ja, vi er skyldige«

Tirsdag eftermiddag blev alle fire derfor frifundet i Københavns Byret.

Læs Modkraft-artiklen: »Fire personer frifundet for menneskesmugling«

»En lille sejr«

Spørger man Annika Holm Nielsen, hvordan det sidste døgns tid har været for hende, beskriver hun det som turbulent. Men hun er hurtig til at dreje fokus væk fra sig selv, når spørgsmålet går på hendes egne følelser.

- Jeg ved ikke, hvordan det føles. Mit fokus nu er, at det her var en lille sejr, men at kampen fortsætter. Det er fantastisk, at vi blev frifundet og har fået mulighed for at bruge retssagen til at sætte fokus på den her lovgivning, som prøver at skræmme os og mange andre fra at hjælpe mennesker på flugt. Og samtidig sætte fokus på, at tusinder af mennesker bare i år er forsvundet eller druknet på Middelhavet, siger hun til Modkraft.

Du var ikke skyldig ifølge rettens afgørelse. Men var du skyldig, hvis du selv skal sige det?

- Det kan jeg ikke udtale mig om.

»Inhuman og vanvittigt asylsystem«

Annika Holm Nielsen beskriver det danske asylsystem som »helt igennem inhumant« og »vanvittigt«. Udlændingelovgivningen, som hun selv var tiltalt efter, er »hul i hovedet, når den kriminaliserer mennesker, som ønsker at hjælpe andre mennesker på flugt,« som hun beskriver det.

Derfor har der været flere formål for hende med at stå frem.

- At lave civil ulydighed betyder for det første, at man kan hjælpe nogle konkrete mennesker. Men derudover er det et stærkt signal, der kan sætte fokus på, at lovgivningen er så uretfærdig, at man kan føle sig nødsaget til at se stort på, hvilke konsekvenser det kan have at gøre det, som er moralsk rigtigt.


Pressemøde efter frifindelsen. Foto: Mette Kramer Kristensen

Derfor ser Annika Holm Nielsen fremad.

»Politikerne har vendt flygtninge ryggen«

- Der er simpelt hen så meget arbejde, der stadig skal gøres, siger hun og tilføjer: 

- Denne humanitære katastrofe er altså ikke forsvundet, bare fordi det er lykkedes at sætte hegn op hele vejen rundt om Europa. At politikerne har vendt ryggen til de her mennesker betyder ikke, at de ikke findes. De flygter stadigvæk.

Og det er ikke kun ved at sejle folk over Øresund, hun mener at der kan sættes ind.

Hun har blandt andet også været med til at lave en sit-down aktion med en gruppe syriske mænd, der ventede på afgørelse i deres sager om familiesammenføring.  

- Det var mennesker, som havde ventet halve eller hele år på at få behandlet deres sager om familiesammenføring. Deres børn og familie befandt sig i nogle af de belejrede byer i Syrien. De bliver bare gjort til et stykke papir på et skrivebord i de danske myndigheders øjne, fordi der er skåret så kraftigt i sagsbehandlingen, og lovgivningen gør det så svært for dem at blive ført sammen med deres familie, siger Annika Holm Nielsen.

Læs mere om sagen her: »Advokat kalder tal fra Udlændingestyrelsen misvisende: Støjberg afviser sjusket sagsbehandling«

Læs Modkraft-artiklen »Syriske flygtninge planlægger sit-in protest og sultestrejke foran Udlændingestyrelsen«

Læs Modkraft-artiklen »Møde sætter aktion på stand-by«

Hun tilføjer med det samme:

- For ikke at tale om alle de mennesker, der sidder i flygtningelejre i de såkaldte nærområder, som for manges vedkommende har et liv, der blot handler om at overleve. Der er børn, der bliver født og vokser op i flygtningelejre, som har konstant mangel på basale fornødenheder som vand, mad og varmt tøj.

Idømt bøder for menneskesmugling

Lige efter rettens afgørelse tirsdag talte Modkraft med Line Søgaard fra aktivistnetværket Welcome to Denmark.

Hun gør det, ligesom Annika Holm Nielsen, klart, at de bliver ved med at samle penge ind og hjælpe andre, der bliver anklaget for eksempelvis menneskesmugling.

- Det er stadig dybt kritisabelt, at loven kan ramme folk. Det er ikke alle, der har et lige stort netværk og hjælp til rådighed. For familiefaderen fra Grenaa og pensionisten fra Lolland, er det meget mere problematisk at stå over for det her. Så vi håber, at man med tiden kan se, hvor forkert denne her lov er, sagde Line Søgaard med henvisning til tidligere sager, hvor folk er idømt bøder.

I januar måned blev en 41-årig familiefar idømt en bøde på 5.000 kroner for menneskesmugling, efter han gav fem afghanske flygtninge et lift til færgen i Grenaa. I marts blev en pensionist fra Lolland idømt en bøde på 12.500 kroner for at have kørt seks udlændinge, fire voksne og to børn, fra Rødbyhavn til Malmø.

Forfatteren Lisbeth Zornig og hendes mand Mikael Lindholm fik sidste måned stadfæstet dommen fra byretten i Nykøbing Falster, hvor de blev dømt for menneskesmugling. I landsretten fik de desuden forhøjet deres bøde fra 22.500 til 25.000 kroner.

Udlændingelovens paragraf 59 Stk. 8 lyder:

Med bøde eller fængsel indtil 2 år straffes den, der

1) forsætligt bistår en udlænding med ulovligt at indrejse i eller rejse gennem landet,

2) forsætligt bistår en udlænding med ulovligt at opholde sig her i landet,

3) forsætligt bistår en udlænding med at indrejse her i landet med henblik på herfra at indrejse ulovligt i et andet land,

4) forsætligt bistår en udlænding med at indrejse ulovligt i eller rejse ulovligt gennem et andet land,

5) for vindings skyld bistår en udlænding med at opholde sig ulovligt i et andet land eller

6) ved at stille husrum eller transportmidler til rådighed for en udlænding forsætligt bistår den pågældende med at arbejde her i landet uden fornøden tilladelse.

Redaktion: 

Tak fordi du bruger Modkraft.
Vi håber du har læst noget interessant eller oplysende.
Du kan støtte Modkraft via MobilePay: 50 37 84 96

Annonce