En SFI-undersøgelse af adopteredes levestandard i Danmark kommer ikke adopterede til gode, men er derimod udtryk for en umynddiggørelse af de adopterede. Det mener Anders Riel fra Adoptionspolitisk Forum, der opfordrer til at boykotte undersøgelsen. »Det er et legitimt forskningsmæssigt projekt,« svarer forskeren bag.
Dorrit Saietz sætter sagen om Amy fra Etiopien ind i en større historie, som bør få enhver forsvarer for transnational adoption til at vakle. Men samtidig understøtter bogen ’Adoptionens slagmarker’ et hierarki, hvor adopterede castes til skæbnefortællinger, mens adoptanter – og journalister – får lov at være eksperter.
Sorg er et centralt tema i Anne Kyong-Sook Øfstis roman "Si at vi har hele dagen". Bogen tematiserer ikke kun adoption som levet erfaring og samtidsfænomen, men også den adoptionskritik, som i disse år forsøger at problematisere transnational adoption.
Den sydkoreansk adopterede kunstner Eva Tind har skrevet rejseromanen HAN. Bogen rejser både spørgsmål til vestlige fremstillinger af Nordkorea og til transnational adoption.
Maja Lee Langvads to nye bøger er skarpt skåret dokumentarisme og personligt sorgarbejde, der fremstiller faktuelle forhold og følelsesmæssigt virvar lige kritisk og lige præcist.