Annonce

Kontanthjælp
8. januar 2014 - 16:49

Aktivister opfordrer kommunalpolitikere til civil ulydighed

Blokér kontanthjælpsforringelser ved at afstå fra dyneløfteri og oprettelse af nyttejob, lyder opfordringen til kommunalpolitikere ved moddemonstration torsdag ved Bella Centeret i København.

Når beskæftigelsesminister Mette Frederiksen, kommunale politikere og topembedsmænd torsdag den 9. januar mødes til konference om den nye kontanthjælpsreform ved Bella Centeret i København, får de selskab af en gruppe aktivister, der vil have lokalpolitikere til at sabotere den fattigdomsskabende reform.

Aktivisterne, der møder frem med bannere, megafoner og kaffe, vil have administratorer og politikere til at blokere den nye lovgivning for kontanthjælpsmodtagere, der er blevet indført ved årsskiftet 2013/2014.

Læs artiklen "Arbejdsløse protesterer foran Bella Centret" hos Arbejderen.

Protest mod øget fattigdom

Initiativtager til aktivistmødet er arbejdsløshedsnetværket Solidaritet eller Frit Fald, der tidligere har gjort sig bemærket med aktioner på lokale jobcentre.

– Der indføres nu ydelser, der er lige så lave som den tidligere regerings fattigdomsydelser. Gensidige forsørgerpligt tvinger kærestepar til at flytte fra hinanden, også selv om man har børn. Samtidig tvinges arbejdsløse ud i meningsløse nyttejobs, hvor de til en ussel timeløn bl.a. skal polere dørhåndtag, tælle biler og samle hundelorte - i stedet for at give dem et rigtigt job, siger Jeppe Rohde fra netværket i en pressemeddelelse.

– Vi opfordrer kommunalpolitikerne til at udvise civil ulydighed. Vi vil ikke samle hundelorte op, vi vil have lov til at bo sammen med vores partner – vi vil leve et anstændigt liv, siger han.

Mille Stockner, en anden initiativtager til moddemonstrationen, siger at den civile ulydighed skal være et klart signal både ideologisk og praktisk:

– Vi vil have kommunalpolitikerne til at sige fra over for forringelserne, gerne ved at rejse sagen i byrådene. Vi vil desuden også gerne have kommunerne til at omgå eller administrere på kanten af lovgivningen, siger hun til Modkraft.

Læs artiklen "Ny rapport advarer: Kontanthjælpsreformen skaber panik og fattigdom" hos Modkraft.

Undlad registrering og drop »nyttejob«

Opfordringen modtages positivt af Enhedslisten i Københavns Borgerrepræsentation.

Enhedslistens to medlemmer af kommunens Beskæftigelsesudvalg, Ulrik Kohl og Ninna Olsen, har op til konferencen holdt et møde med beskæftigelsesborgmester Anna Mee Allerslev (R) onsdag den 8. januar, hvor de har opfordret hende til at droppe gennemførelsen af reformens grundlæggende dele.

Ulrik Kohl, beskæftigelsesordfører for Enhedslisten i København, fortæller Modkraft, at kommunalpolitikerne har mindst to muligheder for at gå op imod reformen:

– Lovgivningen er ikke udformet, så kommunerne er pålagt direkte kontrol med hvor tit, folk, der bor sammen, knalder. Derfor kan kommunen overlade det til folk selv at oplyse kommunen, at de lever på en måde, der udløser gensidig forsørgerpligt, siger Ulrik Kohl.

– Loven er heller ikke udformet, så man er tvunget til at oprette uværdige nyttejob. Københavns kommune har tidligere lavet undersøgelser om »dovne unge«. Uden at det er lykkedes at finde nogen – og slet ikke de mængder, som Mette Frederiksen forestiller sig. Hvis der faktisk ikke findes »dovne unge«, er der jo heller ingen grund til at oprette skræmmejob. siger han.

Enhedslisten er desuden i gang med at undersøge mulighederne for, hvordan man kan undgå at sætte 25-30 årige kontanthjælpsmodtagere på en lavere ungdomsydelse, fortæller Ulrik Kohl.

Kontanthjælpsmodtagere vil også til orde

Formålet med konferencen i Bella Centeret er at politikere og embedsmænd diskutere implementeringen af kontanthjælpsreformen.

Kontanthjælpsmodtagere kommer derimod ikke til orde. Og det er absurd, mener Bo Stavnsbo, kontanthjælpsmodtager fra Hammel.

– Ingen gider at høre om den virkelighed, som kontanthjælpsmodtagere lever i, siger han.

– Jeg vil ikke kunne flytte sammen med en kvinde, hvis jeg mødte en. Jeg lever allerede i dag i fattigdom på grund af kontanthjælpen. En af konsekvenserne har været, at jeg er blevet syg. Det tager hårdt på psyken ikke at have råd til at se venner og familie, fordi rejsen med offentlig transport er for dyr, siger han.

Bo Stavnsbo mener, at politikerne i stedet for kontanthjælpsforringer i stedet skulle skaffe job.

– Jeg er bibliotekar. Hvis politikerne stopper med at lukke biblioteker og styrker servicen, vil det være lettere at finde job. De eneste job, som de her reformer skaber, er de vagter som bliver ansat på jobcentrene, siger han.

Aktionen mod kontanthjælpsreformen starter kl. 8.15 foran Bella Center Copenhagen, hvor selve konferencen begynder kl. 8.45.

Læs mere om torsdagens konference

Se Facebookopslag om demonstrationen ved Bella Centreret

Redaktion: 

Tak fordi du bruger Modkraft.
Vi håber du har læst noget interessant eller oplysende.
Du kan støtte Modkraft via MobilePay: 50 37 84 96

Annonce